Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. november 29. 16:12 Podcast, Támogatói tartalom

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

Márvány Zsolt, a CIB Bank tranzakciós szolgáltatások vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast-lejátszóban meg lehet hallgatni.

Magyarország digitális pénzügyi sikersztorija a jegybank kezdeményezésére és felügyelete alatt 2020-ban indult azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belüli, de jellemzően 2 másodperc alatt teljesülő utalást tesz lehetővé a bankszámlák között. 2021 végén a számlaközi utalások már több mint fele azonnal teljesült, ez az arány 2022-ben tovább emelkedhetett, amivel a top 10-ben vagyunk a világon a szakértő szerint.

Jövő év közepétől várhatóan sokkal többet fogunk QR-kódokkal fizetni, mint eddig. Ekkor érkezik az azonnali fizetési rendszer 2.0-ás verziója, amelyben a fő újdonság a széles körben használható, egységesített QR-kódos fizetés és a fizetési kérelem szolgáltatás lesznek – a részletek még kidolgozás alatt állnak. A fizetési kérelem lényege, hogy akár magánszemélyek között is küldhetünk egy kérelmet bizonyos összeg utalására, amit a címzett egy kattintással jóváhagyhat.

Ilyen szolgáltatásokat a fintech szektor már használ egy ideje – most az a cél, hogy a bankszektor feljöjjön versenyképességben a fintechekhez. A fintech bankoknál az ügyfelek megtanulhatják ezeknek a funkcióknak a használatát, ami lendületet ad az innovációnak.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2023. január 21. 04:33 Podcast

Nem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapján

Drónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás.

Kolozsi Ádám
2023. január 14. 04:34 Podcast

Motoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülről

Milyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

Stubnya Bence
2023. január 7. 04:34 Podcast

Életeket menthet, ha az emberek bíznak egymásban, ez a járvány egyik legfontosabb tanulsága

Minél nagyobb volt egy európai országban a bizalom, annál kevesebben haltak meg, és annál többen oltották be magukat. A G7 Podcast vendége Ságvári Bence.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.