Hírlevél feliratkozás

A technológia már kész a karbonsemlegességhez, kérdés, hogy a szokásainkon tudunk-e változtatni

A növekvő áramigények, az új szereplők megjelenése, az erősödő fenntarthatósági szempontok, a digitalizációs kihívások megújulásra késztetik az áramipart. A trendekről és lehetőségekről Balasa Leventét, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetőjét kérdeztük a G7 podcast következő adásában.

A beszélgetés itt, vagy bármely podcast lejátszóban meghallgatható:

Mi lesz az energiaelosztás jövője?

Most még bírja az elektromos hálózat, de elébe kell menni az igényeknek, mert a fogyasztás exponenciálisan nő, és várhatóan az árak is emelkednek. Ezért is fontos megvizsgálni már vállalati szinten, milyen állapotban van az elektromos rendszer, hol van lehetőség az áramfelhasználás csökkentésére. Az új nagyberuházások kapcsán előtérbe került a plusz áramkapacitások kérdése is. Az intelligens mérőeszközök abban segítenek, hogy az üzemeltető lássa a rendszerben a gyenge pontokat és a kapacitásnövelési lehetőségeket. Rendszerszinten hasznos segítség az ipar 4.0-ban „szabványnak” tekinthető digitális iker megoldás, mely a komplex áramhálózat digitális másának leképezésével könnyíti meg a tervezők, az üzemeltetők munkáját.

Ha a sok napelem összeadja vagy elveszti az erejét

Ma már nagyjából 85 ezer háztartásban van napelem Magyarországon, ami összesen 770 megawatt energiát képes termelni – ez a mintegy 7 gigawattos országos fogyasztás több mint 10 százaléka – a cél pedig a 200 ezer. Volumenben tehát már érezhető a napelemek hatása, a gondot az jelenti, hogy ez az energiamennyiség sok kicsi pontból adódik össze, és az időjárás is okozhat meglepetéseket. Ha elmegy a nap, akár 1-1,2 gigawattnyi energia is kieshet a rendszerből, amit egy perc alatt kell kiegyenlíteni valahonnan.

Zöld átállás

Az EU zöld átállásban Magyarország által 2030-ig vállalt karbonsemlegesség ambiciózus cél, de a Siemens divízióvezetője szerint a technológia készen áll, hadrendbe lehet állítani. A kérdés az, hogy a fogyasztóknak sikerül-e elszakadniuk az utóbbi 60-70 évben kialakult szokásaiktól energiahasználat terén? Tudjuk-e a megtermelt energiát helyben, utaztatás nélkül hasznosítani, és milyen megoldások vannak erre?

A podcast elkészítését a Siemens Zrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom áramellátás karbonsemlegesség napelem Siemens üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. november 29. 16:12 Podcast, Támogatói tartalom

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.