Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. július 9. 08:00 Podcast, Támogatói tartalom

Világelsőként debütált Öko Kalkulátorával a magyar bank, most elmondják, hogyan lehet hitelesen zölden bankolni

A digitális üzleti modellt megvalósító Gránit Bank volt az első kereskedelmi bank a világon, amely tavaly mobilbanki applikációjában lehetővé tette ügyfeleinek a kártyás vásárlásaik után számolt széndioxid-kibocsátás követését, és azt is, hogy az appban akár azonnal ellensúlyozni is tudják azt.

Nem ma kezdtük a zöld bankolást, hanem 2010-ben amikor a bank megalakult, – mondta Jendrolovics Péter, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese és a lakossági üzletág vezetője. A digitális bankolás a fenntarthatóság és a kényelem együtt jár, a célunk, hogy leegyszerűsítsük a legkomplexebb banki termékeket is, és digitális platformon tegyük hozzáférhetővé az ügyfelek számára. Az Öko Kalkulátor ebben egy új szintet jelent, mert lehetővé teszi, hogy a bank ügyfeleinek minél szélesebb rétege személyesen is csatlakozhasson a zöld pénzügyi forradalomhoz.– mondta a vezérigazgató-helyettes a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva és bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni.

Az Öko kalkulátor egy nemzetközi projekt részeként született meg, a Gránit Bank a Mastercarddal és egy svéd karbonlábnyom-mérő céggel, a Doconomyval közös koprodukcióban valósította meg.

Nekünk az volt a feladatunk, hogy kézzelfogható digitális megoldást adjunk a Gránit Bank fenntarthatóságot szolgáló céljának megvalósítására, a konkrét kérések alapján – mondta Jendrolovics Máté, a digitális termékfejlesztéssel foglalkozó GB Solutions alapító-vezérigazgatója. Az első képernyő az alkalmazásban például az aznapi vásárlások széndioxid kibocsátásának alakulását mutatja, és azonnal lehetőséget is ad a felhasználónak annak semlegesítésére: fát vásárolhat, amelyet a bankkal együttműködő alapítvány ültet el. Innen kezdve az appot használó mindig láthatja, hogy mekkora kibocsátást tudott semlegesíteni a faültetéssel. Ez kezdetnek jó, és tovább bővíthető,- most is van még két olyan ötletünk, ami várhatóan legalább akkora újdonság lesz, mint a kalkulátor. Szorosan követjük a globális trendeket a zöld pénzügyek terén, ismerjük szinte az összes fintech banki funkcióit – mondta Jendrolovics Máté.

Az eredmények sem maradtak el, a Gránit Bank applikációjának letöltése 10 százalék feletti mértékben nőtt, sőt, vannak ügyfelek akik, direkt emiatt töltötték le az alkalmazást, és a kalkulátor funkciót használók már több millió forintért vettek fát.

A Gránit Banknál lehetőség van digitális kártyaszolgáltatás igénylésére , amivel akár a számlanyitás másnapján lehet fizetni, a bankszámla nyitáshoz pedig már évek óta nem kell fiókba menni és papírt nyomtatni – az ügyfelek 80-85 százaléka szelfivel vagy videóbankon keresztül nyit számlát. A hiteltermékeknél, ahol a jogszabály engedte – mint a babaváró hitelnél – az igénylés és a szerződéskötés is teljesen digitálisan zajlik, míg a jelzáloghitelezés terén az igénylést már 100 százalékban digitális útra tereltük és a szerződéseknél is – amint lehet – elsőként szeretnénk digitális megoldást bevezetni – mondta Jendrolovics Péter.

A podcast elkészítését a Mastercard Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.