Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 8. 11:25 Tech

Többet tudnak rólad az utcádban futó autók alapján, mint azt gondolnád

Rengeteg adat hever a szemünk előtt, csak tudni kell hasznosítani. Kiderült, hogy a Google Utcaképben (Street View) látható autókból sok elég mindenre lehet következtetni.

Egy amerikai kutatók vezette csoport a Google által 200 amerikai városban készített publikus utcaképekből kivett egy 50 millió fotóból álló mintát, és ráeresztett egy tárgyfelismerő algoritmust. Ezt arra fejlesztették ki, hogy meghatározza, lát-e valamilyen járművet a képeken, és ha igen, akkor azonosítsa be a típust (például pick-up, szedán vagy teherautó), a márkát, a gyártási évet és a modell pontos verzióját. Utóbbit a laikusoknak sokszor nehéz megállapítani, mert néha csak nagyon apró különbségek láthatóak, mondjuk a hűtőrács kissé eltér az egyes évjáratokban vagy felszereltségi szintekben. A szakemberek viszont ismerik ezeket a különbségeket, és néhány mintán keresztül az algoritmusnak is sikerült megtanítani.

A szoftver átlagosan 0,2 másodperc alatt végzett egy képpel, ennyi idő alatt határozta meg, hogy a képen lévő autó a 2657 verzió közül melyikbe tartozik. Ezzel lényegében lefedték az 1990 óta Amerikában kapható összes modellt. Egy szakembernek fotónként átlagosan 10 másodpercre lett volna szüksége ugyanerre a munkára, vagyis körülbelül 15 évig nézegethette volna a képeket ahhoz, hogy az eredményt megkapja. A gép viszont két hét alatt végzett, és a szúrópróbaszerű ellenőrzés szerint 82-95 százalékos pontossággal dolgozott.

Az 50 millió képen összesen 22 millió járművet találtak, ami 8 százaléka a teljes amerikai állománynak. Az autókat földrajzi elrendezés szerint nagyobb csoportokba sorolták, és hozzátettek más adatokat is, mint például a kocsi átlagos fogyasztása, vagy ára. Ezek után vettek egy kisebb részt az így kialakított adatbázisból, és összevetették demográfiai, szociológiai és választási adatokkal. Ezek között kerestek összefüggéseket, és kiderült, hogy a mintában számos trend figyelhető meg. Ilyen például, hogy az ázsiai származású negyedekben a Hondák és a Toyoták a legjellemzőbbek, a feketék a Chryslereket, a Buickokat és az Oldsmobile-okat kedvelik, a fehérek lakta negyedekben pedig sok a pick up, vagy a Volkswagen.

A tipikusan demokratákra szavazó negyedekben a szedánok, a republikánusokban pedig a pick upok a legelterjedtebbek.

Ezután a minta eredményeit összevetették a teljes, 22 millió autós országos adatbázissal, és visszaellenőrizték, hogy így mennyire pontos eredményeket kaptak. Vagyis azt vizsgálták meg ezzel a módszerrel, hogy ha önmagában az autós képekből indultak volna ki, akkor mennyire pontos képet kaptak volna a szociológiai adatokra országos szinten.

Az egyezés meglehetősen nagy a származás vagy bőrszín meghatározásában, vagyis csupán az utcán látható autókból ez nagy biztonsággal kikövetkeztethető. Megfelelően nagy pontosságot hozott az iskolai végzettség és a politikai beállítottság meghatározása is, ezekre is jól lehet az autókból következtetni.

A szociológiai és demográfiai adatok felmérése az Egyesült Államokban évi 250 millió dollárba kerül, és a kisebb településeken csak olyan ritkák és nehézkesek az adatgyűjtések, hogy azok csak 2,5 év csúszással jelennek meg a feldolgozásokban. A hasonló algoritmusok ezt a munkát sokkal gyorsabban és olcsóbban el tudják végezni, a projekt elsődleges célja az volt, hogy ezt bizonyítsa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech algoritmus autó demográfia google Street View Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.