Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 10. 16:47 Tech

A robotok azokat a munkahelyeket veszik el, amelyekre különben is egyre nehezebb embert találni

A munkahelyek megszűnése az egyik legelterjedtebb félelem az automatizáció hatásaival kapcsolatban, miközben egy új kutatás eredménye szerint az ok-okozati kapcsolat épp fordított: a munkaerő hiánya kényszeríti ki a robottechnológiai beruházásokat. A robotok elterjedése ugyanis összefügg a társadalom elöregedésének ütemével.

Egy hónapja, a McKinsey Global Institute kutatása alapján arról írtunk, hogy a robotok leginkább a fizikai és az alapszintű szellemi képességeket igénylő munkakörökben fogják kiváltani az embereket (miközben az automatizáció számos más területen új állásokat teremt). Ennek hátterét jól szemléltetik az MIT és a Boston University kutatóinak*Daron Acemoglu (MIT) és Pascual Restrepo (Boston University) eredményei, akik 50 ország (köztük Magyarország) demográfiai és technológiai adatait vizsgálták.

Az elemzés szerint ugyanis ahol nagyobb az elöregedés üteme, ott intenzívebb az automatizáció fejlődése és térnyerése, mivel ezekben az országokban a cégek egyre kevésbé tudják emberi munkaerővel feltölteni az álláshelyeiket. Jól mutatja ezt az alábbi ábra: a vízszintes tengelyen az 55 év feletti munkavállalóknak a 21 és 55 év közötti dolgozókhoz viszonyított arányának  az 1990 és 2025 közötti időszakra becsült növekedését, a függőleges tengelyen pedig az ezer munkásra jutó ipari robotok számának százalékos változását látjuk 1993 és 2014 között.

Forrás: NBER

Az érintett országokban az automatizáció különösen azokban az ágazatokban terjed (főleg a feldolgozóiparban), amelyek erősen támaszkodnak a középkorú munkavállalók foglalkoztatására. A tendenciának köszönhetően persze ahhoz képest kedvezőtlenebbé válik a jelenleg dolgozó vagy álláskereső középkorú gyári dolgozók munkaerőpiaci helyzete, mintha a vállalatoknak nem lenne lehetősége kiváltani a munkájukat robotokkal. Ebben az esetben ugyanis egyre kevesebb munkavállaló válogathatna egyre több munkahely közül, ráadásul a cégekhez képest folyamatosan javuló alkupozícióból. Vállalati oldaláról viszont a termelékenység növekedését kényszeríti ki a társadalmak elöregedése és az emiatt élénkülő automatizáció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizáció automatizálás munkaerőpiac robot robotok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.