Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és – a kártyás vásárlás után – a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

„Az első digitális index alapján 51 pontot ért el Magyarország a 100-as skálán, ezzel valahol félúton járunk – nem vagyunk rosszak, de még van hova fejlődni” – mondta Boris Martinovic, a Mastercard kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

 

A kutatásból kiderült, hogy sokan kényelmetlenebbnek gondolták a készpénzes fizetésnél azt, hogy például odaérintsék a mobiltelefonjukat egy terminálhoz. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezzel Magyarország nincs egyedül: Európában Ausztria vagy Németország kifejezetten a készpénz bástyáinak számít, de ragaszkodnak a bankjegyekhez a digitalizáció egyik éllovas országában, Japánban is.

Az 51 pontos főindex tovább bontható három alindexre: a fizetési infrastruktúra fejlettsége 64, a felhasználói tudás szintje 51, míg a digitális fizetési megoldások használatának elterjedtsége 38 pontot ért el. Ez utóbbi jelentősen el van maradva az infrastruktúra által biztosított lehetőségektől, de ez nem meglepő Boris Martinovic szerint. „Az elmúlt 5-7 évben akkora boom van a fizetési megoldások piacán, hogy mindenki csak kapkodja a fejét. Érthető, hogy időbe telik, amíg mindezt kitanulják, megszokják az emberek. Még öt éve is főleg bankkártyákról beszéltünk, a QR kódok éppen kezdtek megjelenni Kínában, de átutalásról nem igazán volt szó vásárlási szituációkban” – mondta.

A podcast megjelenését a Mastercard Magyarország támogatta.

Podcast Támogatói tartalom bankkártya elektronikus fizetés fizetési módok készpénz Mastercard ÜzletTárs Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. július 27. 14:01 Podcast, Támogatói tartalom

Magyarországon ötödébe kerül egy startupba fektetni, mint a Szilícium-völgyben

Pedig az összeg nagyjából ugyanazt a fejlettségi fokozatot, egy 20-30 fős csapat pénzügyi bázisát biztosítja hasonló időtávra.

László Pál
2021. július 26. 13:42 Podcast, Támogatói tartalom

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk.

Stubnya Bence
2021. július 24. 06:44 Podcast

Az EU olyan, mint egy autópálya: a sofőrtől függ, hogy balesetezik, vagy szabadon száguld rajta

A déli tagállamok példája is megmutatja a 2004-től kezdve csatlakozottaknak, hogy az EU-tagság milyen lehetőségeket és veszélyeket hordoz magában. Székely István a G7 Podcast e heti vendége.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.