Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 10. 13:13 Tech

Újabb jelét adta az Apple, hogy beszállhat az autóiparba

Az elmúlt években többször szóba került már, hogy az Apple beszáll a járműiparba, és a héten ismét erre utaló információ látott napvilágot az immáron 1000 milliárd dollárt érő amerikai vállalatnál. Doug Field korábban a Mac számítógépek hardverfejlesztéséért felelt a cég egyik alelnöki székében, ahonnan 2013-ban ment át a Teslához a Model 3 gyártását felügyelni. A héten azonban visszatért az Apple-höz, amit a techóriás is megerősített a TechCrunch-nak, bár azt nem árulta el, hogy Field mihez fog kezdeni a régi-új munkahelyén.

Pletykák és név nélküli forrásokon alapuló sajtóértesülések persze már léteznek Field munkaköréről. Állítólag ismét Bob Mansfielddel fog dolgozni, aki szintén a Mac-ekkel foglalkozott a cégnél 2013-ig. Néhány év kihagyás után az Apple visszacsábította, hogy az önvezető elektromos autók tervezéséről szóló, Titan névre keresztelt projektet vezesse. Field ráadásul korábban a Fordnál is volt mérnök, valószínűleg az itt szerzett tudását is kamatoztathatja az új pozíciójában.

Ahogy az Apple-nél megszokhattuk, magát a Titant, illetve a cég járműgyártási ambícióit is rengeteg találgatás övezi, csak nagyon kevés konkrétumot lehet tudni. 2015-ben még úgy tűnt, hogy a vállalat kocsijai valamelyik német prémium autógyártóval együttműködésben készülnek majd, számos tárgyalás lezajlott ugyanis az Apple és a BMW, illetve a Mercedes között. A spekulációkat tagadták az érintettek, 2016-ban pedig az Apple világossá tette, hogy nem fog autót gyártani – maga a nyilatkozat és az ekkoriban lezavart nagy átszervezések azonban mind arra utaltak, hogy valóban voltak Apple-autós tervek.

A kaliforniai cég akkor az önvezető technológiák fejlesztésére helyezte át a hangsúlyt. Ezen a téren néhány hónapja tovább erősített, amikor átcsábított egy rendkívül tapasztalt mérnököt Jaime Waydo személyében, aki előtte a Google-csoportba tartozó Waymónál foglalkozott sofőr nélküli autós megoldások fejlesztésével.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Apple nyerte az 1000 milliárd dolláros versenyfutástStabilan termeli a dollármilliárdokat a cég, szimbolikus diadal lett a jutalom.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Apple autó elektromos autó önvezető autó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.