Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 8. 09:46 Podcast, Támogatói tartalom

Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás

Ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizált termelés, mint a napelemek, az energiatárolás és a saját, e-autóba való üzemanyag kigazdálkodása az otthoni energiamenedzsment-rendszerben – mondta Novotny Dénes, az elektromos töltéssel, töltési rendszerekkel foglalkozó ALTE-GO Kft. ügyvezetője a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva hallgatható meg:

Az ügyvezető szerint 2023-ban már megtérülő beruházás lehet Magyarországon is az e-mobilitás. Most 31-32 ezer zöld rendszámos autó van a magyar utakon, arányuk a mostani növekedéssel az év végére a teljes személyautó-állomány 1 százalékát teheti majd ki. 2024-ben érhetjük el a százezer e-autót, amivel még mindig 3 százalék alatt lesz az arány az állományhoz képest, de a trendet nézve izgalmas képet látni: ami most még 1 százalék, nagyon gyorsan 2 százalék lesz, majd 3 és 5 százalék – kevés iparágban figyelhető most meg ilyen gyors növekedés.

A négydarabos puzzle, az energiatárolás, energiatermelés, energiamenedzsment és töltés kulcsa az energiatárolás, az akkumulátorok forradalma, ami nagyon közel van, a szakértő jelentős árcsökkenésre számít az akkumulátorok piacán. Úgy véli, 3-5 éven belül eljutunk oda, hogy a mostani, 5-10 perces tankolási élményhez hasonlót tapasztalhatunk meg az új generációs villámtöltőkkel. Ezt csak akkor lehet költséghatékonyan megvalósítani a jövőben, ha teszünk mellé egy olyan energiatárolót, ami most még a naperőművek termelésének kiegyenlítésében játszik komoly szerepet. Egy ilyen lítiumos akkumulátorkonténerbe kisebb teljesítménnyel, de folyamatosan folyik a villamosenergia – ha jön egy autó, gyorsan kiveheti belőle.

 A podcast elkészítését az Alteo Nyrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. július 27. 14:01 Podcast, Támogatói tartalom

Magyarországon ötödébe kerül egy startupba fektetni, mint a Szilícium-völgyben

Pedig az összeg nagyjából ugyanazt a fejlettségi fokozatot, egy 20-30 fős csapat pénzügyi bázisát biztosítja hasonló időtávra.

László Pál
2021. július 26. 13:42 Podcast, Támogatói tartalom

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk.

Stubnya Bence
2021. július 24. 06:44 Podcast

Az EU olyan, mint egy autópálya: a sofőrtől függ, hogy balesetezik, vagy szabadon száguld rajta

A déli tagállamok példája is megmutatja a 2004-től kezdve csatlakozottaknak, hogy az EU-tagság milyen lehetőségeket és veszélyeket hordoz magában. Székely István a G7 Podcast e heti vendége.

Fontos

Papp László
2021. augusztus 2. 17:07 Pénz

Lassulhat vagy meg is állhat az ingatlanárak emelkedése a kamatemelések miatt

Olyan sokféle módon érinti mindennapjainkat a jegybank kamatemelési ciklusa, hogy a következő hónapok izgalmasak lesznek a lakosság és a cégek számára is.

Stubnya Bence
2021. augusztus 2. 06:06 Adat, Vállalat

Mi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?

Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.