Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 8. 09:46 Podcast, Támogatói tartalom

Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás

Ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizált termelés, mint a napelemek, az energiatárolás és a saját, e-autóba való üzemanyag kigazdálkodása az otthoni energiamenedzsment-rendszerben – mondta Novotny Dénes, az elektromos töltéssel, töltési rendszerekkel foglalkozó ALTE-GO Kft. ügyvezetője a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva hallgatható meg:

Az ügyvezető szerint 2023-ban már megtérülő beruházás lehet Magyarországon is az e-mobilitás. Most 31-32 ezer zöld rendszámos autó van a magyar utakon, arányuk a mostani növekedéssel az év végére a teljes személyautó-állomány 1 százalékát teheti majd ki. 2024-ben érhetjük el a százezer e-autót, amivel még mindig 3 százalék alatt lesz az arány az állományhoz képest, de a trendet nézve izgalmas képet látni: ami most még 1 százalék, nagyon gyorsan 2 százalék lesz, majd 3 és 5 százalék – kevés iparágban figyelhető most meg ilyen gyors növekedés.

A négydarabos puzzle, az energiatárolás, energiatermelés, energiamenedzsment és töltés kulcsa az energiatárolás, az akkumulátorok forradalma, ami nagyon közel van, a szakértő jelentős árcsökkenésre számít az akkumulátorok piacán. Úgy véli, 3-5 éven belül eljutunk oda, hogy a mostani, 5-10 perces tankolási élményhez hasonlót tapasztalhatunk meg az új generációs villámtöltőkkel. Ezt csak akkor lehet költséghatékonyan megvalósítani a jövőben, ha teszünk mellé egy olyan energiatárolót, ami most még a naperőművek termelésének kiegyenlítésében játszik komoly szerepet. Egy ilyen lítiumos akkumulátorkonténerbe kisebb teljesítménnyel, de folyamatosan folyik a villamosenergia – ha jön egy autó, gyorsan kiveheti belőle.

 A podcast elkészítését az Alteo Nyrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és - a kártyás vásárlás után - a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2021. június 12. 07:11 Podcast

Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát

Szlovákia az elmúlt 10 évben pont abban javított sokat, ami miatt a magyar közkiadások minősége gyengébb. Fazekas Mihály a G7 Podcast e heti vendége.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.