Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 3. 15:45 Vállalat, Világ

Kína mellett egy nagy baja van az Apple-nek: az akkumulátorcsere

Közel 9 százalékos zuhanással nyitott csütörtökön az Apple, miután közzétette a borús hangulatú negyedéves jelentését, ezzel vagy 60 milliárd dollárt vesztett piaci értékéből. A részvény októberben 233 dollárnál tetőzött, most viszont 144 dollár alá is benézett.

Ha bárkinek lett volna még kétsége afelől, hogy a kínai gazdasági növekedés (egyébként már ezerszer megjósolt és bemutatott) lassulása, illetve Donald Trump kereskedelmi háborúja a fejlett világba is vastagon begyűrűzik, annak elég elolvasnia Tim Cook Apple-vezér szerdai levelét.

Ahogy a BBC emlékeztet, Cook arra kényszerült, amit az Apple-nek már több mint 15 éve nem kellett megtennie: lefelé módosította a befektetőknek szánt bevételi előrejelzését. A cég most úgy becsüli, hogy a decemberben zárult negyedévben 84 milliárd dollár volt a globális bevétele, ami azért nagyon rossz hír, mert már a novemberi 89 milliárdos előrejelzést is kevesellték a befektetők.

A probléma legfőbb gyökere Kínában, Hongkongban és Tajvanon van, mert az Apple bevételének már 20 százalékát adja ez a térség, ám itt a vártnál is nehezebbé vált az iPhone használók számának emelése.

A másik gond pedig az, hogy a fejlett piacokon az Apple felhasználók kevésbé ugranak rá az újabb modellekre, mert hosszabb ideig tartják a régebbi telefonjaikat, mielőtt elszánnák magukat a cserére.

Az Apple egészen mostanáig soha nem ismerte be, hogy pénzügyileg erősen ellenérdekelt abban, hogy a felhasználói viszonylag könnyen javíttatni tudják a régi készülékeiket, illetve akkumulátort tudjanak cserélni bennük. Tim Cook most is csak egy félmondatos megjegyzést tett erre, de a helyzet ezek után már sokkal nyilvánvalóbb.

A cég szinte globális hadjáratot folytat a javítás ellen. Számos amerikai államban lobbizott annak érdekében, hogy jogi lehetőséget se kaphassanak a független javítóműhelyek az Apple készülékek felbontására, Norvégiában pedig egyenesen be is perelt egy műhelyt, amelyik erre vetemedett. Ahogy a Motherboard írja, a cég nem forgalmaz cserealkatrészeket és az Amazont is sikerült rávennie, hogy az általa működtetett Marketplace-ről tiltsa ki a független szerelőket. Az újrahasznosítással foglalkozó vállalatokkal emellett olyan szerződéseket kötött, hogy azok inkább semmisítsék meg az Apple eszközöket, ezzel egyébként megnehezítve a környezetvédelmi szempontok érvényesülését is.

Emlékezetes, hogy a céget nemrég az az egyelőre nem bizonyított vád is érte, hogy a régebbi készülékeit szándékosan lassítja, ezzel is cserére ösztönözve a felhasználókat. A botrány következtében vezették be a 29 dollárba kerülő akkumulátorcsere lehetőségét, ám ez a program december végén megszűnt. Vélhetően pont a népszerűsége miatt, amely nem elhanyagolható károkat okozott a bevételi oldalon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ akkumulátor Apple kereskedelmi háború Kína növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.