Hírlevél feliratkozás

A technológia már kész a karbonsemlegességhez, kérdés, hogy a szokásainkon tudunk-e változtatni

A növekvő áramigények, az új szereplők megjelenése, az erősödő fenntarthatósági szempontok, a digitalizációs kihívások megújulásra késztetik az áramipart. A trendekről és lehetőségekről Balasa Leventét, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetőjét kérdeztük a G7 podcast következő adásában.

A beszélgetés itt, vagy bármely podcast lejátszóban meghallgatható:

Mi lesz az energiaelosztás jövője?

Most még bírja az elektromos hálózat, de elébe kell menni az igényeknek, mert a fogyasztás exponenciálisan nő, és várhatóan az árak is emelkednek. Ezért is fontos megvizsgálni már vállalati szinten, milyen állapotban van az elektromos rendszer, hol van lehetőség az áramfelhasználás csökkentésére. Az új nagyberuházások kapcsán előtérbe került a plusz áramkapacitások kérdése is. Az intelligens mérőeszközök abban segítenek, hogy az üzemeltető lássa a rendszerben a gyenge pontokat és a kapacitásnövelési lehetőségeket. Rendszerszinten hasznos segítség az ipar 4.0-ban „szabványnak” tekinthető digitális iker megoldás, mely a komplex áramhálózat digitális másának leképezésével könnyíti meg a tervezők, az üzemeltetők munkáját.

Ha a sok napelem összeadja vagy elveszti az erejét

Ma már nagyjából 85 ezer háztartásban van napelem Magyarországon, ami összesen 770 megawatt energiát képes termelni – ez a mintegy 7 gigawattos országos fogyasztás több mint 10 százaléka – a cél pedig a 200 ezer. Volumenben tehát már érezhető a napelemek hatása, a gondot az jelenti, hogy ez az energiamennyiség sok kicsi pontból adódik össze, és az időjárás is okozhat meglepetéseket. Ha elmegy a nap, akár 1-1,2 gigawattnyi energia is kieshet a rendszerből, amit egy perc alatt kell kiegyenlíteni valahonnan.

Zöld átállás

Az EU zöld átállásban Magyarország által 2030-ig vállalt karbonsemlegesség ambiciózus cél, de a Siemens divízióvezetője szerint a technológia készen áll, hadrendbe lehet állítani. A kérdés az, hogy a fogyasztóknak sikerül-e elszakadniuk az utóbbi 60-70 évben kialakult szokásaiktól energiahasználat terén? Tudjuk-e a megtermelt energiát helyben, utaztatás nélkül hasznosítani, és milyen megoldások vannak erre?

A podcast elkészítését a Siemens Zrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom áramellátás karbonsemlegesség napelem Siemens üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. október 25. 12:56 Podcast, Támogatói tartalom

Sosem gondoltad volna, de egy autóipari cég épp most szeretné, hogy a részvényese legyél

2017 óta nem volt a lakosság számára is hozzáférhető, nyilvános részvénykibocsátás a magyar értékpapírpiacon. Október 25-én indul az AutoWallis Nyrt. részvényeinek lakossági jegyzése, november 2-án pedig az intézményi jegyzés, így a teljes tranzakció során 6-8 milliárd forint friss forrást tervez a tőzsde autós vállalata bevonni. Ennek előzménye, hogy a nyáron hasonló értékben zöld kötvényt is kibocsátott a vállalat – de érdemes-e az egyszeri befektetőnek az autóiparba tenni a pénzt a mostani piaci turbulencia közepette?

Stubnya Bence
2021. október 23. 07:32 Podcast

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2021. október 16. 07:20 Podcast

Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak

Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. október 26. 06:52 Világ

Kínában 65 millió lakás áll üresen, de az ingatlanpiac problémái ennél mélyebbek

A szellemvárosoknál nagyobb probléma, hogy Kínában az ingatlan a legfontosabb befektetési eszköz, ami a vagyoni egyenlőtlenségek elszaladásában is nagy szerepet játszik.

Hajdu Miklós Váczi István
2021. október 25. 17:37 Adat, Közélet

Hiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhez

Visszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

Jandó Zoltán Váczi István
2021. október 25. 06:07 Közélet, Vállalat

Még 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteret

Nem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.