Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. november 22. 09:57 Podcast, Támogatói tartalom

Ha megérted a női és a férfi borotva közti különbséget, a vállalkozásfinanszírozás már gyerekjáték lesz

Egy sikeres vállalkozáshoz a jó ötleten, a piaci rés megtalálásán és a kemény munkán kívül kell még valami: sok pénz. Azonban a pénz sem egyforma – nem mindegy, hogy milyen forrásból, milyen feltételekkel, mennyi időre tud finanszírozáshoz jutni egy cég.

Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozás és EU szolgáltatások vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

Jó hír, hogy most van pénz a piacon, nem is kevés. Azonban ez a pénz nem biztos, hogy az a pénz – ahogy például a női és a férfi borotva közti különbségek sem biztos, hogy elsőre feltűnnek. Miért nem használunk egyfajta borotvát? Bár ugyanazt a célt szolgálják, nemcsak a külső megjelenésben, hanem funkcionalitásban is vannak különbségek. A pénz világában is ez van: nem mindegy, hogy milyen forrásból, mennyi időre és milyen szektorban működik a vállalkozás: kereskedő, gyártó vagy éppen egy – a drága tárgyi eszközök miatt – rendkívül finanszírozásigényes agrárcégről van szó.

A hosszú lejáratú és rövid lejáratú hitel csak a kezdet, lehet termékalapon és egyedi módon is hiteleket igénybe venni. Az első pont olyan, mintha a konfekcióméretből választanánk ruhát, de nem biztos, hogy konfekcióméretet hordunk, vagy mások az igényeink. Itt jönnek szóba az egyedi megoldások.

A beruházási hiteleknél, ahol a lejárat 7-10 év is lehet, fontos, hogy a vállalkozás nemcsak az esetleges devizanemből, hanem a kamatváltozásból származó kockázatot is kiküszöbölje. Ezt a kamat fixálásával lehet elérni, ami akár a hitel futamidejének végéig tarthat – ez a bankoknak is jó megoldás, ilyenkor többnyire más banktól, azaz refinanszírozott forrásból nyújtják a hitelt, jellemzően állami tulajdonú pénzintézetek konstrukcióit használják.

A beruházási hitelek mellett nagy csoportot képeznek a forgóeszközhitelek, amiből a vállalkozás működéséhez szükséges készletet vásárolják meg, vagy a vevőköveteléseket finanszírozzák előre. Ide tartoznak a személyes hitelkártyához hasonlóan működő folyószámlahitelek, ez egy folyamatosan, kiegyensúlyozottan működő vállalkozás esetében általában egyhavi bevételnek felel meg. Kivétel lehet egy agráriumban működő vállalkozás, ahol a szezonalitás miatt több hónapig szükséges lehet ilyen kiadásokat finanszírozni.

 A podcast megjelenését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. december 8. 13:11 Podcast, Támogatói tartalom

A szegények adója nem csak a szegényeké, és van, aki még jól is jár vele

Az inflációval nem az a baj, hogy 3, 4, vagy most éppen 6,5 százalék éves szinten, hanem hogy kiszámíthatatlanabbá teszi a gazdaság szerkezetét.

László Pál
2021. december 6. 10:06 Podcast, Támogatói tartalom

A bitcoin a totális bizalmatlanságra épül, ezért lett ennyire biztonságos

Mi áll az évezred befektetése mögött, és fogjuk-e valaha akár szociális juttatások kifizetésére használni a nyerészkedésen és a technológia szégyenfoltját jelentő darkwebes tranzakciókon túl?

László Pál
2021. december 5. 07:13 Podcast, Támogatói tartalom

Mikor volt Magyarország legközelebb a nyugati típusú fogyasztói társadalomhoz?

Podcastunkban Botos János gazdaságtörténész, egyetemi tanárral és Pásztory Ádámmal, az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményének vezetőjével beszélgettünk a globális és magyar ipar- és gazdaságtörténet 150 évéről.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.