Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 18. 08:53 Tech

Norvégiában épül meg Európa legnagyobb szén-dioxid-lekötő projektje

Izlandon tavaly októberben kezdte el működését a világ első “negatív kibocsátású” erőműve. Egy már meglévő hőerőművet egészítettek ki egy olyan rendszerrel, amely az erőmű szén-dioxid kibocsátását szűri ki és köti le. Ezzel a tesztelésre szánt módszerrel azonban mindössze évi 50 tonna szén-dioxidot kötnek le, amely nagyjából egy amerikai – vagy tíz indiai – háztartás éves kibocsátása.

Nem az izlandi az első projekt, amely a szén-dioxid lekötésével és tárolásával próbálja tompítani az üvegházhatású gázok által katalizált klímaváltozást. A Quartz szerint Norvégiában már 1996 óta működik egy ilyen rendszer az egyik gázmezőnél, és éves szinten egymillió tonna szén-dioxidot köt le. Az európai országok közül Norvégia élen jár a CCS-technológiában (szén-dioxid lekötése és tárolása), és hamarosan újabb nagy lépést tehet a továbbfejlesztésében.

Két nappal ezelőtt a norvég parlament megszavazott egy olyan beruházást, amely Oslóban egy cementgyár és egy biomassza erőmű kibocsátását kötné le, amit hajókkal az Északi-tengerre szállítana, és a tengerfenék alatt tárolná a lekötött szén-dioxidot. A norvég parlament 29 millió eurót (9 milliárd forintot) szavazott meg a projekt finanszírozására, amely a legnagyobb ilyen projekt lenne.

Bár a CCS-technológia szempontjából ez komoly fejlesztés lehet, az eredeti terveknél visszafogottabb változatot fogadott el a parlament. Egyrészt az eredetileg kitűzött 2019-es határidő helyett csak 2021-ig kellene megvalósulnia az új rendszernek. Másrészt korábban egy vegyipari létesítmény is a program része lett volna.

Ezzel is nagy a projekt jelentősége, mert az oslói lenne az első nagyméretű cementgyár, amelynek lekötnék a szén-dioxid kibocsátását. A Quartz szerint a cementiparban jelenleg nem is látszik nagyon más megoldás a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, pedig az összes üvegházhatású gáz öt százalékáért felelős a szektor. Ez jóval több, mint például a légi közlekedésé.

A norvég kormány három nagy olajtársasággal, a norvég állam többségi tulajdonában álló Equinorral (volt Statoil), a Shellel és Totallal dolgozik együtt azon, hogy a lekötött szén-dioxid elszállítsák és eltemessék a tengerfenék alá. Ha ez a modell beválik, akkor Norvégia más országok lekötött szén-dioxidját is elszállíthatja. Ez akkor lehet igazán fontos, ha egy adott országban elleneznék a szennyező anyagok szárazföldi eltemetését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech klímaváltozás norvégia szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.