Hírlevél feliratkozás

A technológia már kész a karbonsemlegességhez, kérdés, hogy a szokásainkon tudunk-e változtatni

A növekvő áramigények, az új szereplők megjelenése, az erősödő fenntarthatósági szempontok, a digitalizációs kihívások megújulásra késztetik az áramipart. A trendekről és lehetőségekről Balasa Leventét, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetőjét kérdeztük a G7 podcast következő adásában.

A beszélgetés itt, vagy bármely podcast lejátszóban meghallgatható:

Mi lesz az energiaelosztás jövője?

Most még bírja az elektromos hálózat, de elébe kell menni az igényeknek, mert a fogyasztás exponenciálisan nő, és várhatóan az árak is emelkednek. Ezért is fontos megvizsgálni már vállalati szinten, milyen állapotban van az elektromos rendszer, hol van lehetőség az áramfelhasználás csökkentésére. Az új nagyberuházások kapcsán előtérbe került a plusz áramkapacitások kérdése is. Az intelligens mérőeszközök abban segítenek, hogy az üzemeltető lássa a rendszerben a gyenge pontokat és a kapacitásnövelési lehetőségeket. Rendszerszinten hasznos segítség az ipar 4.0-ban „szabványnak” tekinthető digitális iker megoldás, mely a komplex áramhálózat digitális másának leképezésével könnyíti meg a tervezők, az üzemeltetők munkáját.

Ha a sok napelem összeadja vagy elveszti az erejét

Ma már nagyjából 85 ezer háztartásban van napelem Magyarországon, ami összesen 770 megawatt energiát képes termelni – ez a mintegy 7 gigawattos országos fogyasztás több mint 10 százaléka – a cél pedig a 200 ezer. Volumenben tehát már érezhető a napelemek hatása, a gondot az jelenti, hogy ez az energiamennyiség sok kicsi pontból adódik össze, és az időjárás is okozhat meglepetéseket. Ha elmegy a nap, akár 1-1,2 gigawattnyi energia is kieshet a rendszerből, amit egy perc alatt kell kiegyenlíteni valahonnan.

Zöld átállás

Az EU zöld átállásban Magyarország által 2030-ig vállalt karbonsemlegesség ambiciózus cél, de a Siemens divízióvezetője szerint a technológia készen áll, hadrendbe lehet állítani. A kérdés az, hogy a fogyasztóknak sikerül-e elszakadniuk az utóbbi 60-70 évben kialakult szokásaiktól energiahasználat terén? Tudjuk-e a megtermelt energiát helyben, utaztatás nélkül hasznosítani, és milyen megoldások vannak erre?

A podcast elkészítését a Siemens Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom áramellátás karbonsemlegesség napelem Siemens üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.