Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 2. 16:54 Tech

Mielőtt elolvasod a 2018-as jóslatokat, nézd meg, hogyan teljesültek a 2017-esek

Kicsit mintha túlpörgették volna az agyukat a technológiai szakemberek, amikor 2016 végén megjósolták, mi lesz 2017-ben. Az akkori előrejelzések ugyan jó nyomon haladtak, de a szakértők talán túl gyorsnak képzelték el a változásokat. Többnyire azt jósolták például, hogy a mesterséges intelligenciára vagy a virtuális valóságra épülő megoldások áttörésének éve következik, de a legtöbben ugyanezt jelzik előre 2018-ra is, ami arra utal, hogy mégsem tartunk ott, ahol elképzeltük.

Megnéztük, hogy mit írt a technológiai sajtó 2016 végén, illetve 2017 első napjaiban arról, hogy mi várható 2017-re. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de hasznos és érdekes is, ezért számba vettük, hogy mi teljesült az előrejelzésekből, és mi nem.

2017 a mesterséges intelligenciára (AI) épülő alkalmazások és berendezések áttörésének éve lesz – harsogta a legtöbb médium egy évvel ezelőtt, abból kiindulva, hogy ez az a terület, amelyre a világ vezető cégei a fejlesztéseiket koncentrálták, és a technológia már elég érett fázisba jutott. Az áttörés azonban talán erős szónak bizonyult, egyelőre nem látjuk, hogy tömegek beszélgetnének az Apple Siri alkalmazásával, vagy esetleg egy Amazon Echóhoz hasonló készülék lenne a vacsoraasztalnál helyet foglaló új családtag. Még a Black Friday alkalmával sem tudták ezek az eszközök megelőzni az old school lapostévéket, de ami késik, nem múlik, elvégre a csetbotok például tényleg kezdenek bekúszni a magyar valóságba is. A most megjelent előrejelzések is azt jósolják, hogy a technológia 2018-ban széles körben elterjed, és persze nem csak az említett eszközökre gondolnak, hanem az AI általános térnyerésére.

Hasonló a helyzet a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) témájában is. A Pokémon Go őrület közepette ezektől szintén sokat vártak 2017-re, talán jóval többet is, mint amennyire elterjedtek. Bár kétségtelen, hogy a virtuális és a tényleges valóság közötti határvonalak, elsősorban a játékokban és az applikációkban kezdenek egyre jobban összemosódni, sokan most is ugyanazt mondják, mint tavaly: a VR és az AR a következő évben fog tömeges méretekben áttörni.

Az önvezető autókkal kapcsolatban sokkal jobban sikerült eltalálni a 2017-es valóságot. Egy éve az volt a konszenzus, hogy ennek technológiája sokat fog fejlődni, de a jóslatok (nagyon helyesen) mérsékeltek voltak arról, hogy a tényleges éles használat mennyire terjedhet el. A helyzet itt sem sokat változott, a szakértők most is azt látják, hogy a vezető cégek óriási összegeket fektetnek a fejlesztésekbe, és bár a technológia egyre jobb, az egyéb (szociális, jogi, munkaerő-piaci) akadályok miatt a mindennapi és szélesebb körű használat még 2018-ban sem reális.

 

Egy éve már viszonylag sokan látták, hogy a blockchain technológiában nagy lehetőség rejlik, és 2017 egyik sikere lehet. Ez az a megoldás, amelyet úgy lehet a legkönnyebben elképzelni, mint egy nyílt, megosztott, de kódolt, ezért megbízható főkönyvet, amelyben tranzakciókat lehet hatékonyan nyilvántartani, és amely például a bitcoin alapjául is szolgál. A blockchain alkalmazásának fő területe azonban a kriptopénz maradt, az egyéb területeken ígért áttörésre még várni kell. A bitcoin őrült árfolyamemelkedését, illetve a kriptopénz-őrület ilyen mértékű kialakulását viszont egy éve nem sokan látták előre.

Szakértők jelentős része jósolta 2017-re, hogy a drónoknak elsöprő sikere lesz, de ez mintha csak a játékos alkalmazásoknál jött volna be. A tömeges kereskedelmi használatot továbbra sem látjuk, a technológiával kapcsolatban a fejlett országokban számos szabályozási, adatvédelmi és biztonsági kérdés megoldatlan, és mintha már kevésbé lenne trendi az eszköz. A drónokra 2018-ban már nem is tesznek nagy téteket az elemzők.

A kiberbiztonság mindig slágertéma, azt azonban kevesen látták előre, hogy 2017-ben megtörténhet egy olyan méretű és hatékonyságú támadás, mint például az Equifax-botrány, amelyben 143 millió amerikai társadalombiztosítási adataihoz fértek hozzá. 2017 után azonban már mindenki azt szajkózza, hogy 2018-ban is hasonló hekkertámadások várhatóak, és a kiberbűnözés illetve a kiberhadviselés eddig nem látott formáira számíthatunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmi pánik, kriptobefektetők: sokkal nagyobb zuhanást is túlélt már a BitcoinHáromszor is zuhant már 80 százalék fölött, mégis mindig egyre erősebben jött ki belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech 2017 2018 előrejelzés technológia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.