Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 2. 09:20 Podcast, Támogatói tartalom

A jó sztori és a számok mellett kell egy kis kémia is a kockázati tőkebefeketések sikeréhez

Rengeteget lehet olvasni a startupokról, amelyek nagyrészt egy jó ötletre és a lendületükre építve szeretnének nagyot gurítani a piacon. De mi a helyzet a kezdő fázison már túljutott, stabil folyamatokkal és ügyfelekkel bíró cégekkel, amelyeknek több millió eurós tőkebefektetésre volna szükségük ahhoz, hogy nemzetközi szinten is labdába rúghassanak? G7 podcast.

“Láttunk egy lehetőséget a seed – azaz induló, magvető fázisban lévő cégek – finanszírozása utáni életszakaszban lévő, növekedési, growth fázisú cégeknél. Alapvetően olyan kelet-közép-európai, technológiai alapú növekedési sztorikat keresünk, amelyek globális piacra lépést terveznek” – mondta Dunai András, a Lead Ventures magyar kockázati tőkebefektető cég partnere a G7 podcastban.  A három éve, 125 millió euró tőkével alapított cég szívesen fektet be akár 10 millió eurót (3,5 milliárd forint) is egy vállalkozásba, ha látják a potenciált az adott cég piacában, menedzsmentjében és folyamataiban, de átlagban inkább a 2-5 millió euró körüli befektetések a jellemzők.

A másik oldalról közelítve: egy cégalapítónak akkor érdemes külső befektetőt keresnie, ha az így kapott pénz nagyobb mértékben növeli a vállalatának értékét, mint amennyi részvényt kell adnia érte – foglalta össze a célpont vállalat szemszögéből Vinnai Balázs, a Codecool programozókat, informatikusokat képző cég társalapítója, amelybe a Lead Ventures is befektetett egy másik alappal közösen 3,5 millió eurót.

Ugyanakkor kell egyfajta kémia is ebben a dologban – tette hozzá. Érdekes látni az igazgatóság és az operatív menedzsment közötti kommunikációt, azaz hogyan lehet a vállalat tudását, fejlődési irányát úgy átadni, hogy a befektetők érezzék, számukra is ez a leghasznosabb – ugyanakkor a növekedési fázisú cég tulajdonosainak is nyitottnak kell lenniük a külső nézőpontra, a nagyobb piaci rálátással bíró befektetőtől érkező tanácsokra.

A kockázati befektető szakma legizgalmasabb része a cégek megtalálása Dunai András szerint: fontosak a szolgáltatóktól vásárolt adatbázisok, de figyelik más seed- vagy angyal befektetők tevékenységét is, ami már egy jó szűrő a szóba jöhető cégeknél. Emellett lényeges az iparági fókusz is, hogy a kiszemelt cég olyan dolgokkal foglalkozzon, amelyekben a befektető is hisz. Jelenleg az új típusú, megosztásos és e-mobilitással, e-kereskedelemmel és a körforgásos gazdaság különböző szegleteivel foglalkozó cégeket keresik leginkább a Lead Ventures-nél. Ez utóbbi, zöld típusú befektetéseknél azt remélik, tudnak új vállalkozásokba befektetni annak ellenére, hogy Európa, és ezen belül is Közép-Európa le van maradva a világ többi részéhez képest – ugyanakkor az uniós és a kormányzati programok jó lehetőségeket és piaci körülményeket teremtenek a téren.

A podcast elkészítését a Lead Ventures támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom growth cégek kockázati tőke Lead Ventures podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

László Pál
2023. május 22. 15:20 Podcast, Támogatói tartalom

Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca

Az elmúlt hetek bejelentései alapján az opensource közösség nagyon gyorsan zárkózik fel a nagy techvállalatok mellé – mondta Horváth Varga János, a Magyar Telekom mesterséges intelligencia központjának vezetője a G7 podcastban.

Bucsky Péter
2023. május 20. 04:34 Podcast

Termálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználás

Jobb állami szabályozással és alacsony kockázatú beruházásukkal olcsóbb is lehetne a távfűtés hosszú távon.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.