Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. június 28. 11:02 Podcast, Támogatói tartalom

Olyan sok pénz van a világgazdaságban, amit már lehetetlen hatékonyan elkölteni

Egyedülálló a kapitalizmus 250 éves történetében, amit 2020 tavaszán átéltünk, hogy a kínálat visszaesett, a kereslet viszont nem. Ennek oka, hogy a járvány miatti gyárbezárásokkal, a termelés leállásával párhuzamosan a lakosság nagy mennyiségű készpénzt kapott a kormányoktól, hogy a fogyasztás stabil maradjon, és elkerülhető legyen a recesszió. Erre a két tényezőre vezethető vissza alapvetően a mostani rekord magas, nyolc százalék feletti éves infláció az Egyesült Államokban és a fejlett gazdaságok többségében – mondta Pálvölgyi Máté, a Diófa Alapkezelő portfóliómenedzsere a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

Józan paraszti ésszel már tavaly januárban előre lehetett látni a kockázatokat, ehhez képest a jegybankok folytatták a példátlan lazítást. Akárcsak a kormányok, az USA-ban például több több ezer dollár értékben kaptak – egyesek még most januárban is – pénzt a bankszámlájukra. A pénzkínálat több mint 15 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben az Egyesült Államokban, miközben leállt minden.

Jellemzően esés követi a felfutásokat az inflációban, de arra nem lehet számítani, hogy a mostani szintről két százalék körüli értékre esik majd vissza egyik évről a másikra. Amit most látunk, hogy még nincs érdemi fordulat, az USA-ban a kereslet továbbra is nagyon erős, hatalmas összeget, mintegy 2500 milliárd dollárt kaptak a háztartások, ami a normális megtakarításaikon felül van. Ez a jövő év második feléig tudja fűteni a gazdaságot. Az inflációt a kereslet erős visszavetésével lehetne megfogni, amit főleg kamatemeléssel lehet elérni.*Az újabb kamatemelés megtörtént a podcastfelvétel után, 75 bázisponttal emelt a Fed, 1,6 százalékra.

Ezek a központi juttatások fűtötték nagyrészt a bitcoin, ethereum és a többi kriptovaluta felfutását is az utóbbi években. Amikor az emberek már mindent megvettek, amit tudtak, vettek részvényt is, és még maradt pénzük, jellemzően a hetente akár 10-20 százalékot emelkedő kriptovalutákba, esetleg a kripto mellékvágányába, NFT-kbe fektettek. Ez volt a helyzet az 1990-es években a délkelet-ázsiai válságban, amikor annyi pénz zúdult az országokra, hogy nem tudtak mit kezdeni vele, mindenbe berakták, és összeomlás lett a vége. Amikor elárasztjuk a világot likviditással, nem lehet elvárni, hogy hatékonyan tudjuk elkölteni, nincs annyi értelmes projekt, amibe be lehetne azt rakni – mondta a Diófa portfóliómenedzsere.

A podcast elkészítését a Diófa Alapkezelő támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.