Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. június 13. 15:00 Élet, Tech

Ha meglátod, hogy az ismerősöd többet futott reggel, te is többet fogsz

A férfiakat a nők és a férfiak is motiválják arra, hogy többet fussanak, a nőket csak a nők. A ritkán futók a gyakran futókat is futásra ösztönzik, de visszafelé ez nem igaz, derül ki Sinan Aral és szerzőtársa tanulmányából.

A professzorok egy amatőr futók eredményeit megosztó applikáció adatait vizsgálták a hálózatkutatás eszközeivel, ami azért érdekes, mert egy hálózatban a hatásokat és azok irányát is mérik. Az applikációt használó 1,1 millió ember átlagosan 300 méterrel többet futott, ha azt látta, hogy egy ismerőse aznap a szokásosnál egy kilométerrel többet futott. A kutatók 5 év adataiból építkeztek és a felhasználó között 3,4 millió ismerősi kapcsolatot vizsgáltak.

Sinan Aral az MIT Egyetem munkatársa csütörtökön ad elő Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián és veszi át a Rajk Szakkollégium Herbert Simon-díját, az üzleti tudományok területén végzett kiemelkedő munkájáért.

A hálózatok, főleg a közösségi hálózatok elemzése a marketing és a kommunikáció területén ad eszközöket az üzletemberek kezébe, de Aral amatőr futással kapcsolatos eredményei egészségügyi politikák alapjául is szolgálhat. Rámutat arra, hogy az amatőr futók közössége nem homogén: a nők nem érzik magukat egy csoportban a férfiakkal és szétválnak a keveset futók és a gyakran futók csoportjai is. A legerősebb motiváció pedig az, hogy ha valaki elkezd többet teljesíteni abban a csoportban, ahová magunkat is soroljuk.

 

Nem csak a távolság, a sebesség növelése is ösztönzőleg hat. Az ismerősök 1 km/órás gyorsítása átlagosan 0,3 km/órás gyorsításra vette rá az alkalmazást használókat. Miközben a kalória égetés változása is hasonló arányban növekedett: az ismerőseik plusz 10 elégetett kalóriája arra motiválta a futókat, hogy átlagosan 3,5 kalóriával ők is többet égessenek.

Mivel az ismerősök jellemzőek egy régióban éltek, ezért az eredményekből kiszűrték az időjárás okozta torzításokat. A csapadék növekedő mennyisége minden csoportban csökkenti a futási kedvet. A hőmérséklet is ugyanúgy hat a különböző csoportokra: a legoptimálisabb hőmérséklet 15 fok körül van ez alatt és felette is kevesebben futnak.

Szóval hálózatokba szerveződünk, így viszont akaratlanul is befolyásoljuk mások viselkedését. Ahogy mások is a mi viselkedésünket. Sokszor anélkül, hogy tudnánk róla. Itt az ideje, hogy tudatosítsuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech kutatás kutatók MIT Sinan Aral Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.