Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. augusztus 2. 15:22 Podcast, Támogatói tartalom

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetés nem csak azt jelenti, hogy van egy budapesti lakásom, aminek az egekbe szökött az ára az utóbbi tíz évben – nagyon sokféle módon lehet az ingatlanpiacba befektetni: irodaházakba, bevásárlóközpontokba, logisztikai csarnokokba, de ide számít akár egy országúti plakáthely vagy egy mobiladótorony is.

Incze Zsombor, a Diófa Alapkezelő üzletfejlesztési vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszón lehet meghallgatni.

A budapesti lakáspiac jellemzően alulértékelt nemcsak Nyugat-Európához, hanem régiós versenytársaihoz képest is (ez az összevetés egyébként Prágával állja meg leginkább a helyét, mert Pozsony már Bécs elővárosának számít). Az elmúlt fél évben ráadásul nagyságrendileg 20 százalékkal lettek olcsóbbak a budapesti lakások a forint leértékelődése miatt. Ha pedig az eddigi ütemben folytatódik, akkor az ingatlanpiacnak előbb-utóbb át kell térnie az euró alapú elszámolásra. Már most is sok hirdetésben euróban adják meg az árakat, amit csak kis részben magyaráz az, hogy az eladó és a vevő vagy bérlő is külföldi – magyarázta a Diófa üzletfejlesztési vezetője.

Az ingatlanalapok ennek megfelelően diverzifikált portfolióval rendelkeznek, mindenből van belőlük valamennyi, így kezelik az egyedi kockázatokat, ha például az irodaház egyik bérlője felmondja a szerződést, vagy rosszabbul megy egy bevásárlóközpont.

Magyarországon jelenleg három nagy ingatlanalap érhető el a széles közönség számára, amelyeknél rendre a törvényileg előírt 15 százaléknál jóval nagyobb, a Diófáé esetében 40-50 százalékos a likviditási hányad. Erre a kiszállási, visszaváltási igények kezelése miatt van szükség, illetve ebből vásárolnak is az alapok a jó piaci helyzeteket kihasználva. A nagyságrendileg 100 milliárd forintnyi szabad pénzt rövid távon be kell fektetni, hogy ne veszítsen az értékéből – alapkezelőként pedig a nyomottabb lakossági betéti kamatoknál jóval kedvezőbb, a jegybanki kamat alakulásához közelítő betéti kamatok mellett tudja megtenni.

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét; az áram-és gázárak ugrálása hatással van az ingatlanpiacra is – mondta Incze Zsombor. A szakértő várakozása szerint a következő évtizedben az energiahatékony – például többrétegű üvegezéssel, víztakarékossági rendszerekkel felszerelt – épületek  még keresettebbek lesznek. A Diófának például van már olyan irodaháza, ahova nincs bevezetve a gáz, így nincs közvetlen hatása a gázárak növekedésének a működtetésre. Közvetetten természetesen hat rá, hiszen gázból állítanak elő elektromos energiát, amit felhasználhat és távhőt is, de ezt már lehet diverzifikálni.

A podcast elkészítését a Diófa Alapkezelő támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom befektetés ingatlan podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

László Pál
2023. november 29. 15:27 Podcast, Támogatói tartalom

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ.

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.