Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 29. 10:55 Tech

Az Apple azt akarja, hogy elhidd: azért lassítják az iPhone-okat, hogy neked jobb legyen

Elég ritkán kér nyilvánosan bocsánatot az Apple a felhasználóitól, most azonban megtette, és elég szerencsétlen módon. A cég közleménye megpróbálja elmagyarázni, hogy egyes régebbi iPhone-okat nem azért lassítottak be, hogy a használók új készüléket vegyenek, hanem azért, hogy az elöregedő akkumulátoroknál ne forduljon elő a hirtelen leállás.

Az Apple hosszasan magyarázza, hogy a telefonjaiban lévő akkumulátorok – akárcsak a többi lítium-ion rendszerű – idővel elfáradnak, a teljesítményük csökken, pusztán az elektrokémiai elöregedés miatt. Azt is leírják, hogy ilyenkor a telefon hajlamos a hirtelen leállásra, de az iPhone 6-os széria tagjainál az operációs rendszeren egy olyan frissítést hajtottak végre, amely érzékeli, ha küszöbön áll a baj. A szoftver ekkor nem engedi, hogy a telefon leálljon, hanem inkább visszafogja a teljesítményét, azaz lelassítja a használatot.

Az Apple egyrészt azt bizonygatja, hogy ezt a frissítést a felhasználók érdekében hajtotta végre, másrészt azt mondja, hogy szándékosan soha nem tett semmi olyat, amellyel egy korábbi termék minőségét rontotta volna. Ez viszont azért tűnik kicsit zavarosnak, mert 

a kérdéses szoftverfrissítésről a felhasználókat elfelejtette tájékoztatni.

Az iPhone tulajdonosok így csak azzal szembesültek, hogy belassul a telefonjuk, és fogalmuk sem volt, hogy ez miért történik. Ráadásul azt sem tudhatták, hogy egy 79 dollárba kerülő egyszerű akkumulátorcserével a problémájuk azonnal megszüntethető. Ehelyett sokan inkább új telefont vettek, és éltek a gyanúperrel, hogy az Apple szándékosan tette tönkre a telefonjukat. Ők most úgy érezhetik, hogy sejtésük beigazolódott.

Az sem javít, sőt inkább ront a helyzeten, hogy az Apple a bocsánatkérés mellett 50 dolláros átmeneti kedvezményt vezet be az érintett telefonok akkumulátorcseréjére. Az eredeti 79 dollár sem volt sok, de most már 29 dollárért is azonnal megújítható a készülék, ám aki eddig ezt nem tudta, és vett egy új mobilt, az erősen csalódhat a cégben.

Az Apple helyzetét nyilvánvalóan nem fogja megrengetni az eset, de sok felhasználó tudatába kerülhet be örökre az a feltételezés, hogy a cég a háttérben manipulálja a készülékeket a felhasználók tudta nélkül. A kérdéses lassító tulajdonság egyébként a jövőben is megmarad, azzal a különbséggel, hogy a felhasználók is látni fogják egy alkalmazáson keresztül, hogy milyen az akkumulátor állapota, és mikor miért lassul a telefon. Így eldönthetik, hogy akkumulátort cserélnek, vagy új telefont vesznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Apple bocsánatkérés iPhone Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.