Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. november 22. 09:57 Podcast, Támogatói tartalom

Ha megérted a női és a férfi borotva közti különbséget, a vállalkozásfinanszírozás már gyerekjáték lesz

Egy sikeres vállalkozáshoz a jó ötleten, a piaci rés megtalálásán és a kemény munkán kívül kell még valami: sok pénz. Azonban a pénz sem egyforma – nem mindegy, hogy milyen forrásból, milyen feltételekkel, mennyi időre tud finanszírozáshoz jutni egy cég.

Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozás és EU szolgáltatások vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

Jó hír, hogy most van pénz a piacon, nem is kevés. Azonban ez a pénz nem biztos, hogy az a pénz – ahogy például a női és a férfi borotva közti különbségek sem biztos, hogy elsőre feltűnnek. Miért nem használunk egyfajta borotvát? Bár ugyanazt a célt szolgálják, nemcsak a külső megjelenésben, hanem funkcionalitásban is vannak különbségek. A pénz világában is ez van: nem mindegy, hogy milyen forrásból, mennyi időre és milyen szektorban működik a vállalkozás: kereskedő, gyártó vagy éppen egy – a drága tárgyi eszközök miatt – rendkívül finanszírozásigényes agrárcégről van szó.

A hosszú lejáratú és rövid lejáratú hitel csak a kezdet, lehet termékalapon és egyedi módon is hiteleket igénybe venni. Az első pont olyan, mintha a konfekcióméretből választanánk ruhát, de nem biztos, hogy konfekcióméretet hordunk, vagy mások az igényeink. Itt jönnek szóba az egyedi megoldások.

A beruházási hiteleknél, ahol a lejárat 7-10 év is lehet, fontos, hogy a vállalkozás nemcsak az esetleges devizanemből, hanem a kamatváltozásból származó kockázatot is kiküszöbölje. Ezt a kamat fixálásával lehet elérni, ami akár a hitel futamidejének végéig tarthat – ez a bankoknak is jó megoldás, ilyenkor többnyire más banktól, azaz refinanszírozott forrásból nyújtják a hitelt, jellemzően állami tulajdonú pénzintézetek konstrukcióit használják.

A beruházási hitelek mellett nagy csoportot képeznek a forgóeszközhitelek, amiből a vállalkozás működéséhez szükséges készletet vásárolják meg, vagy a vevőköveteléseket finanszírozzák előre. Ide tartoznak a személyes hitelkártyához hasonlóan működő folyószámlahitelek, ez egy folyamatosan, kiegyensúlyozottan működő vállalkozás esetében általában egyhavi bevételnek felel meg. Kivétel lehet egy agráriumban működő vállalkozás, ahol a szezonalitás miatt több hónapig szükséges lehet ilyen kiadásokat finanszírozni.

 A podcast megjelenését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Hobot Péter
2022. május 21. 04:34 Közélet, Podcast

Az üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a média

Milyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Stubnya Bence
2022. május 14. 04:34 Podcast

Észak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborúja

G7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Hobot Péter
2022. május 7. 04:34 Pénz, Podcast

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 09:26 Vállalat

Alkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cége

Orbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.