Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. augusztus 2. 15:22 Podcast, Támogatói tartalom

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetés nem csak azt jelenti, hogy van egy budapesti lakásom, aminek az egekbe szökött az ára az utóbbi tíz évben – nagyon sokféle módon lehet az ingatlanpiacba befektetni: irodaházakba, bevásárlóközpontokba, logisztikai csarnokokba, de ide számít akár egy országúti plakáthely vagy egy mobiladótorony is.

Incze Zsombor, a Diófa Alapkezelő üzletfejlesztési vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszón lehet meghallgatni.

A budapesti lakáspiac jellemzően alulértékelt nemcsak Nyugat-Európához, hanem régiós versenytársaihoz képest is (ez az összevetés egyébként Prágával állja meg leginkább a helyét, mert Pozsony már Bécs elővárosának számít). Az elmúlt fél évben ráadásul nagyságrendileg 20 százalékkal lettek olcsóbbak a budapesti lakások a forint leértékelődése miatt. Ha pedig az eddigi ütemben folytatódik, akkor az ingatlanpiacnak előbb-utóbb át kell térnie az euró alapú elszámolásra. Már most is sok hirdetésben euróban adják meg az árakat, amit csak kis részben magyaráz az, hogy az eladó és a vevő vagy bérlő is külföldi – magyarázta a Diófa üzletfejlesztési vezetője.

Az ingatlanalapok ennek megfelelően diverzifikált portfolióval rendelkeznek, mindenből van belőlük valamennyi, így kezelik az egyedi kockázatokat, ha például az irodaház egyik bérlője felmondja a szerződést, vagy rosszabbul megy egy bevásárlóközpont.

Magyarországon jelenleg három nagy ingatlanalap érhető el a széles közönség számára, amelyeknél rendre a törvényileg előírt 15 százaléknál jóval nagyobb, a Diófáé esetében 40-50 százalékos a likviditási hányad. Erre a kiszállási, visszaváltási igények kezelése miatt van szükség, illetve ebből vásárolnak is az alapok a jó piaci helyzeteket kihasználva. A nagyságrendileg 100 milliárd forintnyi szabad pénzt rövid távon be kell fektetni, hogy ne veszítsen az értékéből – alapkezelőként pedig a nyomottabb lakossági betéti kamatoknál jóval kedvezőbb, a jegybanki kamat alakulásához közelítő betéti kamatok mellett tudja megtenni.

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét; az áram-és gázárak ugrálása hatással van az ingatlanpiacra is – mondta Incze Zsombor. A szakértő várakozása szerint a következő évtizedben az energiahatékony – például többrétegű üvegezéssel, víztakarékossági rendszerekkel felszerelt – épületek  még keresettebbek lesznek. A Diófának például van már olyan irodaháza, ahova nincs bevezetve a gáz, így nincs közvetlen hatása a gázárak növekedésének a működtetésre. Közvetetten természetesen hat rá, hiszen gázból állítanak elő elektromos energiát, amit felhasználhat és távhőt is, de ezt már lehet diverzifikálni.

A podcast elkészítését a Diófa Alapkezelő támogatta.

Podcast Támogatói tartalom befektetés ingatlan podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Hobot Péter
2022. július 26. 09:06 Podcast, Támogatói tartalom

Most lesz igazán feszítő az ukrán menekültek foglalkoztatási helyzete

A BCG és Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen dolgozik azon, hogy megkönnyítse és biztonságossá tegye az ukrán menekültek munkakeresését.

László Pál
2022. július 19. 13:37 Podcast, Támogatói tartalom

A fiatalok megszólítására és a banki munkahelyek vonzóvá tételére fókuszálnak a bankok Oscar-gáláján

A magyar bankszektor már hagyományosnak mondható versenyét idén a 17. alkalommal rendezi meg a Mastercard Magyarország.

László Pál
2022. július 16. 10:04 Podcast, Támogatói tartalom

Van még visszaút a pokolból az emberiségnek, de nagyon körülményes, egyedi és nem automatikus

A globális minimumadó sem lenne elég ahhoz, hogy elkerüljük a környezeti-társadalmi összeomlást Bánfi Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszékének professor emeritusa, egyetemi tanár szerint.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.