Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. december 19. 12:13 Tech

700 millió dollárnál tart a kriptopénz, aminek “nincs semmi értelme”

Olyan mértékben tort ül az őrület a Bitcoin miatt, hogy a befektetők, akik semmiképpen sem akarnak lemaradni, egy olyan kriptozsetonba tettek közel kétszázmilliárd forintnak megfelelő pénzt, amiről ebben a pillanatban is tudni lehet, hogy nem ér és nem is fog érni semmit, derül ki a Wall Street Journal szórakoztató cikkéből.

A block.one nevű cég zsetonjáról, az EOS-ról van szó, ami ebben a pillanatban az összes kriptopénz közül a 12. legértékesebb az egyik összehasonlító oldal szerint. Az összes zseton értéke ebben a pillanatban 4,5 milliárd dollár (tehát több mint ezermilliárd forint) körül van az aktuális árfolyam szerint.

(Érdekesség: az EOS elnevezés Magyarországon is népszerű, Tiborcz István egyik cégét is így hívták, de így nevezték el a Gattyán György életét megváltoztató személyiségfejlesztő tanfolyamot is.)

 

A Kajmán-szigeteken bejegyzett, központi iroda nélküli cég a terv szerint egy vadiúj, nyílt forráskódú és – mint az összes kriptodolog, természetesen – decentralizált blokkláncra épülő operációs rendszert fejleszt majd ki valamikor a jövőben. Ami miatt mégsem valószínű, hogy ez lenne az új Microsoft, az az, hogy valójában nem is tervezik befejezni majd az operációs rendszert, csak elkezdik írni a kódot, amit majd aztán közzétesznek nyílt, bárki által elérhető formában, hogy más cégek bekapcsolódhassanak a fejlesztésbe.

Ezt a fejlesztést az EOS nevű zseton júliusban indult értékesítéséből fedezik, amit rengeteg konferencián, sőt még New York-i óriásplakátokon is hirdettek viszonylag agresszívan. Csakhogy ennek a zsetonnak nincs semmi értelme vagy tartalma. A befektetők nem kapnak semmit, a zseton vásárlói által kötelezően aláírt megállapodás jogi nyelvezetű szövege szerint “a zsetonok nem fejeznek ki semmiféle (tulajdon)jogot, hasznot, célt, értelmet, funkcionalitást, tulajdonságot”.

Magyarul a zsetonoknak nincs semmilyen belső értéke, olyan, mintha levegőt vennénk.

A WSJ megszólaltatta az egyik korai zsetonbefektetőt, aki szerint ez nem akkora probléma, mert valójában csak a jogi kockázattól akart megszabadulni a cég, aminek az az oka, hogy nem egyértelmű a szabályozás. Egy másik befektető szerint az, hogy a szerződés szerint a zseton nem ér semmit, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne keresni vele. A block.one néhol utal arra, hogy a zsetonok tulajdonosai majd kedvezményesen vehetik igénybe a később létrejövő szolgáltatásokat – igaz, azt nem lehet tudni, hogy ezek egyáltalán mik lesznek, és hogy mi értelme van ennek az egésznek, ha egyszer minden nyílt forráskódú lesz.

Összevetésként, amikor a közel hatezer fős, évi közel egy milliárd dolláros árbevétellel rendelkező divatipari startup, a Stich Fix vont be tőkét ezekben a hetekben, akkor egy 159 oldalas prospektust tettek közzé, hét nagy befektetési bankot vontak be a folyamatba, és végül mindössze 120 millió dollárt sikerült szerezniük a piacról. Tehát ötödannyit, mint a nem létező, értéktelen zsetonnal és az ahhoz nem kapcsolódó szoftverplatform-ígérettel nyomuló cég.

Idióta Bitcoin-klónból nincs kevés, az egyikről már írtunk (ez volt a Tezos, ami azzal az ígérettel tűnt ki, hogy nem fognak veszekedni, de aztán veszekedni kezdtek), egy másik, a Dogecoin pedig egy már tavalyelőtt is lejárt mémre épül, mégis 700 millió dolláros piaci értékeltségnél tart. Az block.one és az EOS egyébként még mindig előrébb tart, mint a legtöbb kriptocég, mivel legalább valamit közzétett arról, hogy milyen tevékenységet tervez majd végezni, a legtöbb ICO (kriptopénz-kibocsátás) kitervelői még ennyire sem erőltetik meg magukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bitcoin eos kriptopénz Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.