Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2022. január 12. 14:40 Támogatói tartalom

Néha az ablaküveg, máskor a daru hiányzott, szinte tervezhetetlenné váltak az építkezések

Bár az építőiparban elsősorban az árak emelkedése volt fókuszban 2021-ben, a cégek szempontjából legalább ekkora gondot okozott, hogy lényegében tervezhetetlenné vált a működés. A drágulást szinte minden esetben az okozta, hogy a kínálat nem tudta követni a megugró keresletet. Ez a folyamat azonban az esetek jelentős részében nem állt meg az áremelkedésnél, hanem sok termékből hiány alakult ki a legváratlanabb pillanatokban. A helyzet már jobb, de még mindig előfordul, hogy egy-egy projektet le kell állítani, és tervezni szinte lehetetlen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont akkor lett hiánycikk a fa, amikor a fél ország felújítanaAmerikából indult, de már itthon is fahiány van, az ezzel együtt járó drágulás pedig elviszi az állami támogatás egy részét.

Az építőipari fa esetében tavasszal és a nyáron végigkövettük mindezt: itt az vezetett káoszhoz, hogy az amerikai építőiparban épp ellentétes folyamatokat indított be a járvány, mint amit várt a piac. A pandémia kitörése után a fűrésztelepek visszaesésre számítva visszafogták kapacitásaikat. A megrendelések csökkenése azonban elmaradt, sőt, a home office, illetve a megtakarítások növekedése komoly növekedést eredményezett a szektorban. Aki kényszerűségből több időt töltött otthon, elkezdte szépítgetni házát, de felpörgött az új lakások építése is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIsmét drágul az egyik legfontosabb építőanyag AmerikábanÚjra drágul a fa az európai készletek egy részét korábban elszívó Egyesült Államokban, ami a hazai felhasználók számára is figyelmeztető jel.

Az USA-ban hatszorosára nőtt a fa ára, tavasztól pedig a tengerentúli és a nyugat-európai vevők kereslete már Kelet-Közép-Európából is elszívta a fát. Egy darabig ez csak az árak drasztikus emelkedéséhez vezetett, egy pont után azonban az ukrán-román-szlovák fűrésztelepek egyszerűen nem szállítottak a saját térségükbe. Így a fő gondot már nem is a drágulás okozta, hanem a hiány: nem az volt a kérdés, hogy mennyiért lehet fát venni, hanem hogy van-e egyáltalán.

A fahelyzet őszre rendeződött. Ahogy a családi készházakat építő Ubrankovics Kft. vezetője, Ubrankovics Pál elmondta: bár az árak a januári másfél-kétszerese közé álltak be, hiány már nincsen, az ellátás folyamatos, és a szállítási idő is visszaállt a normális szintre. A nyári változások sokkszerűségéről árulkodik azonban, hogy Ubrankovicsék júniusban hetekig egyáltalán nem kaptak fát, majd a szállítmányok újbóli megindulásával a rendkívüli árak ellenére is inkább a készletezés mellett döntöttek, hogy elkerülhessék a leállást – a beszállítók ugyanis semmi biztatót nem tudtak mondani a piac jövőjével kapcsolatban. 2022-ben mindenesetre már senki se számít a tavalyihoz hasonló drasztikus, az összeomlás határait feszegető inflációra, de azért további drágulás várható a 2021-es árakhoz képest.

Mindez nem jelenti azt, hogy sokkal könnyebbé vált volna a munkaszervezés. A fahiány ugyanis csak az első jele volt az építőipar ellátási gondjainak, az év további részeiben számos más termék esetében alakult ki hasonló helyzet.

Minden kaotikussá vált. Minden rendelés, minden beszállítás, minden alvállalkozás

– foglalta össze röviden a helyzetet Ubrankovics Pál.

Előfordult, hogy darut nem sikerült szerezniük, máskor a dízelgépjárműveket sújtó adblue-hiány okozott fennakadásokat, de volt olyan időszak is, hogy fa már érkezett az ablakokhoz, csak éppen üveget nem lehetett kapni. Nagyon sok esetben szembesülnek azzal, hogy a beszállítók nem tudnak határidőket garantálni, így pedig ők sem tudják tervezni a házak építésének ütemezését.

Az építőipar régi problémája, hogy a munkák nehezen tervezhetők, amit csak súlyosbított a tavalyi meredek világpiaci alapanyagár-emelkedés. Magyarországon azonban a piaci folyamatok mellett az ágazat fellendítésére hivatott kormányzati intézkedések is sokszor a hosszú távú kiszámíthatóság ellenében hatnak: a Társaság a Lakásépítésért Egyesület álláspontja szerint az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs újbóli átmeneti bevezetése például akkor jelentene valódi segítséget a szakmának, ha a 2022. december 31-i lejárata utáni időszakra vonatkozó elképzelések is beláthatók lennének.

Az építőanyag-gyártási és kivitelezési kapacitások tervezésénél, a szakképzésnél évtizedes előre tekintés szükséges

– fogalmazott ezzel kapcsolatban az egyesület, amely szerint az építőipar csúcsra járatása helyett a kiszámítható, tervezhető körülmények révén épülhetnének meg hatékonyabban, olcsóbban, jobb minőségben az otthonok. Az évekre előremutató, kiszámítható szabályozás fontosságát az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület is hangsúlyozza.

A cégek működését 2021-ben mindenesetre leginkább az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedése és a beszerzési nehézségek, illetve az évek óta jellemző toborzási problémák nehezítették az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének ősz eleji felmérése szerint – ezekhez képest a szabályozói környezettel kapcsolatos gondok súlya eltörpülni látszik, kevésbé turbulens világpiaci körülmények között azonban vélhetően sokkal inkább előtérbe kerülnek.

A cikk megjelenését az Ubrankovics Kft. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom építkezés építőipar lakásépítések ubrankovics Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

László Pál
2023. május 22. 15:20 Podcast, Támogatói tartalom

Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca

Az elmúlt hetek bejelentései alapján az opensource közösség nagyon gyorsan zárkózik fel a nagy techvállalatok mellé – mondta Horváth Varga János, a Magyar Telekom mesterséges intelligencia központjának vezetője a G7 podcastban.

Debreczeni Anna
2023. április 27. 09:10 Pénz, Támogatói tartalom

Szerezd meg a penzt – rákattintanál egy ilyen linkre egy e-mailben?

Felejtsük el a nigériai e-maileket, újabban az online oldalakon hirdetőket célozzák a modern zsebtolvajok, azaz a bankban tartott pénzünkre utazó kiberbűnözők.

Debreczeni Anna
2023. április 24. 11:48 Pénz, Támogatói tartalom

Sokat lehet spórolni a céges költségeken, ha van egy kis önkritikánk

Egy vállalatvezető sem lehet minden céges költségterület szakértője. Itt jön a képbe a vállalati kiadások lefaragására szakosodott, brit gyökerű Expense Reduction Analysts, azaz ERA. A franchise rendszerben működő tanácsadói hálózat már több mint négy éve szolgáltat Magyarországon, ügyfeleik pedig az itthoni szakértőgárda mellett az egész európai hálózat tanácsadóinak tudására is számíthatnak. Fizetni pedig csak akkor kell nekik, ha tényleg spórolt velük a cég.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.