Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. november 7. 09:09 Podcast, Támogatói tartalom

Forróra sikerült az ősz a hulladékgazdálkodásban, nagy tervei vannak az ALTEO-nak

Mélyvízbe került az ALTEO Nyrt. hulladékgazdálkodási üzletága az idén ősszel, egyszerre zajlik a szeptemberben felvásárolt FE-Group integrációja és a felkészülés a 35 évre szóló hulladékgazdálkodási koncessziós tenderre is.

Mi az ALTEO-ban leginkább az energetikához értünk, az energetika pedig 10-15 éve járt ott, ahol most a hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodásban lényegesen nagyobb szereplők szeretnénk lenni – mondta Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

 

Az már az ALTEO korábbi stratégiájában is szerepelt, hogy a hulladékgazdálkodási szegmensben szeretne erősíteni, és azt is látták, hogy organikus fejlődéssel ezt nehezebb megvalósítani a koncesszió miatt átalakuló piacon. Logikusabbnak tűnt egy már működő céget vásárolni, így esett a választás a főleg elektronikai hulladékkal foglalkozó FE-Groupra, amelynek több mint 75 százalékban lett tulajdonosa az ALTEO.

Az elmúlt egy hónap számomra időutazás volt, mert a szerves hulladék piacáról jövök, viszont az elektronikai hulladékban teljesen más pályán mozognak a szereplők – mondta Simon Anita. A Mol által elnyert koncesszió mindenkit azonos pályára kényszerít, ami összehozza a szereplőket, közös gondolkodásra készteti őket. Azt nyilván különbözőképpen látjuk, hogy ki mit szeret ebben a sztoriban, de 35 évre előre megyünk együtt a Mollal, velük közösen gondolkodva kell kialakítani a következő évek irányait – tette hozzá. A koncesszió lényege, hogy minél több begyűjtési pont keletkezzen a rendszerben, amikorra a koncesszor átveszi az irányítást, ez pedig 2023. július elseje. Innentől a hulladék tulajdonosa a koncesszor lesz, és minden résztvevő cég valamilyen szolgáltatást végez majd ebben a rendszerben.

A napelemes rendszerekről elmondta, hogy a Mavir friss statisztikái szerint, míg 2012-ben mintegy 1800 háztartási napelemes rendszer kapcsolódott a hálózatba, 2022-re ez több mint 160 ezerre nőtt. A hálózatnak is utol kell érnie magát, a csatlakozási pontok fejlesztése azonban sokkal több időt vesz igénybe, mint a napelemes rendszerek kiépítése.

A recessziós várakozások ellenére is lehetőséget lát a jelenlegi helyzetben az ALTEO vezérigazgató-helyettese. Már most is érezhető, hogy vannak hulladékáramok, amiből kevesebb van, mint régebben, például kevesebb tévét dobunk ki. 

A podcast megjelenését az ALTEO Nyrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. november 29. 16:12 Podcast, Támogatói tartalom

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.