Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. július 2. 10:05 Podcast, Támogatói tartalom

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást a munka világában

Még nem látni teljesen az átalakulás mértékét, amit a több mint két éve kezdődött covid hozott a munka világába, de remélem, hogy a hibrid munkavégzésből nem lesz visszalépés

– mondta Kotsis Ádám, a Boston Consulting Group üzleti tanácsadócég társigazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást abban, ahogy dolgozunk a hibrid, egyszerre otthoni és irodai munkavégzés általánossá válásával. A Boston Consulting Group globális felmérései szerint az irodában dolgozó munkavállalók nagy része, 70-80 százaléka hibrid módon szeretne dolgozni a továbbiakban is, ami heti két vagy három nap home office-t jelent. Ez egy kényszerpálya a cégeknek, mert ha egy munkáltató nem adja meg ezt a lehetőséget, hajlandóak egy másikhoz menni, amelyik igen. Van ugyanakkor egy kisebb részük is, akik szeretnek bemenni az irodába, a körülményeitől, lakóhelyüktől függően.

És ha már bemennek, akkor sem csak a monitort akarják bámulni az emberek, hanem tárgyalni, ötletelni, beszélgetni, együtt lenni. A szakértő szerint összességében ez egy jó trend, hiszen több mint két évtizede küzdenek a vállalatok a home office kérdésével, és bár papíron ment, 90 százalékuknál igazából nem működött, nem néztek jó szemmel arra, aki otthonról dolgozott. A kevesebb irodába járás emellett a városokon keresztül a bolygóra is jó hatással van, a kisebb forgalomterhelés miatt.

Az egyik nagy kérdés most, hogy a munkavállalók legalább felét kitevő, nem irodai munkát végző dolgozóknál hogyan tudják biztosítani a vállalatok az otthoni munkavégzés feltételeit, hogy ők is megkaphassák azt a szabadságfokot, amit a munkarend szabadabb meghatározása jelent – ami azért is fontos, mert ez egy feszültségforrás lehet a szervezeten belül a különböző területeken dolgozó munkatársak között. Egy nagy európai gyógyszervállalat például megoldotta, hogy a laboráns munkakörben beazonosított, otthonról is végezhető, adminisztratív, tréningekkel kapcsolatos feladatok miatt nem kell bemenni a munkahelyre, és van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol az eladók bizonyos napokon home office-ból válaszolhatnak az ügyfélhívásokra.

Az otthoni munkavégzésnek van negatív oldala is: a napi utazás kiesésével megspórolt akár egy-két órás időt a legritkább esetben használják fel az emberek pihenésre, kikapcsolódásra. Bár többet dolgozunk a hibrid munkarendben, ez nem feltétlen látszik az eredményeken. Jó kérdés, hogy hova megy ez az erőforrás.

A podcast elkészítését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom BCG homeoffice humánerőforrás irodaélet kotsis munka people vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.