Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. április 4. 17:43 Tech

Érkeznek az eddigi leggyorsabb drónok, méghozzá életet menteni

Az eredetileg a katonák számára túl kockázatos bevetésekre kifejlesztett drónok civil felhasználásán egyre több startup dolgozik. Pakisztáni esküvők bombázása mellett már csomagküldésre vagy pizza házhozszállításra is használnak drónokat, Ruandában pedig már több száz életet is megmentettek.

A kaliforniai székhelyű Zipline nevű startup drónjai 2016 októberben jelentek meg Ruandában a Quartz szerint, és fontos szerepük lett az ország egészségügyében. A nagyjából öt magyar megyényi Ruandában sürgős esetekben a drónok segítségével juttatnak el orvosi ellátmányokat a gyéren lakott területeken. 


Az Al Dzsazíra rövid videója.

A Zipline szerint a fővároson, Kigalin kívüli területekre húsz százalékban a drónjaikkal szállítottak vért. Eddig összesen négyezer ilyen alkalom volt, és az esetek egyharmadánál életmentő volt a gyors kiszállítás. A drónok azért váltak be ennyire, mert nagyon rosszak az utak, és jóval gyorsabbak a drónok a közúti szállításánál. 

A jövőben még nagyobb szerepe lehet a Zipline-nak, ugyanis kedden bejelentette, hogy egy új flottát indít el Ruandában, amely a világ leggyorsabb drónjaiból állhat. Az új drónók végsebessége 128 kilométer/óra lesz, 1,75 kilogrammot bírnak el, és 160 kilométert tudnak megtenni a levegőben. A drónokat egy katapultról indítják, és nem szállnak le, hanem csak ledobják a csomagokat a célállomásokon. 


Drón indítása Ruandában. 

A cég azt tervezi, hogy Tanzániában terjeszkednek, azt követően pedig még nagyobb országokba mehetnek, akár az USA-ba. A Zipline az USA hat, meg nem nevezett államával jelenleg is tárgyal, hogy a ruandaihoz hasonló szolgáltatást vezessenek be.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech drón Ruanda Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.