Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. május 22. 15:20 Podcast, Támogatói tartalom

Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca

Az elmúlt hetek bejelentései alapján az opensource közösség nagyon gyorsan zárkózik fel a nagy techvállalatok mellé – mondta Horváth Varga János, a Magyar Telekom mesterséges intelligencia központjának vezetője a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármelyik podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

 

Amint például március elején a Metától kiszivárgott a LlaMA modell*A ChatGPT-hez hasonló nagy nyelvi modell, azaz LLM., a Stanford Egyetemen nagyon gyorsan készítettek egy Alpaca modellt, ami ennek a továbbtanítása. Képes chatelésre és hozza azt a fajta élményt, amit a ChatGPT hoz az OpenAI-tól, és ami zárt forráskódú, így a fejlesztők nem férhetnek hozzá. Ezzel a nyílt forráskód közösség néhány 100 dollárból olyan modellt készített, ami a ChatGPT-vel összemérhető képességet tud nyújtani és a saját IT infrastruktúrán is lehet futtatni.

A szöveget vagy képet előállító generatív AI teljesen átalakítja a fehasználói élményt, tömegek számára válik hozzáférhetővé, mert nem kell hozzá különösebb tudás – mondta Vasvári Gábor, a Magyar Telekom stratégiai szakértője. Egyre több amerikai cég álláskeresési portálján jelenik meg az AI front engineer pozíció, amikor olyan embereket keresnek, akik megfelelően tudják irányítani a generatív AI alkalmazásokat, mint a Midjourney vagy a ChatGPT. Náluk már nem elvárás a programozó tudás, helyette a kiváló angoltudás, nyelvérzék és fogalmazóképesség szükséges.

Az AI már régóta velünk van, az 1980-as évek OCR, azaz optikai karakter felismerő szoftverei is már a mesterséges intelligencia előfutárainak tekinthetők. A Magyar Telekom öt éve használja a Vanda nevű virtuális asszisztenst, hogy ellássa a jól automatizálható, repetitív folyamatokat. Így az ügyfélszolgálatos kollégák több, minőségibb időt tudnak tölteni az ügyfelekkel, ami jól is mérhető, 30 százalékos sales konverziós rátát eredményezett a cégnél – tette hozzá Horváth Varga János.

A podcast megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.