Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 23. 14:04 Tech

Mit szólnál, ha az internetet is olyan csomagokban kapnád, mint a tévécsatornákat?

Előfordul, hogy a rengeteg tévécsatorna közül pont az nincs benne a csomagban, amelyen a gyerek kedvenc meséje fut. Vagy éppen az egyik focibajnokság meccseit nem lehet nézni, mert a közvetítési jogokat egy másik adó vette meg. Ilyenkor elő kell fizetni a másik csomagra vagy egyenesen szolgáltatót kell váltani.

Most képzeljük el, hogy az internetet is csak valami hasonló módon, tematikus blokkokba csomagolva, külön díjazásért teszik elérhetővé a szolgáltatók, köztük a mobiltelefon cégek. Úgy néz ki, hogy az Egyesült Államokban ebbe az irányba tesznek egy nagy lépést, és ez óriási vitákat vált ki.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) arra tett javaslatot, hogy töröljék el azokat a 2015-ben hozott jogszabályokat, amelyek biztosítják, hogy egy internetszolgáltató (legyen az vezetékes vagy mobil) üzleti és technológiai értelemben ne tehessen különbséget a hálózatán keresztül áramló tartalmak között. Ez a netsemlegesség, és ha decemberben a javaslat átmegy, akkor lényegében ez meg is szűnik Amerikában.

A kérdés hátterében komoly üzleti érdekek feszülnek egymásnak. Az internetszolgáltatóknak nagyon nem jó a netsemlegesség, mert könnyen egyszerű közművekké válhatnak. Olyanok lehetnek, mint egy áramszolgáltató, amelynek semmi befolyása nincs arra, hogy a konnektorba milyen porszívót csatlakoztat az ügyfele.

Ehhez hasonlóan, netsemleges környezetben a netszolgáltatónak sem lehet például köze ahhoz, hogy valaki facebookozik vagy instagramozik. Ha viszont beleszólhat, akkor megteheti, hogy az egyiket előnyben részesíti. Például az egyik adatforgalmát nem számítja bele a havidíjba foglalt adatkeretbe, a másikét viszont igen, vagy az egyiket egyenesen blokkolja, és csak külön pénzért teszi elérhetővé. Vagy egy bizonyos tartalomnak nem enged nagy sávszélességet: ha például az ügyfél normális minőségben akar videókat nézni, akkor fizessen érte külön díjat. Ez persze jó a videókat nem nézőknek, de őket más felhasználási módoknál ösztönözheti fizetésre a szolgáltató.

Persze a netes tartalom tulajdonosától pénzt is kérhet azért a szolgáltató, hogy előnyt biztosítson neki. Ha pedig jól csomagolják össze az internet legnépszerűbb alkalmazásait, akkor a szolgáltatók elérhetik, hogy a bevételük növekedjen. Aktív szereplőkké válnak ezen a piacon, és nem csak néznek tehetetlenül, hogy a hálózatukat ki mire használja.

A netsemlegesség ellenzői szerint nincs ezzel probléma, hiszen ilyen a szabad piac, aki többet fizet, az nagyobb előnyöket élvez, ráadásul az ügyfelek is megválaszthatják, hogy honnan veszik az internetkapcsolatot. Ha nem tetszik a rendszer, el lehet menni egy másik céghez.

A támogatók szerint viszont nem mindenhol olyan nagy a verseny, hogy a szolgáltató választása tényleg könnyű legyen. Másrészt ha minden szolgáltató rááll erre a vonalra, akkor a kínálatok hamar bonyolulttá, összehasonlíthatatlanná válnak. Ember legyen a talpán például, aki a mobilcégek csomagjai között ma közvetlen összehasonlításokat tud tenni, és könnyen el tudja dönteni, hogy melyikkel jön ki a legjobban.

Másrészt az internetes szolgáltatások piacra lépési küszöbe is jóval magasabbá válhat. Ha például megjelenik egy új, a jelenlegieknél olcsóbb és jobb netes alkalmazás, akkor meg kell küzdenie azzal, hogy a piacon lévő versenytársai esetleg már le vannak szerződve a netszolgáltatókkal, és neki is be kell küzdenie magát ebbe a körbe. Mint amikor egy új tévécsatorna indul, és be akar kerülni a legjobb csomagokba.

Az internet becsomagolásának legjobb példáját ma egy portugál mobilcég jelenti, ott az adatforgalom legnépszerűbb részeit már csak tematikus blokkokban lehet, külön díjért megvenni. Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak több esetben is fel kellett lépnie a netsemlegesség védelmében, például a Telenor és a Telekom is megpróbált már finoman különbséget tenni a hálózatán keresztül folyó bitek között.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech egyesült államok internet netsemlegesség Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.