Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 8. 09:46 Podcast, Támogatói tartalom

Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás

Ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizált termelés, mint a napelemek, az energiatárolás és a saját, e-autóba való üzemanyag kigazdálkodása az otthoni energiamenedzsment-rendszerben – mondta Novotny Dénes, az elektromos töltéssel, töltési rendszerekkel foglalkozó ALTE-GO Kft. ügyvezetője a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva hallgatható meg:

Az ügyvezető szerint 2023-ban már megtérülő beruházás lehet Magyarországon is az e-mobilitás. Most 31-32 ezer zöld rendszámos autó van a magyar utakon, arányuk a mostani növekedéssel az év végére a teljes személyautó-állomány 1 százalékát teheti majd ki. 2024-ben érhetjük el a százezer e-autót, amivel még mindig 3 százalék alatt lesz az arány az állományhoz képest, de a trendet nézve izgalmas képet látni: ami most még 1 százalék, nagyon gyorsan 2 százalék lesz, majd 3 és 5 százalék – kevés iparágban figyelhető most meg ilyen gyors növekedés.

A négydarabos puzzle, az energiatárolás, energiatermelés, energiamenedzsment és töltés kulcsa az energiatárolás, az akkumulátorok forradalma, ami nagyon közel van, a szakértő jelentős árcsökkenésre számít az akkumulátorok piacán. Úgy véli, 3-5 éven belül eljutunk oda, hogy a mostani, 5-10 perces tankolási élményhez hasonlót tapasztalhatunk meg az új generációs villámtöltőkkel. Ezt csak akkor lehet költséghatékonyan megvalósítani a jövőben, ha teszünk mellé egy olyan energiatárolót, ami most még a naperőművek termelésének kiegyenlítésében játszik komoly szerepet. Egy ilyen lítiumos akkumulátorkonténerbe kisebb teljesítménnyel, de folyamatosan folyik a villamosenergia – ha jön egy autó, gyorsan kiveheti belőle.

 A podcast elkészítését az Alteo Nyrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2021. október 23. 07:32 Podcast

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2021. október 16. 07:20 Podcast

Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak

Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.

Stubnya Bence Holtzer Péter
2021. október 10. 06:59 Podcast

A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeket

A magyar oktatás sprintereket képez, pedig hosszútávfutókra lenne szükség - Lannert Judit oktatáskutatóval beszélgettünk oktatási podcastsorozatunk, a 28. óra új adásában.

Fontos

Bucsky Péter
2021. október 22. 06:08 Közélet

Az óvónők bére egyre siralmasabb, a szegényebb családok egyházi, a tehetősek magánovit választanak

Nyolc évvel a diploma után havi bruttó 234 ezer forint az óvópedagógusi életpálya mai valósága.

Avatar
2021. október 21. 16:28 Pénz

Meddig marad szuper befektetés a szuperállampapír?

Elemző szerzőnk szerint csak addig, míg az infláció átmenetinek bizonyul. Ha valaki arra számít, hogy ez nem jön be, akkor máshova érdemes tennie a pénzét.

Pálos Máté
2021. október 21. 11:47 Világ

Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát

A műholdas károsanyag-kibocsátás megfigyelés lehetőségeket ad a nagyhatalmaknak arra is, hogy egymásra vagy kisebb országokra mutogassanak, ha a bolygó tönkretétele kerül szóba.