Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 2. 09:20 Podcast, Támogatói tartalom

A jó sztori és a számok mellett kell egy kis kémia is a kockázati tőkebefeketések sikeréhez

Rengeteget lehet olvasni a startupokról, amelyek nagyrészt egy jó ötletre és a lendületükre építve szeretnének nagyot gurítani a piacon. De mi a helyzet a kezdő fázison már túljutott, stabil folyamatokkal és ügyfelekkel bíró cégekkel, amelyeknek több millió eurós tőkebefektetésre volna szükségük ahhoz, hogy nemzetközi szinten is labdába rúghassanak? G7 podcast.

“Láttunk egy lehetőséget a seed – azaz induló, magvető fázisban lévő cégek – finanszírozása utáni életszakaszban lévő, növekedési, growth fázisú cégeknél. Alapvetően olyan kelet-közép-európai, technológiai alapú növekedési sztorikat keresünk, amelyek globális piacra lépést terveznek” – mondta Dunai András, a Lead Ventures magyar kockázati tőkebefektető cég partnere a G7 podcastban.  A három éve, 125 millió euró tőkével alapított cég szívesen fektet be akár 10 millió eurót (3,5 milliárd forint) is egy vállalkozásba, ha látják a potenciált az adott cég piacában, menedzsmentjében és folyamataiban, de átlagban inkább a 2-5 millió euró körüli befektetések a jellemzők.

A másik oldalról közelítve: egy cégalapítónak akkor érdemes külső befektetőt keresnie, ha az így kapott pénz nagyobb mértékben növeli a vállalatának értékét, mint amennyi részvényt kell adnia érte – foglalta össze a célpont vállalat szemszögéből Vinnai Balázs, a Codecool programozókat, informatikusokat képző cég társalapítója, amelybe a Lead Ventures is befektetett egy másik alappal közösen 3,5 millió eurót.

Ugyanakkor kell egyfajta kémia is ebben a dologban – tette hozzá. Érdekes látni az igazgatóság és az operatív menedzsment közötti kommunikációt, azaz hogyan lehet a vállalat tudását, fejlődési irányát úgy átadni, hogy a befektetők érezzék, számukra is ez a leghasznosabb – ugyanakkor a növekedési fázisú cég tulajdonosainak is nyitottnak kell lenniük a külső nézőpontra, a nagyobb piaci rálátással bíró befektetőtől érkező tanácsokra.

A kockázati befektető szakma legizgalmasabb része a cégek megtalálása Dunai András szerint: fontosak a szolgáltatóktól vásárolt adatbázisok, de figyelik más seed- vagy angyal befektetők tevékenységét is, ami már egy jó szűrő a szóba jöhető cégeknél. Emellett lényeges az iparági fókusz is, hogy a kiszemelt cég olyan dolgokkal foglalkozzon, amelyekben a befektető is hisz. Jelenleg az új típusú, megosztásos és e-mobilitással, e-kereskedelemmel és a körforgásos gazdaság különböző szegleteivel foglalkozó cégeket keresik leginkább a Lead Ventures-nél. Ez utóbbi, zöld típusú befektetéseknél azt remélik, tudnak új vállalkozásokba befektetni annak ellenére, hogy Európa, és ezen belül is Közép-Európa le van maradva a világ többi részéhez képest – ugyanakkor az uniós és a kormányzati programok jó lehetőségeket és piaci körülményeket teremtenek a téren.

A podcast elkészítését a Lead Ventures támogatta.

Podcast Támogatói tartalom growth cégek kockázati tőke Lead Ventures podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. december 6. 10:06 Podcast, Támogatói tartalom

A bitcoin a totális bizalmatlanságra épül, ezért lett ennyire biztonságos

Mi áll az évezred befektetése mögött, és fogjuk-e valaha akár szociális juttatások kifizetésére használni a nyerészkedésen és a technológia szégyenfoltját jelentő darkwebes tranzakciókon túl?

László Pál
2021. december 5. 07:13 Podcast, Támogatói tartalom

Mikor volt Magyarország legközelebb a nyugati típusú fogyasztói társadalomhoz?

Podcastunkban Botos János gazdaságtörténész, egyetemi tanárral és Pásztory Ádámmal, az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményének vezetőjével beszélgettünk a globális és magyar ipar- és gazdaságtörténet 150 évéről.

Stubnya Bence
2021. november 27. 07:21 Podcast

„Volt olyan ügyfelem, aki inkább veszni hagyta a pénzét” – már több mint egy éve tart a globális konténerkáosz

G7 Podcast! A boltok polcain azért is drágábbak egyes termékek, mert a konténerek a világban még mindig nem ott vannak, ahol lenniük kéne. Mihály Attila logisztikai szakértő magyarázta el, hogy miért.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.