Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 11. 17:15 Tech

Akár vasútállomásokon is repülőre szállhatunk a jövőben

A repülés fejlődésével kapcsolatban az utóbbi néhány évből aligha találunk olyan, a laikusok számára is szembetűnő példákat, mint az elektromos és az önvezető autók megjelenése vagy az elképesztő sebességű vasutak létesítése. Pedig a légi közlekedésben sem állt le az innováció. Ráadásul a fejlesztéseket nemcsak az mozgatja, hogy a fapados társaságok igyekeznek a lehető legtöbb utast felpréselni a repülőgépekre, hanem vannak a kényelmet szolgáló elképzelések is. Egy új megoldásnak köszönhetően például lehet, hogy előbb-utóbb megúszhatjuk a repülőterekre való kijutással járó nehézségeket.

A Bloomberg beszámolója szerint a francia AKKA Technologies legújabb terve az, hogy a repülőgépeket hosszú távú szárazföldi utakra is alkalmassá tegye. Az elképzelés szerint a légi járművek a jövőben az utasok otthonaihoz sokkal közelebb eső vasúti pályaudvarokról indulnak majd és azokra is érkeznek, a repülőtereken pedig csak addig állnak meg, amíg fel- és lecsatolják a pilótafülkét, valamint a szárnyakat a repüléshez szükséges hajtóművekkel.

 

Utópisztikusnak tűnhet a Link & Fly fantázianevet viselő ötlet, mégis, a franciák a Boeingnál kopogtatnak vele, és csak azért nem az Airbusnál, hogy csökkenthessék európai kitettségüket. Az elgondolás komolyságára utal az is, hogy a mintegy tucatnyi országban jelenlévő AKKA kifejezetten mérnöki tervezőirodák és gyártók összekötésével foglalkozik, főleg közlekedési projektek megvalósítása során. Maurice Ricci, az AKKA vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy az elektromos és önvezető autók térhódítása után a repülés területén várható a következő nagy átalakulás a közlekedésben.

A hagyományos repülőgépgyártók is érdekeltek abban, hogy az ő részvételükkel mielőbb történjen valami, ami felforgatja az ágazatot. Ha nem lépnek elég gyorsan, akkor a tech-cégek fejlesztései fogják meghatározni a légi közlekedés alakulását – az Uber repülő taxikat tervez, a Google társalapítója, Larry Page pedig a Kitty Hawk nevű egyszemélyes elektromos repülőgépek fejlesztésébe szállt be. Sőt, a franciák terve még a fapados társaságoknak is jól jöhet, mert megúszhatják a magas repülőtér-használati díjak jelentős részét.

Tech reptér repülés repülőgép vasút Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 14. 16:46 Tech, Világ

Megvan az önvezető kétkerekű BMW, de nem azért, hogy hazavigyen sörözés után

Az önvezetés a német gyártó szerint sci-fi marad, de a technológia segíthet biztonságosabbá tenni a motorozást.

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 5. 10:43 Tech, Világ

Látszólag minden egyben volt a nagy amerikai sikersztorihoz, aztán őrült nagy bukás lett belőle

Felszámolják az elmúlt évek agyonsztárolt kamucégét, az otthoni vérminta elemzést ígérő Theranost.

Bucsky Péter
2018. szeptember 2. 15:55 Tech

Optikai trükkel lassítanák le a gyorshajtókat

A rendkívül veszélyes alagutas balesetek kockázatát csökkentenék a sebességérzetet befolyásoló festéssel.

Fontos

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.