Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. július 2. 10:05 Podcast, Támogatói tartalom

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást a munka világában

Még nem látni teljesen az átalakulás mértékét, amit a több mint két éve kezdődött covid hozott a munka világába, de remélem, hogy a hibrid munkavégzésből nem lesz visszalépés

– mondta Kotsis Ádám, a Boston Consulting Group üzleti tanácsadócég társigazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást abban, ahogy dolgozunk a hibrid, egyszerre otthoni és irodai munkavégzés általánossá válásával. A Boston Consulting Group globális felmérései szerint az irodában dolgozó munkavállalók nagy része, 70-80 százaléka hibrid módon szeretne dolgozni a továbbiakban is, ami heti két vagy három nap home office-t jelent. Ez egy kényszerpálya a cégeknek, mert ha egy munkáltató nem adja meg ezt a lehetőséget, hajlandóak egy másikhoz menni, amelyik igen. Van ugyanakkor egy kisebb részük is, akik szeretnek bemenni az irodába, a körülményeitől, lakóhelyüktől függően.

És ha már bemennek, akkor sem csak a monitort akarják bámulni az emberek, hanem tárgyalni, ötletelni, beszélgetni, együtt lenni. A szakértő szerint összességében ez egy jó trend, hiszen több mint két évtizede küzdenek a vállalatok a home office kérdésével, és bár papíron ment, 90 százalékuknál igazából nem működött, nem néztek jó szemmel arra, aki otthonról dolgozott. A kevesebb irodába járás emellett a városokon keresztül a bolygóra is jó hatással van, a kisebb forgalomterhelés miatt.

Az egyik nagy kérdés most, hogy a munkavállalók legalább felét kitevő, nem irodai munkát végző dolgozóknál hogyan tudják biztosítani a vállalatok az otthoni munkavégzés feltételeit, hogy ők is megkaphassák azt a szabadságfokot, amit a munkarend szabadabb meghatározása jelent – ami azért is fontos, mert ez egy feszültségforrás lehet a szervezeten belül a különböző területeken dolgozó munkatársak között. Egy nagy európai gyógyszervállalat például megoldotta, hogy a laboráns munkakörben beazonosított, otthonról is végezhető, adminisztratív, tréningekkel kapcsolatos feladatok miatt nem kell bemenni a munkahelyre, és van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol az eladók bizonyos napokon home office-ból válaszolhatnak az ügyfélhívásokra.

Az otthoni munkavégzésnek van negatív oldala is: a napi utazás kiesésével megspórolt akár egy-két órás időt a legritkább esetben használják fel az emberek pihenésre, kikapcsolódásra. Bár többet dolgozunk a hibrid munkarendben, ez nem feltétlen látszik az eredményeken. Jó kérdés, hogy hova megy ez az erőforrás.

A podcast elkészítését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom BCG homeoffice humánerőforrás irodaélet kotsis munka people vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2023. november 29. 15:27 Podcast, Támogatói tartalom

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ.

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

László Pál
2023. november 21. 15:01 Podcast, Támogatói tartalom

Biztató, hogy a fiatalok látják az érme mindkét oldalát a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

Sok potenciált látnak az adminisztratív jellegű munkák felszámolásában a mesterséges intelligencia felhasználásával a fiatalok, de közben elég reálisan látják azt is, hogy a kognitív és a tanulási képességek, az emberi intelligencia leépüléséhez vezethet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.