Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 9. 17:09 Podcast

Káros-e az e-cigaretta?

A G7 Beszélgetések mai adásában Dr. Szondi Klára tüdőgyógyásszal és Ficsor Zoltánnal, a Villanypára Egyesület elnökével beszélgettünk a februárban kiadott uniós rákellenes tervről, a dohányzásról való leszokás állásáról és az alternatív technológiák létjogosultságáról.

Az európai uniós szabályozás célja, hogy 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon a mostani mintegy 25 százalék helyett, és a „dohánymentes generációhoz” vezető úton az alternatív nikotinbeviteli megoldásokat nagyrészt ugyanúgy kezeli, mint a hagyományos dohányzást. Dr. Szondi Klára tüdőgyógyász elmondta: Európában fordul elő a globális daganatos megbetegedések mintegy negyede, miközben a világ lakosságának mintegy 10 százaléka él itt. Ezt a magas megbetegedési arányt mindenképpen csökkenteni kell. Azt azonban nem lehet kijelenteni szerinte – ahogy az uniós tervben fogalmaztak -, hogy 10 tüdőrákos esetből 9 megelőzhető lenne, ha nem dohányzott volna az illető, mert a rák kialakulása nem csak a dohányzástól függ. A koreaiak 70 százaléka dohányzik például, míg itthon 5-6 éve 38 százalék volt ez az arány, ott mégis sokkal kevesebb a tüdődaganatos megbetegedés, mint Magyarországon – említette.

Ficsor Zoltán szerint az uniós terv akár egy közegészségügyi áttöréshez is vezethetne a tüdőrák kapcsán, de összemossa a hagyományos dohányzást a füstmentes termékekkel. A civil szervezet 12 éve küzd az e-cigaretta elfogadásáért, amely már 20 éve létezik, és világszerte mintegy 50 millióan fogyasztják. Általában azt a választ kapják a konzultációk során, hogy még nem áll rendelkezésre elég kutatás, tudományos ismeret róla. „Most ott tartunk, hogy ugyanabból a kutatási anyagból teljesen más végkövetkeztetésre jutnak” az eltérő álláspontot képviselő felek. Kiemelte, hogy rákkeltő anyagot ugyan az e-cigarettában is lehet találni, de azt már kevesebben tudják, hogy az adott esetben az egészségügyi határérték töredéke.

„Nem az a célunk, hogy újból normalizáljuk a dohányzást, hanem az, hogy minél többen tegyék le a hagyományos, borzasztóan rákkeltő cigarettát, vagy ha nem tudják, legalább váltsanak a cigarettához képest kevésbé káros termékre” – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.