Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. december 9. 16:39 Tech

Bulgária elkobzott ezermilliárd forintnyi Bitcoint egy bűnbandától, de az egésznek nyoma veszett

Hatalmas fogást jelentett be idén májusban a bolgár rendőrség: a délkelet-európai bűnüldözési hatóság (SELEC) segítségével lekapcsoltak egy bolgár bűnbandát, és a fenti képen látható, elkobzott papírpénz-kötegek mellett “megtalálták” a gyanúsítottak 213 ezer 519 darab Bitcoint számláló virtuális pénztárcáját is. (A hekkerbanda a balkáni országok vámhatóságainak számítógépes rendszerét fertőzte meg, hogy távolról meg tudják adni, melyik kamiont nem kell ellenőrizni a határon. Ezzel az egésszel évek alatt 10 millió levás, nagyjából másfél milliárd forintos adócsalást követtek el. A rendőrségi közlemény szerint azért fektették a nyereségüket Bitcoinba, mert annak a mozgását kevésbé tudják követni a hatóságok.)

213 ezer Bitcoin akkor sem volt kis pénz, a fogás idején, május 19-én 1968 dollárt ért egy BTC, tehát a talált pénztárcán 420 millió dollárt érő virtuális pénz volt.

Csakhogy azóta megőrült a Bitcoin-piac, az árfolyam 17,5 ezer dollárig emelkedett, szóval abban a pillanatban 3,76 milliárd dollárt, azaz 3,2 milliárd eurót ért. Mivel a bolgár GDP 48 milliárd dollárnál volt tavaly év végén, és az összes évi adóbevétel is alig több, mint 16 milliárd euró.

 

A GDP 6,6 százalékát kitevő virtuális pénzhalommal akár olyan szuverén vagyonalap indításán is elgondolkodhatnának a bolgárok, amilyen Norvégiának vagy Szaúd-Arábiának van.

Eddig egy igazi 2017-es tündérmesének tűnhetett a dolog, de sajnos amint megírta a történetet az egyik Bitcoinos híroldal, rögtön csalódást okoztak a bolgár hatóságok. Korábban, november 28-án még sejtelmesen azt kommunikálta a kormány, hogy nem nyilatkoznak a Bitcoinokkal kapcsolatban, mivel egy folyamatban lévő bűnügyről van szó.

Tegnap este viszont Ivan Geshev, a bolgár ügyészség vezetője gyorsan elrontotta a boldog, évtizedre elég állami pénzesőben reménykedő bolgárok kedvét: elmondta, egyáltalán nem is foglaltak le Bitcoinokat májusban. Ez viszont újabb kérdéseket vet fel: ha az ügyészség vagy a belügyminisztérium nem foglalta le az ezermilliárd forintos pénzhegyet, akkor az kinél lehet? Ha lefoglalták, miért tagadnák le? Kinek a felelőssége lesz, ha valójában zár alatt vannak már a Bitcoinok, de majd csak akkor fogják tudni eladni őket, amikor esetleg kipukkadt a buborék és csak töredékáron találnak majd vevőt?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bitcoin Bulgária kriptopénz Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.