Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. január 23. 12:13 Közélet, Vállalat

Hatalmas bankot rakhat össze a kormány Mészáros Lőrincékkel

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Továbbra is napirenden van az MKB Bankból, a Budapest Bankból (BB) és a Takarékbankból létrehozandó szuperbank ötlete, amely részvénycserékkel valósulhatna meg – értesült az mfor.hu.

Úgy tűnik, a kormány rászánta magát arra, hogy teljesítse az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) szemben még meglévő adósságát, és az idén végre privatizálja a Budapest Bankot. Az EBRD, az Erste Bank Hungary Zrt. és a kormány által 2015 februárjában aláírt megállapodás írta elő, hogy a magyar államnak három évvel később már nem lehet többségi tulajdona egyetlen hazai kereskedelmi bankban sem. Konkrét nevek nem szerepeltek a dokumentumban, ám akkoriban az MKB és a BB volt az állam többségi tulajdonában.

Az MKB-val kapcsolatban az EBRD elvárása már teljesült: e hitelintézet részvényei 2016 júniusában teljes egészében magánbefektetőkhöz kerültek, melyet követően a pakettek többször is gazdát cseréltek. Legutóbb december 21-én, amikor a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló tiszakécskei vállalkozó, Szíjj László vette meg a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás által tulajdonolt BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. közel 33 százalékos részesedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc köre Matolcsyék nélkül fogja a tőzsdére vinni az MKB-tSzemerey Tamás MKB-tulajdonrészének feladására kényszerült. Így legalább négyötöd részben a Mészáros-kör érdekeltségébe kerül a bank.

Szíjj mellett Mészáros és felesége két magántőkealapon (Metis és Metis 2) keresztül jelenleg 48,6 százalékban MKB-tulajdonos. Azzal pedig, hogy az MKB múlt csütörtöki közgyűlése felkérte a bank igazgatóságát, tegye meg a tőzsdei bevezetéshez szükséges intézkedéseket, az EBRD felé 2019 végéig tett másik vállalását is letudhatja a kormány.

Szankció nincs, csak nyomásgyakorlás

A BB esetében azonban még az első feltételt sem sikerült kipipálni. Annak teljesítésével az Orbán-kabinet immár közel egyéves késésben van, miután az általa vállalt hároméves határidő 2018. február elején lejárt. A csúszásnak nincs szankciója, maximum annyit tehetünk, hogy a színfalak mögött győzködjük a kormányt, váltsa be az ígéretét – érzékeltették az mfor.hu érdeklődésére az EBRD-nél. Tulajdonképpen ezt a megközelítést erősíti az mfor.hu-nak adott hivatalos vélemény, amit Axel Reiserer, az EBRD sajtófőnöke tolmácsolt:

„az EBRD tudomásul veszi, hogy a kormány a BB privatizációját a megfelelő időben szeretné lebonyolítani. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a magánosítási eljárás nyílt és átlátható legyen”.

Ez utóbbi záloga lehetne a BB-részvények értékesítésére kiírt nyilvános pályázat, amelyre a bankhoz közel állóktól származó értesülések szerint készül is a kormány. Persze az egyik legfontosabb kérdés az eladási ár. Az állam nevében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2015 februárjában 700 millió dollárt (akkori árfolyamon mintegy 200 milliárd forintot) fizetett ki a BB-ért, jobban mondva vásárolta azt vissza az 1995-ös privatizáció során tulajdonossá vált amerikai GE-től.

Általános piaci vélekedés szerint a vételár nagyjából a duplája volt annak, amennyit a BB akkor ért.

Ez a túlárazottság volt a nem hivatalos indoka annak, hogy a kormány miért nem vágott bele korábban a bank – EBRD felé bevállalt – értékesítésébe. Mondván, nincs olyan befektető, amely akár 500 millió dollárt is megadott volna a BB-ért. Márpedig a vételárnál jelentős súllyal figyelembe vett saját tőke a BB esetében 2017 végén még a 140 milliárdot sem érte el. S ha még ez meg is fejelődne a nagybefektetőknek ekkora méretű tranzakciók során szokásosan felszámított 10-20 százalékos felárral, a kormány akkor is támadási felületet adhatna, miért adja el jóval olcsóbban a BB-t, mint amennyiért azt megvásárolta.

Kivárásra játszanak

Jó gazdaként a Budapest Bankot jó feltételek mentén kívánjuk értékesíteni – jelentette ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Időknek tavaly év végén adott interjúban. Hozzátéve: a pénzintézet eredményesen működik, az évek alatt több részpiacon jelentősen tudta növelni részesedését. Mindezek csak megerősíteni látszanak azt, hogy a kormány azért várt eddig az értékesítéssel, mert abban bízik, hogy sikerül a vételárat közelítő összegért megválnia a BB-től. Márpedig van olyan vélemény a piacon, miszerint ma már a befektetők akár a 700 millió dollárt is megadnák.

Bártfai-Mager Andrea ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy egy olyan értékesítés, mint a BB-é, legalább fél évet vesz igénybe. Ám abból a kijelentéséből, miszerint a BB privatizálására akkor kerülhet sor, amikor annak itt lesz az ideje, azt lehet kihámozni, hogy az „első kapavágás” még nem történt meg.

Tavaly hárman is jelezték érdeklődésüket a Budapest Bank megvétele iránt: az MKB, az Erste Bank, valamint a K&H. Mindegyiküknek jól jönne a kis- és középvállalkozások, továbbá a mezőgazdaság finanszírozásában erős BB megszerzése, ráadásul tulajdonosaik képesek lennének előteremteni akár a 700 millió dolláros vételárat is. Csakhogy a tranzakció(ka)t úgy kell lebonyolítani, hogy ne sérüljön az MKB megvásárlásával 2016 közepén teljesült kormányfői elvárás, miszerint a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya 50 százalék felett legyen. Márpedig ez arra utal, hogy külföldi befektetők aligha rúghatnak labdába.

Csak 2020-ban?

Mindenesetre, ha valóban igazak az értesülések, és első körben pályázatot írnának ki a BB-re, akkor meglehet, azon csak a többségi tulajdonát ajánlaná fel az állam.

Azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos beleegyezik abba, hogy a BB egyesüljön az MKB-val és a Takarékbankkal.

Az így létrejövő úgynevezett szuperbank gondolata nem új keletű, azt jó egy éve a 24.hu dobta be a köztudatba. Ez az elképzelés most is aktuális, amelynek technikai megoldása részvénycsere lehetne – értesült az mfor.hu mértékadó kormányzati körökből.

A szuperbank létrehozásának az ideje azonban kérdéses, már csak azért is, mert egy ilyen mértékű összeolvadás minden bizonnyal hosszabb időt vesz igénybe. Abból azonban, hogy az új, immár univerzális – a mostani Takarékbankból, a Takarék Kereskedelmi Bankból és a 12 regionális takarékszövetkezetből létrehozott – Takarékbank 2020. január 1-jére állna össze, arra lehet következtetni, hogy a jövő év előtt legfeljebb csak a megafúzió előkészületeire kerülhet sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bedőlés határára került Matolcsy György unokatestvérének bankjaSzemerey Tamás bankja nem feltétlenül piaci alapon hitelezett, ennek most súlyos következményei lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.