Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 11. 17:15 Tech

Akár vasútállomásokon is repülőre szállhatunk a jövőben

A repülés fejlődésével kapcsolatban az utóbbi néhány évből aligha találunk olyan, a laikusok számára is szembetűnő példákat, mint az elektromos és az önvezető autók megjelenése vagy az elképesztő sebességű vasutak létesítése. Pedig a légi közlekedésben sem állt le az innováció. Ráadásul a fejlesztéseket nemcsak az mozgatja, hogy a fapados társaságok igyekeznek a lehető legtöbb utast felpréselni a repülőgépekre, hanem vannak a kényelmet szolgáló elképzelések is. Egy új megoldásnak köszönhetően például lehet, hogy előbb-utóbb megúszhatjuk a repülőterekre való kijutással járó nehézségeket.

A Bloomberg beszámolója szerint a francia AKKA Technologies legújabb terve az, hogy a repülőgépeket hosszú távú szárazföldi utakra is alkalmassá tegye. Az elképzelés szerint a légi járművek a jövőben az utasok otthonaihoz sokkal közelebb eső vasúti pályaudvarokról indulnak majd és azokra is érkeznek, a repülőtereken pedig csak addig állnak meg, amíg fel- és lecsatolják a pilótafülkét, valamint a szárnyakat a repüléshez szükséges hajtóművekkel.

 

Utópisztikusnak tűnhet a Link & Fly fantázianevet viselő ötlet, mégis, a franciák a Boeingnál kopogtatnak vele, és csak azért nem az Airbusnál, hogy csökkenthessék európai kitettségüket. Az elgondolás komolyságára utal az is, hogy a mintegy tucatnyi országban jelenlévő AKKA kifejezetten mérnöki tervezőirodák és gyártók összekötésével foglalkozik, főleg közlekedési projektek megvalósítása során. Maurice Ricci, az AKKA vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy az elektromos és önvezető autók térhódítása után a repülés területén várható a következő nagy átalakulás a közlekedésben.

A hagyományos repülőgépgyártók is érdekeltek abban, hogy az ő részvételükkel mielőbb történjen valami, ami felforgatja az ágazatot. Ha nem lépnek elég gyorsan, akkor a tech-cégek fejlesztései fogják meghatározni a légi közlekedés alakulását – az Uber repülő taxikat tervez, a Google társalapítója, Larry Page pedig a Kitty Hawk nevű egyszemélyes elektromos repülőgépek fejlesztésébe szállt be. Sőt, a franciák terve még a fapados társaságoknak is jól jöhet, mert megúszhatják a magas repülőtér-használati díjak jelentős részét.

Tech reptér repülés repülőgép vasút Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Wiedemann Tamás
2019. február 15. 15:01 Tech

Egyetlen, állami beruházás miatt került fel Magyarország is az önvezető autók nemzetközi ranglistájára

Itthon még vehetnek részt a közúti forgalomban a vezető nélküli autók, de épül a Palkovics-féle hatalmas tesztpálya Zalában, és ez elég volt arra, hogy rákerüljünk a listára.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 09:10 Tech

Vége a legnagyobb utasszállító repülőnek, az Airbus befejezi az A380-as gyártását

Az utolsó szöget az Emirates légitársaság ütötte az utasok által egyébként közkedvelt típus koporsójába.

2019. február 10. 15:10 Tech

Dühbe gurul a város?

Az elektromos rollerek valószínűleg a mindennapok részévé válnak, konfliktusokat okoz azonban a városlakókkal, ha a kölcsönzőcégek túltolják a biciklit.

Fontos

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.