Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. augusztus 2. 15:22 Podcast, Támogatói tartalom

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetés nem csak azt jelenti, hogy van egy budapesti lakásom, aminek az egekbe szökött az ára az utóbbi tíz évben – nagyon sokféle módon lehet az ingatlanpiacba befektetni: irodaházakba, bevásárlóközpontokba, logisztikai csarnokokba, de ide számít akár egy országúti plakáthely vagy egy mobiladótorony is.

Incze Zsombor, a Diófa Alapkezelő üzletfejlesztési vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszón lehet meghallgatni.

A budapesti lakáspiac jellemzően alulértékelt nemcsak Nyugat-Európához, hanem régiós versenytársaihoz képest is (ez az összevetés egyébként Prágával állja meg leginkább a helyét, mert Pozsony már Bécs elővárosának számít). Az elmúlt fél évben ráadásul nagyságrendileg 20 százalékkal lettek olcsóbbak a budapesti lakások a forint leértékelődése miatt. Ha pedig az eddigi ütemben folytatódik, akkor az ingatlanpiacnak előbb-utóbb át kell térnie az euró alapú elszámolásra. Már most is sok hirdetésben euróban adják meg az árakat, amit csak kis részben magyaráz az, hogy az eladó és a vevő vagy bérlő is külföldi – magyarázta a Diófa üzletfejlesztési vezetője.

Az ingatlanalapok ennek megfelelően diverzifikált portfolióval rendelkeznek, mindenből van belőlük valamennyi, így kezelik az egyedi kockázatokat, ha például az irodaház egyik bérlője felmondja a szerződést, vagy rosszabbul megy egy bevásárlóközpont.

Magyarországon jelenleg három nagy ingatlanalap érhető el a széles közönség számára, amelyeknél rendre a törvényileg előírt 15 százaléknál jóval nagyobb, a Diófáé esetében 40-50 százalékos a likviditási hányad. Erre a kiszállási, visszaváltási igények kezelése miatt van szükség, illetve ebből vásárolnak is az alapok a jó piaci helyzeteket kihasználva. A nagyságrendileg 100 milliárd forintnyi szabad pénzt rövid távon be kell fektetni, hogy ne veszítsen az értékéből – alapkezelőként pedig a nyomottabb lakossági betéti kamatoknál jóval kedvezőbb, a jegybanki kamat alakulásához közelítő betéti kamatok mellett tudja megtenni.

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét; az áram-és gázárak ugrálása hatással van az ingatlanpiacra is – mondta Incze Zsombor. A szakértő várakozása szerint a következő évtizedben az energiahatékony – például többrétegű üvegezéssel, víztakarékossági rendszerekkel felszerelt – épületek  még keresettebbek lesznek. A Diófának például van már olyan irodaháza, ahova nincs bevezetve a gáz, így nincs közvetlen hatása a gázárak növekedésének a működtetésre. Közvetetten természetesen hat rá, hiszen gázból állítanak elő elektromos energiát, amit felhasználhat és távhőt is, de ezt már lehet diverzifikálni.

A podcast elkészítését a Diófa Alapkezelő támogatta.

Podcast Támogatói tartalom befektetés ingatlan podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Bucsky Péter
2023. március 11. 04:34 Podcast

Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát

Osztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.