Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. február 6. 17:04 Pénz, Vállalat

Hamarosan magyar csoportos per is indul a Volkswagen ellen

A dízelbotrány kettészakította a világot. Miközben az Egyesült Államokban kőkeményen megbüntették a Volkswagen-csoportot a csaló szoftverek használata miatt, és vissza kellett vásárolnia az elégedetlen tulajdonosoktól a gépjárművet, addig Európa legtöbb országában egy szoftverfrissítéssel megúszta a gyártó a balhét.

A Volkswagennek eddig 28 milliárd eurójába került (bírság, kártérítés és visszavásárlás formájában) a dízelbotrány. Ennek az összegnek a legnagyobb részét az amerikai kifizetések tették ki. A tengerentúlon közel félmillió autót kellett visszavegyen a cég, és akik megtartották a kocsit, 10 ezer dolláros kártérítést kaptak. A részvényesek emellett 11 milliárd euróra perlik a Volkswagent.

Az amerikai hatóságok sokkal könnyebb helyzetben voltak, hiszen egy külföldi márkával kellett keménykedni, míg Európában – leginkább Németországban – nem csak egy bűnös cég állt a fogyasztóvédők kereszttüzében, hanem egy nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem fogod rács mögött látni a Volkswagen vezérét, ahogyan a többi nagyhalat semA német exvezérigazgatót nem fogják kiadni Amerikának, de ha amerikai lenne, valószínűleg akkor sem menne végig a pere.

Ebből a szempontból talán érthető, hogy kesztyűs kézzel bánnak a Volkswagennel, mindezek ellenére a cég csalt, tehát büntetést érdemel. Tavaly júniusban végül kiderült, hogy egymilliárd eurós bírságot kapott a VW Németországban, ezzel együtt eddig 1,8 milliárd eurót fizetett ki a cég.

A dízelbotrány kirobbanását követően a német piacon arra kötelezték a gyártót, hogy frissítse a szoftvereket. Emellett a VW kedvezményt ajánlott azoknak, akik le akarják cserélni egy új modellre a régebbi dízelautójukat. Persze sokan nem elégedtek meg ezzel a megoldással és bírósághoz fordultak.

Éppen tegnap hozott egy ítéletet az oldenburgi bíróság, amely arra kötelezte a VW-t, hogy vásárolja vissza a gépkocsit a tulajdonosától. Itt tehát sikert ért el az autós, de Németországban nincs precedensjog, így ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Az országban mintegy 40 ezer per van folyamatban, és a már lezárt esetek zömében az autógyártónak adtak igazat a bíróságok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Volkswagen kirúgja a vezérigazgatóját, de hazai pályán legalább nyeri a dízelperek nagyjátNem csak amerikaiak vagy németek, de szlovének is perlik a dízelcsalós autógyártót. Magyarországon egyetlen per sem indult.

Ezt megelégelve tavaly novemberben a pórul járt német autótulajdonosok pertársaságot alakítottak, amelyhez több mint 375 ezren csatlakoztak, miután november 1-jén lépett életbe az új, a csoportos pereskedést engedélyező törvény.

Magyarországon még rosszabb a helyzet, hiszen még csak most alakulnak meg a pertársaságok. Emellett a Volkswagen nem indított akciót sem a csalószoftveres autók cseréjére. A Volkswagen-csoport magyarországi importőre, a Porsche Hungaria Kft. a G7-et arról tájékoztatta, hogy 

csak a szokásos, 400-500 ezer forintos használtautó-beszámítási akció fut, de ez sem mindig.

A visszahívás Magyarországon a VW-csoporthoz tartozó öt márkánál (Audi, Porsche, Seat, Skoda, Volkswagen) hozzávetőlegesen 35 ezer itthon értékesített dízelmotoros autót érint. Ezek háromnegyedénél már elvégezték a „szükséges műszaki intézkedéseket”.*– Az 1,2 és 2 literes EA 189 kódú dízelmotor esetén csupán szoftverfrissítésre van szükségük, amely egy félórás művelet a márkaszerviznél.
– Az 1,6 literes EA 189 kódú dízelmotorok esetében közvetlenül a légtömegmérő előtt rögzítenek egy úgynevezett áramlásátalakítót. Ez egy háló, amely lecsillapítja a légtömegmérő előtt örvénylő légáramot és ezzel optimalizálja az égési folyamatot. Emellett szoftverfrissítésre is sor kerül az ilyen motorral rendelkező járműveken.

Magyarországon is el fog indulni egy csoportos per a Volkswagen ellen. Surányi Péter, azauto.hu munkatársa a G7-nek elmondta, megvan a szükséges számú jelentkező, ezért a pertársaság hamarosan beadja a keresetet a német autógyártó ellen.

Pontos számokat „stratégiai okokból” nem akart mondani. Surányi szerint a megfelelő létszám nem azt jelenti, hogy a csoportos per indításához szükséges létszámmal rendelkeznek, hanem azt, hogy a jogi eljárás gazdaságosan kivitelezhető.

Jelenleg még a külföldi társszervezetektől várnak adatokat, addig még van idejük a hazai autótulajdonosoknak csatlakozni az ingyenes pertársasághoz. A pertársaságnak az a célja, hogy a lehető legmegalapozottabb beadványt nyújtsa be a bíróságnak.

Mint emlékezetes, a Volkswagen azzal bukott meg előbb az Egyesült Államokban, majd szerte a világon, hogy rengeteg dízelautója (nemcsak Volkswagen-modellek, hanem a szintén a csoportba tartozó Audik, Skodák, Seatok, Porschék is) csak a teszteken teljesítette a nitrogén-oxidokra vonatkozó határértéket.

A motorvezérlő szoftver felismerte a tesztkörülményeket, és szépen adagolta a tüdőkárosító anyagokat semlegesítő ammóniát a kipufogógázba. Valós körülmények között viszont már nem igazán, ami szabályellenes.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a benzines autóknál is csalt a VolkswagenAz automata váltókkal felszerelt autók esetében mindegy volt, hogy benzines vagy dízel meghajtással működik, a csalószoftvert mindegyikbe beszerelték.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat büntetés dízelbotrány németország Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.