Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2020. március 23. 18:53 Podcast

„Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe” – ismert szakértők a válságról

Ami az elmúlt 30 napban történt a világgazdaságban, tehát hogy egyszer csak egy évtizedek óta nem látott gazdasági mélyrepülés közepében találjuk magunkat a Covid-19 járvány eredményeként, arra senki nem számított. Hogy értékeljük a helyzetet, ismert gazdasági szakértőket kérdeztünk.

Akik műsorunkban megszólalnak: Chikán Attila, Gyurcsik Attila, László Csaba, Palócz Éva és Szabó László. A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Itt komplett iparágakat húznak le a vécébe, és tökmindegy, hogy okos voltál vagy óvatos, elveszíted az árbevételedet

– mondta Szabó László, a Hold Alapkezelő felügyelőbizottságának elnöke. László Csaba korábbi pénzügyminiszter szerint lesznek olyan iparágak, ahol 50-80 százalékos bevételcsökkenéseket láthatunk majd, ami teljes egészében ellehetetleníti az üzleti modelleket. A sokkszerű gazdasági leállás miatt egy egész generáció ismerkedhet meg olyan dolgokkal, mint az áruhiány, a mennyiségi korlátozok vagy a mozgási szabadság beszűkülése.

A válságra ezért gyors és nagy léptékű válaszokat kell adni.

A gyorsaság a legfontosabb. Ha sokáig fontolgatjuk a lépéseket, akkor félő, hogy a gazdaság olyan szövetei is szétmállnak, amelyeknek nincsen oka. (…) A munkahelyek megőrzését szolgáló intézkedéscsomagot kellene összeállítani. Most nem a költségvetés számít, el kell engedni költségvetést

– mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Szerinte a kormány által eddig ezen a téren hozott intézkedések nem lesznek elég nagyok, „nem a 15 százalékos szociális hozzájárulási adó elengedésén fog múlni”, hogy valakinek megmarad-e az állása. Szabó László szerint is érdekes, hogy miközben a magyar kormány 50-100 milliárd forintos programokkal számol, addig az eurózónában napok alatt eldöntötték a korábban éveken át nyitott kérdéseket, és gyakorlatilag korlátlan költségvetési mozgástérrel indítják a válságmentő intézkedéseket.

Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint viszont az ablakon kidobott pénz most gazdaságot élénkíteni: amíg a vírusjárvány le nem cseng, addig hiába van pénze az embereknek, nem tudják és nem is akarják elkölteni azt. Chikán Attila korábbi gazdasági miniszter szerint a most meghozott intézkedéseknél azt is vizsgálni kell, hogy a válság után is fenntarthatóak legyenek.

A magyar kormány egyébként az utóbbi években költekezéssel fűtötte tovább a gazdasági növekedést, ez most visszaüthet. De Palócz Éva szerint kedvező, hogy a magyar államadósság szintje alacsonyabb, mint az előző válság tetőzése után volt. A rendszerváltáskori gazdasági összeomlás tapasztalata arra int mindenkit Palócz szerint, hogy ne várjunk jót a „teremtő rombolástól”, a munkahelyeket meg kell óvni, mert nem fognak maguktól visszaépülni.

Már csak azért is fontos lenne elkerülni, hogy kezelhetetlenül nagy csődhullám söpörjön végig a magyar cégeken, mert egy ponton túl már a bankokat is ki kellene menteni – mondta Gyurcsik. Az államkötvény-piac és így a monetáris politika ugyanakkor alapvetően átalakulhat a válság után.

A jegybankok fogják ezeket az őrült nagy hiányokat megfinanszírozni, nem a piacok. Nem fognak felmenni a kamatok, ez egy ósdi elgondolás. A klasszikus kötvénypiac az államadósság szempontjából elveszti a jelentőségét. Egy hadigazdasági alapján elrendelt modern monetary theory veszi át a piacot, ahol az állam és a jegybank által közösen eldöntött kamatszint mellett fogják a jegybankok lejegyezni az állampapírokat

– mondta Szabó László.

Gyurcsik Attila szerint az infláció is elszállhat a válság eredményeként. Egyik oldalról az állami élénkítőcsomagok, másrészt a globalizáció várható visszaépítése miatt. Szabó László szerint azért is érdemes a jövőben is magas inflációval számolni, mert a most felhalmozott adósságokat egyszer el kell inflálni – ez történt a II. világháború után az Egyesült Államokban is.

A szakértők szerint nem reménytelen a helyzet. Ha tavasz végére véget ér a mélyrepülés, akkor a nyári romeltakarítás után ősszel akár újra is indulhat a növekedés Palócz Éva szerint.

Soha, legalábbis az általam ismert gazdaságtörténetben nem fordult elő, hogy ennyire a társadalomtól függött volna a válság megoldása. Most nem a közgazdászok, szakemberek vagy üzletemberek helyes vagy helytelen döntésein múlik a megoldás, hanem az egész társadalomén

– mondta Chikán Attila.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-onItunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon, és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Chikán Attila gyurcsik attila lászló csaba palócz éva podcast szabó lászló Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.