Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 27. 18:40 Élet, Vállalat

Nem kötelező visszavenni a karácsonyi ajándékodat, de a legtöbb esetben mégis kicserélik

A karácsonyi szünnap után ma ismét kinyitottak az üzletek. A legtöbben ilyenkor viszik vissza az ajándékokat kicserélni. Van, aki ugyanazt kapta a szeretteitől, míg másnak nem tetszik az áru színe, esetleg nem passzol a méret.

A legtöbb kereskedő kicseréli az árut, már ha van még belőle raktáron, és gyakran le is lehet vásárolni az árát a boltban. Az utóbbi években sokat változott az üzletek hozzáállása, és ma már a legtöbb helyen szó nélkül kicserélik a karácsonyi ajándékokat. Ebből a szempontból vége a vadkapitalizmusnak, amikor még vitatkozni kellett a kereskedőkkel.

Ma már úgy van vele a legtöbb üzlet, hogy inkább szó nélkül kicserélik a terméket abban bízva, hogy a vásároló akkor majd nagyobb valószínűséggel fog visszatérni.

Pedig a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező kicserélni az árut, legalábbis a hagyományos boltokban.

Az üzletekben elvileg három napon belül cserélik a hibás terméket, vagy visszafizetik az árát. De csak akkor, ha a termékkel gond van. Ilyenkor, vagyis ha az ajándék hibás, sérült vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket érvényesíthetünk. (Itt olvashat arról, hogy mi a különbség a szavatossági és a jótállási idő között.)

Ilyenkor az üzletnek kötelessége a terméket javíttatni, ha nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben pedig a vételárat visszafizetni.

A jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az üzletek maguk határozzanak arról, hogy meddig cserélik vissza az árut. A legtöbb cég a karácsonyi ünnepektől függetlenül meghatároz egy időtartamot.

Van, amelyik két hétig, de akad olyan vállalkozás is, amely két hónapig vállalja, hogy a nála vásárolt, de nem használt, vagy nem hordott terméket ingyen kicseréli, vagy a vételár értékében egy másik terméket ad. Ezekről az információkról a cégek honlapján lehet tájékozódni.

Abban az esetben, ha egy cég vállalja a termék cseréjét, és ennek ellenére mégsem cseréli vissza a határidőn belül visszahozott árut, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz lehet fordulni. Ez ugyanis felülírja a jogszabályokban garantált három napos és csak a hibás termékekre vonatkozó törvényt.

Érdemes minden esetben magunkkal vinni a blokkot, és általában az is megkönnyíti a cserét, ha az eredeti csomagolás is megvan. Ruhák esetében felpróbálás előtt nem érdemes levágni a cimkéket, nagyobb eséllyel cserélik ki az árut, ha a ruhára aggatott márka- és méretjelzések, illetve marketingelemek rajta vannak.

Az online áruházakban 14 nap a határidő. Itt egyébként indoklás nélkül kötelesek cserélni az árut, vagy ha az ügyfél azt akarja, visszafizetni a termék árát.

Vagyis, az interneten vásárolt áruk esetében nem csak a hibás termékre vonatkozik a csere joga.

Ez érthető, hiszen a neten gyakran máshogy néz ki a termék, mint a valóságban, és mivel felpróbálni sem lehet, például egy ruha esetében, nehéz megsaccolni a méretet.

A 14 napos határidőt az áru átvételétől kell számolni addig, amíg a fogyasztó vissza nem küldi a terméket. Fontos tudni, hogy jogilag akkor is a vásárlót terheli a csomagfeladás költsége, ha ingyenes volt a kiszállítás.

Persze ma már sok cég lehetővé teszi, hogy ingyenesen visszaküldjük a termékeket, és a 14 napnál hosszabb elállási jogot is biztosítják. De ezek megint csak plusz szolgáltatások, amire a törvény alapból nem kötelezi a webes kereskedőket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat ajándék csere jótállás szavatosság webáruház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.