Hírlevél feliratkozás
Valkó Dávid
2020. március 12. 19:20 Támogatói tartalom

A koronavírus az ingatlanpiacot sem hagyja érintetlenül, most ennyi látható előre

(A szerző az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.)

Lakásár-csökkenést nem várunk Magyarországon közvetlenül a koronavírushoz köthetően, azonban jócskán megszenvedheti a járványt az Airbnb-lakáskiadókon kívül a kereskedelmi ingatlanpiac is, a távmunka terjedése miatt.

A teljesen váratlan vírushelyzet egy eleve lassuló, konszolidálódó periódusban találja a lakáspiacot. Már hét éve emelkednek a lakáspiaci árak, az idén minden bizonnyal egy számjegyű drágulás várható csak, miközben Budapesten és a nagyvárosokban a forgalom már csökken. Ennek oka – az egyensúly feletti árszint mellett – nagyrészt a tavaly bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), amely jelentős elszívó hatással van a befektetési céllal vásárlók körében. Mindeközben válságról nem beszélhetünk, a 2008-as helyzet megismétlődésére nem kell számítani, hiszen a makrogazdasági légkör kedvezőbb az akkorinál, illetve a hitelezési kockázatok is jócskán mérséklődtek azóta. 

Az Airbnb szenvedni fog, a bérleti díjak is stagnálnak

Az Airbnb mindenhatósága már korábban lecsengett, ahogy sorra érkeztek a kerületek lakáskiadásra vonatkozó szigorításai vagy a panaszok bérlőkre. A vírus miatti várható turisztikai mélyrepülés is leginkább az ilyen lakások tulajdonosait bizonytalanítja el, így a hosszabb távú kiadásra érdemes inkább berendezkedni. *Az Airbnb honlapja szerint a budapesti szállások 50 százalékát lefoglalták most hétvégére, bár azt nem tudni, ténylegesen el is jönnek-e a vendégek.

Fel kell készülni a bérleti díjak stagnálására, csökkenésére. Ennek oka a lakásárakhoz viszonyított drágaságuk, illetve a kiadási céllal tömegesen vásárolt újlakás-átadások miatti kínálati növekedés a piacon.

A vírushelyzet hatására új lendületet kaphatnak a befektetési célú vásárlások, hosszabb távon pedig alacsonyabb, de biztosabb bérleti hozamszintre kell berendezkedni, jól megválasztott ingatlan vásárlása esetén bizonyos mértékű értéknövekedéssel kombinálva. A lakásárak csökkenésére tisztán a vírushelyzet miatt nem kell számítani

A lakás még mindig vonzóbb lehet, mint a tőzsde vagy akár az államkötvény

A korábbi, elhúzódó ingatlanpiaci válság megmutatta, hogy a piac ciklikusan működik, az árszint pedig ciklusokon átívelően összességében emelkedik. Ezért az átlagos befektető, aki helyet keres a pénzének, a klasszikus pénzügyi befektetéseknél biztosabb megoldásnak tarthatja a lakáspiacot. A nagyjából átlagos bérleti hozamot teljesítő MÁP+-t a hosszú távú értéknövekedésben sok területen tudja még verni a lakáspiac. Mivel a koronavírus kapcsán már az első napoktól kezdve a tőzsdei hullámvasútról, zuhanásról szólnak a hírek, ha valaki most keres befektetést, a vírushelyzet előtti időszaknál magabiztosabban választhatja a lakóingatlan-piacot.

Még nagyobb előnyben a készpénzes vevők

Emellett ugyanakkor a szélesebb körben bevezetett – akár hivatalosan elrendelt, akár csak az emberek félelme miatt terjedő – karantén és otthonmaradások miatt csökkenhet a lakásvásárlási hajlandóság, a megtekintések száma, gyakorisága. Nehezebb lehet így majd eladni a lakásokat, ezért a sürgős eladásoknál előfordulhat, hogy nagyobb engedményt adnak az eladók.       

Érdemes figyelni arra is, hogy a karantén miatti gyárleállások, csődök nyomán esetlegesen kialakuló recesszióban akadozhat a hiteltörlesztés, amit hitelezési szigorítások vagy a hitelköltségek növekedése követhet. Ez pedig a hitelből vásárlók arányát csökkentheti. Tehát jobb helyzetbe kerülhetnek a készpénzes vevők a jelenleg épp újra elterjedő alkufolyamatokban.

A home office betehet az irodapiacnak

A kereskedelmi ingatlanpiaci szektort ezzel párhuzamosan egyértelmű hatások érhetik tisztán a vírus miatt is. Párat kiemelve ezek közül:

  • a home office terjedése miatt csökkenhet az irodapiaci kereslet,
  • a hotel- és turisztikai befektetések visszaesése várható, ami azért hathat kedvezőtlenül a gazdaságra, mert mostanáig ez volt hazánkban is a legígéretesebb ingatlanpiaci szegmens,
  • a termelőkapacitások visszafogása, esetleges cégbezárások, csődök miatt mérséklődhet a logisztikai és üzemi épületek iránti kereslet is – itt akár globális átrendeződés is lehet, Ázsia, Kína részesedése csökkenhet,
  • a jelenleg rengeteg külföldit foglalkoztató nagy építkezések a ki- és beutazási tilalmak miatt kerülhetnek nehéz helyzetbe. Ugyanakkor az amúgy is kevesebb lakásátadásból magyar munkaerő szabadulhat fel, tehát ez a két hatás kiolthatja egymást.

Most kell igazán rákapcsolni?

A jövőre vonatkozóan érdemes az előző válság tapasztalatait alapul venni, amikor a recesszió lecsengése után, a felívelő ciklus elérésekor versenyelőnybe került az a néhány nagy lakásépítő, aki a nehéz helyzetben is ment előre: kapacitását hamar fel tudta pörgetni, nőtt az ismertsége, piaci részesedése is hamar és látványosan bővült. Mindez a kisbefektetők közegében is érvényes lehet: jó üzleteket az ilyen pesszimista időkben lehet kifogni, amivel később, a menetrendszerűen érkező fellendüléskor lehet jó piaci, befektetési pozíciót elérni.  

Fontos megjegyezni, hogy a vírus következményeinek mélysége, időtávja nagyban függ a következő hetek, hónapok eseményeitől, illetve a rájuk adott kormányzati lépésektől. Ahogy időben haladunk, hétről-hétre, hónapról-hónapra – egészen a vírushelyzet megszűnéséig – egyre látványosabb hatása lehet a vírushelyzetnek a lakáspiacra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom ingatlanpiac koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.