Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és – a kártyás vásárlás után – a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

„Az első digitális index alapján 51 pontot ért el Magyarország a 100-as skálán, ezzel valahol félúton járunk – nem vagyunk rosszak, de még van hova fejlődni” – mondta Boris Martinovic, a Mastercard kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

 

A kutatásból kiderült, hogy sokan kényelmetlenebbnek gondolták a készpénzes fizetésnél azt, hogy például odaérintsék a mobiltelefonjukat egy terminálhoz. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezzel Magyarország nincs egyedül: Európában Ausztria vagy Németország kifejezetten a készpénz bástyáinak számít, de ragaszkodnak a bankjegyekhez a digitalizáció egyik éllovas országában, Japánban is.

Az 51 pontos főindex tovább bontható három alindexre: a fizetési infrastruktúra fejlettsége 64, a felhasználói tudás szintje 51, míg a digitális fizetési megoldások használatának elterjedtsége 38 pontot ért el. Ez utóbbi jelentősen el van maradva az infrastruktúra által biztosított lehetőségektől, de ez nem meglepő Boris Martinovic szerint. „Az elmúlt 5-7 évben akkora boom van a fizetési megoldások piacán, hogy mindenki csak kapkodja a fejét. Érthető, hogy időbe telik, amíg mindezt kitanulják, megszokják az emberek. Még öt éve is főleg bankkártyákról beszéltünk, a QR kódok éppen kezdtek megjelenni Kínában, de átutalásról nem igazán volt szó vásárlási szituációkban” – mondta.

A podcast megjelenését a Mastercard Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom A pénzen túl bankkártya elektronikus fizetés fizetési módok készpénz Mastercard Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.