Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 11. 17:15 Tech

Akár vasútállomásokon is repülőre szállhatunk a jövőben

A repülés fejlődésével kapcsolatban az utóbbi néhány évből aligha találunk olyan, a laikusok számára is szembetűnő példákat, mint az elektromos és az önvezető autók megjelenése vagy az elképesztő sebességű vasutak létesítése. Pedig a légi közlekedésben sem állt le az innováció. Ráadásul a fejlesztéseket nemcsak az mozgatja, hogy a fapados társaságok igyekeznek a lehető legtöbb utast felpréselni a repülőgépekre, hanem vannak a kényelmet szolgáló elképzelések is. Egy új megoldásnak köszönhetően például lehet, hogy előbb-utóbb megúszhatjuk a repülőterekre való kijutással járó nehézségeket.

A Bloomberg beszámolója szerint a francia AKKA Technologies legújabb terve az, hogy a repülőgépeket hosszú távú szárazföldi utakra is alkalmassá tegye. Az elképzelés szerint a légi járművek a jövőben az utasok otthonaihoz sokkal közelebb eső vasúti pályaudvarokról indulnak majd és azokra is érkeznek, a repülőtereken pedig csak addig állnak meg, amíg fel- és lecsatolják a pilótafülkét, valamint a szárnyakat a repüléshez szükséges hajtóművekkel.

 

Utópisztikusnak tűnhet a Link & Fly fantázianevet viselő ötlet, mégis, a franciák a Boeingnál kopogtatnak vele, és csak azért nem az Airbusnál, hogy csökkenthessék európai kitettségüket. Az elgondolás komolyságára utal az is, hogy a mintegy tucatnyi országban jelenlévő AKKA kifejezetten mérnöki tervezőirodák és gyártók összekötésével foglalkozik, főleg közlekedési projektek megvalósítása során. Maurice Ricci, az AKKA vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy az elektromos és önvezető autók térhódítása után a repülés területén várható a következő nagy átalakulás a közlekedésben.

A hagyományos repülőgépgyártók is érdekeltek abban, hogy az ő részvételükkel mielőbb történjen valami, ami felforgatja az ágazatot. Ha nem lépnek elég gyorsan, akkor a tech-cégek fejlesztései fogják meghatározni a légi közlekedés alakulását – az Uber repülő taxikat tervez, a Google társalapítója, Larry Page pedig a Kitty Hawk nevű egyszemélyes elektromos repülőgépek fejlesztésébe szállt be. Sőt, a franciák terve még a fapados társaságoknak is jól jöhet, mert megúszhatják a magas repülőtér-használati díjak jelentős részét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech reptér repülés repülőgép vasút Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.