Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 20. 12:14 Tech

Nem számít, hol vagy, már a barátaidról is tud a kínai arcfelismerő rendszer

A világ legnagyobb és legfejlettebb arcfelismerő rendszerét építi ki Kína. Eddig 170 millió arcfelismerésre alkalmas kamerát telepítettek kínai városokban, és a cél az, hogy 2020-ra 570 millió kamera felügyelje az utcákat, tehát szinte minden második kínaira jutna egy kamera.

A Kína délkeleti részén fekvő négymilliós nagyváros, Guiyang szinte teljesen be van kamerázva – írja a Global Times nevű kínai állami médium. A rendőrség egyenesen azt állítja, hogy nem számít, hogy hol vagy a városban, mindenhol kamerák figyelnek. A legforgalmasabb köztereket egy 22 x 5 méteres LED kijelzőn követi egyszerre több rendőr.

Az arcfelismerő programnak 90 százalékos hatékonysággal ismeri fel a járókelőket a kínai rendőrség adatbázisában szereplő fotók alapján. A SkyNetnek nevezett program nemcsak azonosítani képes bárkit, hanem arról is vannak adatai, hogy a beazonosított alanyoknak kik a rokonai, és kikkel találkozik gyakran.

A Skynet működése a gyakorlatban

Guiyangban a Skynetnek köszönhetően 2017-ben 375 körözött embert fogtak el. Átlagosan két percbe telt, hogy az azonosításuk után elfogják őket. A rendszert pár hónapja a BBC újságírója is tesztelte a rendőrséggel együttműködve, őt hét perc alatt sikerült megtalálniuk. Az esetről videó is készült.

A személyiségi jogok korlátozása miatt sok bírálat éri az arcfelismerő kamerákat, amelyek már nyugaton is elkezdtek terjedni. Magyarországon először Budapest VIII. kerületében építettek ki arcfelismerő kamerákat még 2014-ben, és a budapesti vizes vb-n is használtak ilyeneket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkArcfelismerő rendszert épített, hogy be tudja engedni a szomszéd macskájátAmikor a Bobis nevű macska megjelenik a háznál, automatikus üzenetet kapnak a háziak. Ez már a jövő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech arcfelismerő Kína Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.