Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. február 2. 15:08 Podcast

Öt gazdasági podcast a világból, amit érdemes hallgatni

Ezen a héten pihenőt tart a podcastunk, amiben különböző témák szakértőivel szoktunk mélyebb beszélgetéseket felvenni. Cserébe viszont ajánlok néhány gazdasági témában erős külföldi műsort, amelyekre érdemes feliratkozni. (Ez úgy működik, hogy az ember letölt a telefonjára egy podcast appot – én ezt használom -, és ott feliratkozik az egyes műsorokra. Ez sokkal egyszerűbb a böngészőben hallgatásnál vagy az mp3-ak letöltésénél.)

A podcast műfaj az angolul beszélő világban lett igazán népszerű, ami leginkább a Serial nevű bűnügyi rádiójáték elképesztő sikere után lett nyilvánvaló. Bár továbbra is főleg az “igazi bűntény” műfajban tarolnak a podcastok, szinte minden elképzelhető témában találni jó műsorokat. A médiaszakértők már-már podcast-buborékról beszélnek, miután minden hírügynökség gyors ütemben bővítette a podcast-kínálatát. A New York Times és a Vox naponta megjelenő hírpodcastjai (The Daily és Today, Explained) egyébként különösen jók. Magyarországon valamiért még nem jött igazán lendületbe a műfaj, pedig itt is sok időt töltenek az emberek ingázással, házimunkával és hasonlókkal. (Orbán Viktor viszont itt is úttörő, a pénteki rádiós eligazításaira fel lehet iratkozni podcast formában is.)

Mindenesetre itt van öt külföldi műsor, amit nem kidobott idő hallgatni:

A történetmesélős gazdasági podcast-stílus csúcsa, régebb ideje és jobban csinálják, mint bárki más. Az NPR rádió gazdasági műsora több mint tíz éve indult, lassan az ezret közelíti a részek száma (a legjobbakat néha megismétlik), és mindig nagyon kreatívan, érthetően és szórakoztatóan közelítik meg a problémákat. Az utóbbi részek témái: becsületkasszák, profi póker, hogyan állapítják meg az erdőtűz eredetét. Akinek ez sem elég, érdemes bekövetni a The Indicatort is, ami ugyanott készül, de minden nap kijönnek egy rövidebb, aktuálisabb résszel.

Ha képben szeretnél lenni, hogy milyen fontos dolgok történnek a héten a globális gazdaságban, akkor tulajdonképpen elég ezt a műsort meghallgatni. A műsor házigazdája Felix Salmon, akinek az Axios Edge néven futó hírlevelét is kifejezetten érdemes követni. Jót tesz a műsornak, hogy gyakran alakul ki nézeteltérés közte és állandó vagy alkalmi vendégei között. Utóbbi időszak témái: az amerikai szankciók háttere, Fed, Davos.

Ugyanaz, mint egyel feljebb, csak itt egyel visszafogottabb szemléletben beszélik át a hét fontos eseményeit a legjobb brit üzleti hetilap újságírói. Tapasztalataim szerint jobb élmény az Economist tartalmait hallgatni, mint olvasni. Utóbbi időszak témái: venezuelai hiperinfláció, kínai gabonatermelők, német recesszió esélyei.

A Dropout az eddigiektől eltérően nem egy részről részre más témákat feldolgozó podcast, hanem egy sorozat, ami egy történetet mond végig, méghozzá az utóbbi évek egyik legérdekesebb üzleti botrányát, a Theranos-ügyet. A műfajban hasonlóan jó volt egyébként a Propublica Trump Inc. nevű podcastja, ami azonban most épp szünetel.

Csak hogy legyen egy német nyelvű podcast is. Mivel Németországról van szó, ezért fel kell készülni a kicsit szögletes humorra és a mérsékelten kreatív témafelvetésekre, de a műsor felállása működik: egy optimista és egy pesszimista nézőpont vitáját követhetjük végig a heti hírek ügyében. A negatívabb álláspontot Holger Zschäpitz képviseli, aki a Welt gazdasági szakírója és kisebb Twitter-celebnek számít az európai pénzpiacok világában. A másik oldalt Dietmar Deffner, egy profi tévés műsorvezető képviseli. Utóbbi időszak témái: Tesla, Twitter, demokrácia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.