Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és – a kártyás vásárlás után – a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

„Az első digitális index alapján 51 pontot ért el Magyarország a 100-as skálán, ezzel valahol félúton járunk – nem vagyunk rosszak, de még van hova fejlődni” – mondta Boris Martinovic, a Mastercard kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

 

A kutatásból kiderült, hogy sokan kényelmetlenebbnek gondolták a készpénzes fizetésnél azt, hogy például odaérintsék a mobiltelefonjukat egy terminálhoz. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezzel Magyarország nincs egyedül: Európában Ausztria vagy Németország kifejezetten a készpénz bástyáinak számít, de ragaszkodnak a bankjegyekhez a digitalizáció egyik éllovas országában, Japánban is.

Az 51 pontos főindex tovább bontható három alindexre: a fizetési infrastruktúra fejlettsége 64, a felhasználói tudás szintje 51, míg a digitális fizetési megoldások használatának elterjedtsége 38 pontot ért el. Ez utóbbi jelentősen el van maradva az infrastruktúra által biztosított lehetőségektől, de ez nem meglepő Boris Martinovic szerint. „Az elmúlt 5-7 évben akkora boom van a fizetési megoldások piacán, hogy mindenki csak kapkodja a fejét. Érthető, hogy időbe telik, amíg mindezt kitanulják, megszokják az emberek. Még öt éve is főleg bankkártyákról beszéltünk, a QR kódok éppen kezdtek megjelenni Kínában, de átutalásról nem igazán volt szó vásárlási szituációkban” – mondta.

A podcast megjelenését a Mastercard Magyarország támogatta.

Podcast Támogatói tartalom A pénzen túl bankkártya elektronikus fizetés fizetési módok készpénz Mastercard Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2021. október 23. 07:32 Podcast

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2021. október 16. 07:20 Podcast

Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak

Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.

Stubnya Bence Holtzer Péter
2021. október 10. 06:59 Podcast

A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeket

A magyar oktatás sprintereket képez, pedig hosszútávfutókra lenne szükség - Lannert Judit oktatáskutatóval beszélgettünk oktatási podcastsorozatunk, a 28. óra új adásában.

Fontos

Pálos Máté
2021. október 23. 18:28 Közélet

Hátrasorolják a romának tűnő feladótól jött leveleket a magyar önkormányzatok 

A figyelmeztetése után átmenetileg javul a helyzet, de gyorsan visszatérnek a diszkriminatív eljárásrendhez.

Bucsky Péter
2021. október 22. 06:08 Közélet

Az óvónők bére egyre siralmasabb, a szegényebb családok egyházi, a tehetősek magánovit választanak

Nyolc évvel a diploma után havi bruttó 234 ezer forint az óvópedagógusi életpálya mai valósága.

Avatar
2021. október 21. 16:28 Pénz

Meddig marad szuper befektetés a szuperállampapír?

Elemző szerzőnk szerint csak addig, míg az infláció átmenetinek bizonyul. Ha valaki arra számít, hogy ez nem jön be, akkor máshova érdemes tennie a pénzét.