Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. december 20. 09:20 Podcast, Támogatói tartalom

Le kéne állni az ész nélküli karácsonyi költekezéssel, hogy ne szálljon el még jobban az infláció

Az ősz elejétől felpörgő drágulás önmagában véve nem annyira aggasztó, mint a sebesség, amivel nőnek a fogyasztói árak. Most főleg az erős belső kereslet hajtja a gazdaságot az éves szinten legalább 6,5 százalékos növekedéshez, de a túlfogyasztás fűti az inflációt is, ami aztán öngerjesztő folyamatként beépül a várakozásokba, és még magasabb szintre lökheti az áremelkedést.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva, vagy bármelyik podcast-lejátszóban lehet meghallgatni.

Egy éve jelentek meg az első oltások, sokan reménykedtünk, hogy 2021 jobb lesz a lezárásokkal, karanténnal terhelt 2020-as horrorév után. Mára azonban rá kellett jönni, hogy amíg nincs megfelelő globális átoltottság, addig újabb gócpontok alakulnak ki. Magyarországon most a negyedik hullám lecsengésében vagyunk, de Izrael már az ötödiket várja. Bár már nincsenek a tavalyihoz hasonló lezárások, Kínában éppen egy gócpont kialakulása miatt állt le több gyár, tovább akadályozva a globális ellátási láncok működését, ami a fejlett világban is problémákat okoz.

Kétarcú volt az idén a magyar gazdaság a CIB vezető elemzője szerint. Növekedésben nagyon jól teljesített, a második hullám után jött a várt erőteljes visszapattanás, de a nyár végén elfogyott a lendület, ahogy Európában is. Itthon a növekedés belső motorjai, a fogyasztás, a beruházások nagyon jól alakulnak, ami ellensúlyozni tudta az ipar gyengélkedését. „Ma 6,5-6,8 százalék közötti GDP növekedéssel számolhatunk az évre, ami azt jelenti, hogy elértük a válság előtti szintet.”

Vannak azonban negatívumok is – az egyik, hogy a gyors ütemű, termelői kapacitáskorlátokba ütköző növekedés inflációt gerjeszt. A másik, hogy a külső egyensúly is elkezdett romlani, ami arra világít rá, hogy ez a fajta, belső fogyasztás fűtötte növekedés nem fenntartható. A jegybank többször felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházások bővítése már termelőkapacitási korlátokba ütközik, ami inflációhoz vezet – az állami beruházások 350 milliárd forinttal való visszavágásában nincs is vita az állam és a jegybank között.

Választások előtt a világon mindenhol megnő a költségvetési mozgástér, a kormányok szeretik ilyenkor boldoggá tenni a választópolgárokat, pártállástól függetlenül. „Kérdés, hogy az szja-visszatérítések, béremelések mekkora része megy megtakarításba, mert ha mindenki rohan és elkölti, az tovább fűti az inflációt.” A választások után elkerülhetetlen lesz, hogy a költségvetés fegyelmezettebb pályára álljon jövőre.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom CIB infláció podcast Trippon Mariann Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2022. január 15. 07:45 Podcast

Nemcsak kevésbé szennyező, de a hazai cégeknek is kitörési lehetőség a körforgásos gazdaság

Már magyar vállalkozások is tudnak sikereket felmutatni a holland piacon a körforgásos gazdaságban - erről is mesélt Horváth Bálint, a téma szakértője az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2022. január 8. 07:33 Podcast

Kevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványban

A magyar cégek a járványban éltek a távmunka lehetőségével, de majdnem felük még akkor sem volt hajlandó a digitális megoldások alkalmazására. Csákné Dr. Filep Judit volt a G7 Podcast vendége.

Stubnya Bence
2022. január 1. 07:35 Podcast

A tóba dobott kő fodrainak éve – 2021 idén is meghatározó trendjei a G7 szerint

Ha csak egy adatot választhatnál, ami jól megragadja 2021-et, mi lenne az? Ezt a kérdést válaszolják meg munkatársaink 2022 első G7 Podcastjában, amelyben az óévet értékeltük.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.