Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és – a kártyás vásárlás után – a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

„Az első digitális index alapján 51 pontot ért el Magyarország a 100-as skálán, ezzel valahol félúton járunk – nem vagyunk rosszak, de még van hova fejlődni” – mondta Boris Martinovic, a Mastercard kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

 

A kutatásból kiderült, hogy sokan kényelmetlenebbnek gondolták a készpénzes fizetésnél azt, hogy például odaérintsék a mobiltelefonjukat egy terminálhoz. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezzel Magyarország nincs egyedül: Európában Ausztria vagy Németország kifejezetten a készpénz bástyáinak számít, de ragaszkodnak a bankjegyekhez a digitalizáció egyik éllovas országában, Japánban is.

Az 51 pontos főindex tovább bontható három alindexre: a fizetési infrastruktúra fejlettsége 64, a felhasználói tudás szintje 51, míg a digitális fizetési megoldások használatának elterjedtsége 38 pontot ért el. Ez utóbbi jelentősen el van maradva az infrastruktúra által biztosított lehetőségektől, de ez nem meglepő Boris Martinovic szerint. „Az elmúlt 5-7 évben akkora boom van a fizetési megoldások piacán, hogy mindenki csak kapkodja a fejét. Érthető, hogy időbe telik, amíg mindezt kitanulják, megszokják az emberek. Még öt éve is főleg bankkártyákról beszéltünk, a QR kódok éppen kezdtek megjelenni Kínában, de átutalásról nem igazán volt szó vásárlási szituációkban” – mondta.

A podcast megjelenését a Mastercard Magyarország támogatta.

Podcast Támogatói tartalom A pénzen túl bankkártya elektronikus fizetés fizetési módok készpénz Mastercard Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. augusztus 2. 15:22 Podcast, Támogatói tartalom

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét.

Hobot Péter
2022. július 26. 09:06 Podcast, Támogatói tartalom

Most lesz igazán feszítő az ukrán menekültek foglalkoztatási helyzete

A BCG és Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen dolgozik azon, hogy megkönnyítse és biztonságossá tegye az ukrán menekültek munkakeresését.

László Pál
2022. július 19. 13:37 Podcast, Támogatói tartalom

A fiatalok megszólítására és a banki munkahelyek vonzóvá tételére fókuszálnak a bankok Oscar-gáláján

A magyar bankszektor már hagyományosnak mondható versenyét idén a 17. alkalommal rendezi meg a Mastercard Magyarország.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.