Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 9. 11:15 Tech

Sürgősen ki kell találnia valamit a GoPro-nak, a csúcshoz képest 90 százalékot zuhant

Sorra jönnek a rossz hírek az amerikai GoPro felől. A kiváló minőségű, szinte széttörhetetlen akciókameráiról ismert társaság hétfőn kénytelen volt módosítani a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó profit előrejelzését, a korábbi 470 millió dollár helyett már csak 340 millióra számít, ami majdnem 28 százalékos esés. A cég azt mondja, hogy a Hero5 kamerájának értékesítése elmaradt a várakozástól, az új, Hero6-ról pedig csak annyit közölt, hogy az “a terveknek megfelelően” fogy, ami ezek után nem győzte meg az elemzőket.

A GoPro ezen kívül azt is bejelentette, hogy visszavonul a drónok fejlesztésétől, pedig ehhez korábban nagy reményeket fűzött. A JPMorgan Chase a hírek szerint már keresi a társaság új vevőjét. A GoPro azzal próbálta finomítani az eladásáról szóló értesüléseket, hogy nyitott ugyan bármilyen megoldásra, egy értékesítés előkészítésében azonban aktívan nem vesz részt.

Az amerikai társaság megtorpanása azért meglepő, mert eddig jó munkát végzett a piac megdolgozásával. Lényegében sikerült létrehoznia egy szűkebb piaci rést magának, amikor az Instagram nemzedék tagjait rávette, hogy fizessenek prémiumot egy jó minőségű akciókameráért, miközben már a mobiltelefonjaikban is egészen jó technikák lapultak. A marketingre sem kellett sokat költeniük, hiszen azt elvégezték helyettük a vírusvideók.

A Wall Street Journal elemzése szerint a GoPro fő problémája az lehet, hogy pusztán hardvercég marad, de túl kis méretben, ami hosszabb távon nem teszi önállóan életképessé. A lelkes fogyasztói hiába fizetnek ki 4-500 dollárt egy-egy kameráért, nem feltétlenül veszik meg minden évben a legújabbat. A GoPro viszont eddig nem lépett elég gyorsan, hogy saját platformot alakítson ki, és így többféle bevétellel gazdagodjon folyamatosan és kiszámíthatóan.

Míg 2014 októberében még töb mint 90 dolláron forogtak a GoPro részvények, a szufla már 2015 második felére folyamatosan kifogyott a papírokból, és jelenleg már csak 6 dollár körül adják-veszik – azaz a csúcshoz képest már 90 százalékot vesztett értékéből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech drón GoPro hardver kamera Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.