Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. december 14. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

Dunapart, kanapé, kávézó, esetleg íróasztal – már nemcsak az autóink hibridek, hanem az is, ahogy dolgozunk

Milyen funciókat köszönhetünk a Teams videomegosztóban a Microsoft munkavállalóinak, akik elsőként tesztelték az újdonságokat? Hogyan alakították ki a Mol-torony belső tereit, a járvány miatt megváltozott munkavállalói elvárások figyelembe vételével?

Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója és Alexa Dóra, a Mol Campus digitális program menedzsere voltak a G7 podcast vendégei. A beszélgetést bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva lehet meghallgatni:

 

A Microsoft az idén is megkérdezte 30 ezer ember véleményét a munkavégzés egy aspektusáról, most a hibrid munkavégzés volt a téma. A World Trend Index idei eredményekből kiderült, hogy eléggé elválik az otthoni és az irodai munkapártiak tábora, a válaszadók fele mindenképp otthon, a másik fele mindenképp az irodában dolgozik szívesebben. Ráadásul ugyanazzal indokolták választásukat, azzal, hogy az adott helyen hatékonyabban tudnak dolgozni, jobban egyensúlyba tudják hozni a munkát és a magánéletet – ismertette Csanak Gabriella.

A most épülő MOL-torony belső tervezésekor alapvető volt, hogy a lehető legflexibilisebben, adaptív módon alakítsák ki a tereket. Hibrid munkavégzés az is, hogy egy épületen belül több helyről csatlakoznak ugyanabba a meetingbe a kollégák; van aki a kávézóból, van, aki az elmélyültebb munkafolyamatokra kialakított fókuszterületről, vagy a team zone-ból – magyarázta Alexa Dóra. Ez új munkamódszert is hoz magával, az Activity-Based Working method (tevékenységalapú munkavégzés) -, ebben mindenki a munkavégzésének leginkább megfelelő munkavégzési lehetőséget tudja kiválasztani..

A MOL Campus munkatereinek tervezése már ezen munkamódszer figyelembe vételével történt. Ezen felül, a megszokott általános munkahelyek száma alacsonyabb ugyan (kb. 70-75%), de számos más munkavégzési lehetőség, kollaborációt és szocializációt is támogató, illetőleg különböző hangulatú és funkciójú terek állnak majd rendelkezésre a kollégáknak. Azaz a munkavállalók 70-75% százaléka tud egyidejűleg munkát végezni íróasztal mellől, míg a a teljes létszámnak lesz munkavégzésre alkalmas terület biztosítva az épület különböző közösségi területein. Fontos szerepet kapnak a szocializációra alkalmas terek is, hiszen a járvány sok negatív hatása közül az egyik a kényszerű elszigetelődés volt.

Kevesen tippeltek volna arra, hogy a Microsoft munkavállalói tesztelték a Teams nevű videomegosztó szolgáltatást, pedig így volt. A járvány első  2-3 hónapjában 45 millióra ugrott a felhasználók száma globálisan – miközben naponta jelentek meg új „feature”-ök az alkalmazásban, amelyeket előzetesen a nagyvállalat munkavállalói teszteltek és láttak el javaslatokkal, mint a kézfeltartási funkció vagy az érzelmek mutatása a meeting közben, de a megbeszéléshez tartozó fájlok és a naptár integrálása is az ő ötletük volt, hogy minden egy helyről elérhető legyen.

A digitális transzformáció mellett zajlik, és kell is, hogy átmenjen minden cégnél egy nagy kulturális transzformáció is Csanak Gabriella szerint. Egy vezetőnek is felelőssége ma már az, hogy ha valaki a csapatából éjjel-nappal emaileket küld és csetel, arra odafigyeljen, szükség esetén beavatkozzon. Fontos, hogy ne váljon elvárássá az éjjel-nappal folytatott munka sem.

A podcast elkészítését a Microsoft Magyarország támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Hobot Péter
2022. május 21. 04:34 Közélet, Podcast

Az üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a média

Milyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Stubnya Bence
2022. május 14. 04:34 Podcast

Észak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborúja

G7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Hobot Péter
2022. május 7. 04:34 Pénz, Podcast

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

Fontos

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Avatar
2022. május 25. 15:25 Pénz

Valójában nincs plafon az idei államháztartási hiánynál

Mire számíthat Magyarország, ha mégis maradnak a maastrichti kritériumok?