Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 11. 17:15 Tech

Akár vasútállomásokon is repülőre szállhatunk a jövőben

A repülés fejlődésével kapcsolatban az utóbbi néhány évből aligha találunk olyan, a laikusok számára is szembetűnő példákat, mint az elektromos és az önvezető autók megjelenése vagy az elképesztő sebességű vasutak létesítése. Pedig a légi közlekedésben sem állt le az innováció. Ráadásul a fejlesztéseket nemcsak az mozgatja, hogy a fapados társaságok igyekeznek a lehető legtöbb utast felpréselni a repülőgépekre, hanem vannak a kényelmet szolgáló elképzelések is. Egy új megoldásnak köszönhetően például lehet, hogy előbb-utóbb megúszhatjuk a repülőterekre való kijutással járó nehézségeket.

A Bloomberg beszámolója szerint a francia AKKA Technologies legújabb terve az, hogy a repülőgépeket hosszú távú szárazföldi utakra is alkalmassá tegye. Az elképzelés szerint a légi járművek a jövőben az utasok otthonaihoz sokkal közelebb eső vasúti pályaudvarokról indulnak majd és azokra is érkeznek, a repülőtereken pedig csak addig állnak meg, amíg fel- és lecsatolják a pilótafülkét, valamint a szárnyakat a repüléshez szükséges hajtóművekkel.

 

Utópisztikusnak tűnhet a Link & Fly fantázianevet viselő ötlet, mégis, a franciák a Boeingnál kopogtatnak vele, és csak azért nem az Airbusnál, hogy csökkenthessék európai kitettségüket. Az elgondolás komolyságára utal az is, hogy a mintegy tucatnyi országban jelenlévő AKKA kifejezetten mérnöki tervezőirodák és gyártók összekötésével foglalkozik, főleg közlekedési projektek megvalósítása során. Maurice Ricci, az AKKA vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy az elektromos és önvezető autók térhódítása után a repülés területén várható a következő nagy átalakulás a közlekedésben.

A hagyományos repülőgépgyártók is érdekeltek abban, hogy az ő részvételükkel mielőbb történjen valami, ami felforgatja az ágazatot. Ha nem lépnek elég gyorsan, akkor a tech-cégek fejlesztései fogják meghatározni a légi közlekedés alakulását – az Uber repülő taxikat tervez, a Google társalapítója, Larry Page pedig a Kitty Hawk nevű egyszemélyes elektromos repülőgépek fejlesztésébe szállt be. Sőt, a franciák terve még a fapados társaságoknak is jól jöhet, mert megúszhatják a magas repülőtér-használati díjak jelentős részét.

Tech reptér repülés repülőgép vasút Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Debreczeni Anna
2019. május 23. 18:17 Tech

Magukhoz láncolnak a márkák, és ezzel még jól is járunk

Rengeteg pénzt hagynak a földön a cégek, akik nem kezdenek semmit a hozzájuk beérkező adatokkal.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Avatar Straub Ádám
2019. május 19. 16:05 Tech

Nemsokára eltűnik egy a 80-as évek óta velünk élő technológia

Hamarosan minden eszközünkből eltűnik az évtizedeken át szolgáló merevlemez, amelyet a nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Az MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

Jandó Zoltán
2019. május 23. 14:42 Vállalat

Huszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcég

Árbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Váczi István
2019. május 23. 13:13 Vállalat

Vajna örökösei megütötték a főnyereményt: 12 milliárdos osztalék

Magyarország legnagyobb kaszinós cége, az öt fővárosi játékhelyet és a vegas.hu online kaszinót üzemeltető LVC Diamond 12,2 milliárd forint osztalékot fizetett.