Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. június 2. 09:20 Podcast, Támogatói tartalom

A jó sztori és a számok mellett kell egy kis kémia is a kockázati tőkebefeketések sikeréhez

Rengeteget lehet olvasni a startupokról, amelyek nagyrészt egy jó ötletre és a lendületükre építve szeretnének nagyot gurítani a piacon. De mi a helyzet a kezdő fázison már túljutott, stabil folyamatokkal és ügyfelekkel bíró cégekkel, amelyeknek több millió eurós tőkebefektetésre volna szükségük ahhoz, hogy nemzetközi szinten is labdába rúghassanak? G7 podcast.

“Láttunk egy lehetőséget a seed – azaz induló, magvető fázisban lévő cégek – finanszírozása utáni életszakaszban lévő, növekedési, growth fázisú cégeknél. Alapvetően olyan kelet-közép-európai, technológiai alapú növekedési sztorikat keresünk, amelyek globális piacra lépést terveznek” – mondta Dunai András, a Lead Ventures magyar kockázati tőkebefektető cég partnere a G7 podcastban.  A három éve, 125 millió euró tőkével alapított cég szívesen fektet be akár 10 millió eurót (3,5 milliárd forint) is egy vállalkozásba, ha látják a potenciált az adott cég piacában, menedzsmentjében és folyamataiban, de átlagban inkább a 2-5 millió euró körüli befektetések a jellemzők.

A másik oldalról közelítve: egy cégalapítónak akkor érdemes külső befektetőt keresnie, ha az így kapott pénz nagyobb mértékben növeli a vállalatának értékét, mint amennyi részvényt kell adnia érte – foglalta össze a célpont vállalat szemszögéből Vinnai Balázs, a Codecool programozókat, informatikusokat képző cég társalapítója, amelybe a Lead Ventures is befektetett egy másik alappal közösen 3,5 millió eurót.

Ugyanakkor kell egyfajta kémia is ebben a dologban – tette hozzá. Érdekes látni az igazgatóság és az operatív menedzsment közötti kommunikációt, azaz hogyan lehet a vállalat tudását, fejlődési irányát úgy átadni, hogy a befektetők érezzék, számukra is ez a leghasznosabb – ugyanakkor a növekedési fázisú cég tulajdonosainak is nyitottnak kell lenniük a külső nézőpontra, a nagyobb piaci rálátással bíró befektetőtől érkező tanácsokra.

A kockázati befektető szakma legizgalmasabb része a cégek megtalálása Dunai András szerint: fontosak a szolgáltatóktól vásárolt adatbázisok, de figyelik más seed- vagy angyal befektetők tevékenységét is, ami már egy jó szűrő a szóba jöhető cégeknél. Emellett lényeges az iparági fókusz is, hogy a kiszemelt cég olyan dolgokkal foglalkozzon, amelyekben a befektető is hisz. Jelenleg az új típusú, megosztásos és e-mobilitással, e-kereskedelemmel és a körforgásos gazdaság különböző szegleteivel foglalkozó cégeket keresik leginkább a Lead Ventures-nél. Ez utóbbi, zöld típusú befektetéseknél azt remélik, tudnak új vállalkozásokba befektetni annak ellenére, hogy Európa, és ezen belül is Közép-Európa le van maradva a világ többi részéhez képest – ugyanakkor az uniós és a kormányzati programok jó lehetőségeket és piaci körülményeket teremtenek a téren.

A podcast elkészítését a Lead Ventures támogatta.

Podcast Támogatói tartalom growth cégek kockázati tőke Lead Ventures podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és - a kártyás vásárlás után - a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2021. június 12. 07:11 Podcast

Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát

Szlovákia az elmúlt 10 évben pont abban javított sokat, ami miatt a magyar közkiadások minősége gyengébb. Fazekas Mihály a G7 Podcast e heti vendége.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.