Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. július 2. 10:05 Podcast, Támogatói tartalom

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást a munka világában

Még nem látni teljesen az átalakulás mértékét, amit a több mint két éve kezdődött covid hozott a munka világába, de remélem, hogy a hibrid munkavégzésből nem lesz visszalépés

– mondta Kotsis Ádám, a Boston Consulting Group üzleti tanácsadócég társigazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást abban, ahogy dolgozunk a hibrid, egyszerre otthoni és irodai munkavégzés általánossá válásával. A Boston Consulting Group globális felmérései szerint az irodában dolgozó munkavállalók nagy része, 70-80 százaléka hibrid módon szeretne dolgozni a továbbiakban is, ami heti két vagy három nap home office-t jelent. Ez egy kényszerpálya a cégeknek, mert ha egy munkáltató nem adja meg ezt a lehetőséget, hajlandóak egy másikhoz menni, amelyik igen. Van ugyanakkor egy kisebb részük is, akik szeretnek bemenni az irodába, a körülményeitől, lakóhelyüktől függően.

És ha már bemennek, akkor sem csak a monitort akarják bámulni az emberek, hanem tárgyalni, ötletelni, beszélgetni, együtt lenni. A szakértő szerint összességében ez egy jó trend, hiszen több mint két évtizede küzdenek a vállalatok a home office kérdésével, és bár papíron ment, 90 százalékuknál igazából nem működött, nem néztek jó szemmel arra, aki otthonról dolgozott. A kevesebb irodába járás emellett a városokon keresztül a bolygóra is jó hatással van, a kisebb forgalomterhelés miatt.

Az egyik nagy kérdés most, hogy a munkavállalók legalább felét kitevő, nem irodai munkát végző dolgozóknál hogyan tudják biztosítani a vállalatok az otthoni munkavégzés feltételeit, hogy ők is megkaphassák azt a szabadságfokot, amit a munkarend szabadabb meghatározása jelent – ami azért is fontos, mert ez egy feszültségforrás lehet a szervezeten belül a különböző területeken dolgozó munkatársak között. Egy nagy európai gyógyszervállalat például megoldotta, hogy a laboráns munkakörben beazonosított, otthonról is végezhető, adminisztratív, tréningekkel kapcsolatos feladatok miatt nem kell bemenni a munkahelyre, és van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol az eladók bizonyos napokon home office-ból válaszolhatnak az ügyfélhívásokra.

Az otthoni munkavégzésnek van negatív oldala is: a napi utazás kiesésével megspórolt akár egy-két órás időt a legritkább esetben használják fel az emberek pihenésre, kikapcsolódásra. Bár többet dolgozunk a hibrid munkarendben, ez nem feltétlen látszik az eredményeken. Jó kérdés, hogy hova megy ez az erőforrás.

A podcast elkészítését a Boston Consulting Group támogatta.

Podcast Támogatói tartalom BCG homeoffice humánerőforrás irodaélet kotsis munka people vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. augusztus 2. 15:22 Podcast, Támogatói tartalom

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét.

Hobot Péter
2022. július 26. 09:06 Podcast, Támogatói tartalom

Most lesz igazán feszítő az ukrán menekültek foglalkoztatási helyzete

A BCG és Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen dolgozik azon, hogy megkönnyítse és biztonságossá tegye az ukrán menekültek munkakeresését.

László Pál
2022. július 19. 13:37 Podcast, Támogatói tartalom

A fiatalok megszólítására és a banki munkahelyek vonzóvá tételére fókuszálnak a bankok Oscar-gáláján

A magyar bankszektor már hagyományosnak mondható versenyét idén a 17. alkalommal rendezi meg a Mastercard Magyarország.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.