Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 8. 09:46 Podcast, Támogatói tartalom

Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás

Ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizált termelés, mint a napelemek, az energiatárolás és a saját, e-autóba való üzemanyag kigazdálkodása az otthoni energiamenedzsment-rendszerben – mondta Novotny Dénes, az elektromos töltéssel, töltési rendszerekkel foglalkozó ALTE-GO Kft. ügyvezetője a G7 Podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva hallgatható meg:

Az ügyvezető szerint 2023-ban már megtérülő beruházás lehet Magyarországon is az e-mobilitás. Most 31-32 ezer zöld rendszámos autó van a magyar utakon, arányuk a mostani növekedéssel az év végére a teljes személyautó-állomány 1 százalékát teheti majd ki. 2024-ben érhetjük el a százezer e-autót, amivel még mindig 3 százalék alatt lesz az arány az állományhoz képest, de a trendet nézve izgalmas képet látni: ami most még 1 százalék, nagyon gyorsan 2 százalék lesz, majd 3 és 5 százalék – kevés iparágban figyelhető most meg ilyen gyors növekedés.

A négydarabos puzzle, az energiatárolás, energiatermelés, energiamenedzsment és töltés kulcsa az energiatárolás, az akkumulátorok forradalma, ami nagyon közel van, a szakértő jelentős árcsökkenésre számít az akkumulátorok piacán. Úgy véli, 3-5 éven belül eljutunk oda, hogy a mostani, 5-10 perces tankolási élményhez hasonlót tapasztalhatunk meg az új generációs villámtöltőkkel. Ezt csak akkor lehet költséghatékonyan megvalósítani a jövőben, ha teszünk mellé egy olyan energiatárolót, ami most még a naperőművek termelésének kiegyenlítésében játszik komoly szerepet. Egy ilyen lítiumos akkumulátorkonténerbe kisebb teljesítménnyel, de folyamatosan folyik a villamosenergia – ha jön egy autó, gyorsan kiveheti belőle.

 A podcast elkészítését az Alteo Nyrt. támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2022. szeptember 24. 04:34 Podcast

Két legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésével

G7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Bucsky Péter
2022. szeptember 17. 07:07 Podcast

A szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságot

Tóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

László Pál
2022. szeptember 13. 12:51 Podcast, Támogatói tartalom

Napelemekkel indult, e-autó töltőpontokkal folytatódik az energiaforradalom

A tárolás nélküli energiatermelés nem fenntartható, mert ilyenkor a hálózatot használjuk energiatárolónak, mintegy kényelmi szolgáltatásként.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki