Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 31. 11:40 Élet, Tech

Fogamzásgátlás helyett most a gyermeknemzést elősegítő eszközzel lép piacra a Richter

A gyermeknemzést elősegítő innovatív nőgyógyászati terméket forgalmazhat a jövőben az egyébként a fogamzásgátlásban kiugróan erős Richter. A magyar gyógyszergyártó kedden jelentette be, hogy olyan megállapodást kötött az amerikai Prima-Temppel, amely értelmében a jövőben az Egyesült Államok és Kanada kivételével mindenhol ők értékesíthetik a coloradói vállalat PriyaRing nevű orvostechnikai eszközét.

A PriyaRing tulajdonképpen egy peteérést előrejelző hüvelygyűrű. A készülékben van egy belső szenzor, ami hatpercenként méri a női test hőmérsékletét és az adatokat kétóránként továbbítja egy okos eszközre. Az adatokat egy a Prima-Temp által fejlesztett algoritmussal elemzik, ezzel pedig viszonylag pontosan előrejelezhető az ovuláció, és így elősegíthető a fogamzás.

A tranzakció keretében a Richter kisebbségi részesedést is szerez az amerikai partnercégben. A magyar vállalat tájékoztatása szerint ezért 5 millió dollárt (1,34 milliárd forintot) fizetnek.

A Richter az utóbbi másfél évtizedben egyre erősebb lett a nőgyógyászati termékekben, hagyományosan főként a fogamzásgátlásban, ami továbbra is a nőgyógyászati terület bevételének közel kétharmadát adja. A különböző terápiás területek közül most már ezek aránya a legnagyobb a cég árbevételében. Míg 2001-ben a forgalomnak még csak szűk negyede származott nőgyógyászati termékekből, az idei első félévben már a 40 százaléka. Mivel mindeközben a gyógyszergyártó folyamatosan bővült, ha forintban nézzük, még szembetűnőbb a növekedés: 2001-ben 25-26 milliárd folyt be ilyen gyógyszerek értékesítéséből, tavaly már ötször ennyi. Ezzel egyébként a Richter a világ egyik legnagyobbja lett ezen a piacon.

 

A növekedést az elmúlt években több felvásárlással is megtámogatta a magyar gyógyszergyártó. Még 2010-ben vették meg a a svájci székhelyű nőgyógyászati gyógyszerek fejlesztésére szakosodott PregLemet, majd néhány hónappal később a német Grünenthal teljes fogamzásgátló termékportfólióját kebelezték be. Tavaly ismét Svájcban vásároltak: akkor a Finox Holding akvizíciójával erősítették a nőgyógyászati területet. A három tranzakcióra több, mint 760 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 236 milliárd forintot) költöttek.

A felvásárlások egyben a cég nyugati terjeszkedését is erősítették. A vállalat legfontosabb piaca hosszú ideig Magyarország volt, ám részben az egyre kedvezőtlenebb hazai szabályozás miatt már nagyjából másfél évtizede elsősorban az exportra koncentrálnak. A 2008-as válság előtt rohamos tempóban nőtt a cég a FÁK régióban, de a válság alatt az ottani vevők fizetési nehézségei okoztak némi fejfájást a Richternek is. Ezután fordultak látványosan a nyugati, illetve Európán kívüli piacok irányába, ahol pedig egyértelműen a nőgyógyászat került a fókuszba. Az Egyesült Államokban a bevétel rendre 60-70 százaléka ilyen készítmények eladásából származik, Nyugat-Európában és Latin Amerikában pedig ennél is nagyobb, 80-90 százalék ez az arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech fogamzásgátlás gyógyszeripar Richter Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.