Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. december 23. 12:19 Vállalat, Világ

Olcsóbb lehet a narancs, de ebbe belerokkannak a spanyol termelők

Óriási pánik van a spanyol mezőgazdaságban, az idei narancsszezon a katasztrofális kezdés után gyakorlatilag összeomlott. A piacot elárasztotta a déli féltekéről, elsősorban Dél-Afrikából érkező dömpingáru, amely úgy lenyomta az árakat, hogy a spanyol termelők a csőd szélén állnak. Választhatnak, hogy rájuk rohad a termés jelentős része, vagy mentik a menthetőt, és a mandarint, illetve a narancsot eladják ipari felhasználásra, lének.

A spanyolok árban képtelen versenyezni a dél-afrikaiakkal, főleg az eltérő munkaerőköltségek miatt. A spanyolokat eddig többé-kevésbé jól védte az uniós szabályozás, de idén ezen a pajzson is méretes rést ütöttek az afrikaiak.

A szabályok elvileg úgy vannak kitalálva, hogy a spanyol termelőknek ne kelljen közvetlenül versenybe szállni az olcsó importtal. Afrikából vámmentesen csak június 1. és október 15. között érkezhet étkezési narancs az unió kikötőibe, utána november 30-ig már szezonális vámot kell fizetni, amelynek az a célja, hogy az ekkor már szállításra kész spanyol termés fölé emelje az import árát. December 1. és május 31. között pedig úgy védik az uniós termelőket, hogy a vámot csak akkor kell megfizetni, ha az import ára egy bizonyos, évente előre meghatározott érték alá esik.

A legfontosabb, november 30-ig érvényes szezonális vám értéke azonban minden évben csökken

a felek közötti kereskedelmi szerződés szerint, hogy aztán a tervek szerint öt éven belül teljesen meg is szűnjön. Főleg ez az, amibe a spanyol termelők már most kezdenek belerokkanni.

A kisebb vámtételekkel egyidőben ugyanis a dél-afrikai termelők elkezdtek átállni olyan fajták termesztésére, amelyeknek érése jobban egybeesik a spanyol csúcsszezonnal. Ennek következtében idén már jóval több a dél-afrikai narancs a boltokban, mint az elmúlt években, ráadásul 2018-ban az időjárási körülmények spanyol szempontból annyira szerencsétlenek voltak, hogy a két ország főszezonját még jobban egymásra csúsztatták.

A spanyol érdekvédők a kormány segítségét kérték, konkrétan azt, hogy a madridi minisztérium lobbizzon az unióban még nagyobb védelemért. A dél-afrikai termelők viszont azt mondják, hogy a spanyolok elaludtak, és nem olyan új fajtákat termesztenek, amelyeket a vásárlók manapság jobban kedvelnek. Aztán pedig protekcionista intézkedésekkel akarják rákényszeríteni a kevésbé divatos narancsukat az európai fogyasztókra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen gyümölcs sem jut el olyan nyakatekert módon a boltba, mint a banánAz hagyján, hogy nagyon messziről és viszonylag kis adagokban kell behozni, de itthon kell megérlelni, és azonnal el kell adni, máskülönben megy a kukába.

Mindenesetre a dél-afrikai import növekedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik, ami azt is jelenti, hogy idővel a magyar boltokban is lejjebb kúszhatnak az árak. Az alábbi ábrák azt mutatják, hogy az elmúlt négy évben mennyibe került a mandarin és a narancs Magyarországon.

 

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Dél-Afrika gyümölcs import mandarin narancs Spanyolország vám Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.