Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. március 6. 16:48 Tech

Instagram-sztár akart lenni, milliós tartozás lett belőle

A magyar popkultúrában egyre nagyobb tere van az instagramos izmozás tömeges társadalmi jelenségként való ábrázolásának. A műmájer, magát valós erőforrásainál látványosabb életmóddal ábrázoló Instagram-sztár alakját az egyik legégetőbb társadalmi kérdésként boncolgatják az elmúlt hetek legsikeresebb magyar YouTube-slágereiben.

Az AK26-tól a Blöfföt már több mint négy millióan látták, a BSW-től a Gucci pedig egy hét alatt közel egymilliós nézettséget hozott. Az Insta-kór azonban nem csak Magyarországon, hanem világszerte szedi az áldozatait, a Business Insider például egy olyan amerikai nő esetét mutatja be, aki 10 ezer dolláros (2,5 millió forintos) tartozást halmozott fel annak érdekében, hogy Instagram-sztár lehessen.

A most 26 éves Lissette Calveiro egy gyakornoki állás miatt költözött Miamiből New Yorkban 2013-ban. Ekkor kezdte el élni luxusnak tűnő életét az Instagramon, véget nem érő brunch-okkal, drága ruhavásárlásokkal és menő nyaralásokkal. Mivel gyakornoki állása csak a közlekedési költségeit fedezte, elkezdte felélni megtakarításait, és még egy részmunkaidős bolti állást is be kellett vállalnia.

 

#GONOLES

Lissette Calveiro (@lissettecalv) által megosztott bejegyzés,

Még abban az évben visszatért Miamiba, ahol alsó-középosztálybeli fizetésért kezdett el dolgozni, de továbbra is fogytak a megtakarításai. Havi kétszáz dollárt (50 ezer forintot) költött arra, hogy soha ne lássák ugyanabban a ruhában kétszer, ezer dollárt (250 ezer forintot) költött designer táskákra, és minden hónapban utazott.

“Sokszor kizárólag az Instagram miatt utaztam. (…) Az erőforrásaim fölött költöttem. Hazugságban éltem, és egyre több lett az adósságom” – mondta a New York Postnak. Végül 2016 végén változtatott az életén, amikor visszaköltözött New Yorkba. Ekkor vált végképp fenntarthatatlanná az életstílusa, emiatt jóval kevésbé lett aktív az Instagramon. A tartozása nagy részét mostanra sikerült törlesztenie.

 

*refuses to go back to NYC*

Lissette Calveiro (@lissettecalv) által megosztott bejegyzés,

Calveiro most már bánja, hogy ilyen sok pénzt elszórt arra, hogy tökéletesnek láttassa életét. “Sok lehetőségem lett volna arra, hogy félretegyek. Befektethettem volna azt a pénzt valahova” – mondta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Instagram közösségi média Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.