Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 26. 07:46 Podcast

Hiába kapunk nagyobb bért, ha közben minden terhet ránk tesznek

Egy kis szünet után visszatér a G7 Podcast. Kicsit változtattunk a formátumon, most nem csak egy hosszú interjú van a műsorban, hanem a heti két legerősebb saját cikkünk szerzőjével is beszélgetünk röviden. Az adást a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni, de jobb feliratkozni valamelyik okostelefonos podcast applikációban.

Mai vendégünk Éber Márk, a Helyzet Műhely tagja, akivel a Fordulat folyóirat legutóbbi, „2008–2018: Válság és hegemónia Magyarországon” című számában megjelent tanulmányokról beszélgetünk – ezek az utóbbi tíz év magyarországi politikai gazdaságtani berendezkedését igyekeznek feltárni a kritikai társadalomelmélet nézőpontjából.

November 7-én este 7-kor megtartjuk első rendezvényünket. A Podcast Live nevéhez híven olyan lesz, mint egy élő podcast-felvétel, a beszélgetés végén kérdezni is lehet – mindenesetre érdekes beszélgetésre lesz kilátás, mivel Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere lesz a vendégünk. Helyszín: a Nyitott Műhely, ami a Déli Pályaudvar melletti Ráth György utcában van.

A Helyzet Műhely gondolatmenetét röviden a Mércén megjelent cikkben lehet végigkövetni. Éber azt emelte ki, hogy a 2010-ben Magyarországon hatalomra került irányvonal nem a légüres térben jött létre, hanem a globális kapitalizmus válságához igazodva alakult ki.

A rezsim sajátossága, hogy az átalakulás terhei a társadalomban felülről lefelé terhelődnek át.

Nem csak arról van szó, hogy a rendszer finanszírozásában nagyon fontos, hogy a bérmunka versenyelőnye az olcsóság, ezért alacsonyan kell tartani a munkabéreket és lazítani a foglalkoztatás szabályait. Ugyanilyen fontos a reproduktív munka – háztartás, gondoskodás – szerepe, amire különösen nagy teher hárult az átalakulásban. Ez a reprodukciós munka azért is fontos, mert a bérmunka előfeltétele: ahhoz, hogy valaki el tudja adni az idejét és a munkáját a munkabér fejében, szüksége van arra, hogy lakjon valahol, ki tudja pihenni és lelki egyensúlyban tudja tartani magát.

A rezsim ugyan szeretné monolitikusnak és megdönthetetlennek láttatni magát, de valójában ellentmondásoktól terhelt, ezeket folyamatosan kezelni próbálja, és ezért állandóan változik. A kurzus ideológiáját és tetteinek (szándékos és nem szándékos) következményeit nem szabad összekeverni. A rendszer például létrehozta a munkaalapú társadalmat, amivel egyszerre hozott létre munkaerőhiányt és a nagyfokú tehernövekedés miatt elvándorlást, és ezeket a következményeket is kezelni kell.

Az adás tartalma:

01:32 Váczi István beszél az alföldi arzénhelyzetről

10:57 Jandó Zoltán beszél Mészáros Lőrinc villanypóznáiról

19:41 Nagyobb beszélgetésünk Éber Márkkal

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Itunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon! (De csak miután lájkoltál minket Facebookon és feliratkoztál a hírlevelünkre.) Korábbi vendégeink:

(A podcast gyártásában közreműködött: Bagyinszki Dániel.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast globális kapitalizmus helyzet műhely tőkefelhalmozás tőkefrakciók Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.