Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 5. 16:26 Vállalat

Hirtelen előkerült 30 ezer vállalkozás, ahol látszólag senki nem dolgozik

Egyik évről a másikra több mint hatszorosára nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma Magyarországon, amelyeknél a foglalkoztatottak száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint nulla. A KSH becslése alapján 2016-ban ilyenből kevesebb mint hatezer volt, tavaly azonban már 35 ezernél is több.

Bár ebben a szegmensben korábban is voltak éles mozgások – 2014-ben például közel 10 ezerről kétezer környékére csökkent az alkalmazott nélküli vállalkozások száma -, a mostani ugrás azonban így is kiemelkedő. Ezzel pedig az összes hazai vállalkozás körében is érdemivé vált a 0 főt foglalkoztatók aránya: két éve még csak százból egy volt ilyen, most viszont már minden huszadik.

A változás oka nem az, hogy a cégek tömegével kezdték el kirugdosni az embereket. Miközben ugyanis az alkalmazott nélküli vállalkozások száma megugrott, a többi létszám-kategóriában nem volt érdemi változás. Ennek megfelelően az összes vállalakozás száma is nőtt, ráadásul szinte pont ugyanannyival, mint a foglalkoztatott nélkülieké.

 

Mivel a rejtélyes ugrást első ránézésre semmivel nem sikerült magyaráznunk (a KSH módszertana sem módosult egyik évről a másikra), ezért megkérdeztük a statisztikai hivatalt, hogy ők milyen változást tapasztaltak. A válaszból az derült ki, hogy véletlenül sem fantomcégekről van szó, egyszerűen azoknak az egyéni vállalkozásoknak a száma ugrott meg, ahol nem főállásban és nem egész évben dolgozik maga a vállalkozó.

A KSH magyarázata szerint ugyanis, ha egy szervezet éves átlagos állományi létszáma nulla, az nem azt jelenti, hogy az év egy hónapjában sem volt foglalkoztatott a szervezetnél, hanem azt, hogy az adott évben legfeljebb öt hónapig foglalkoztatott maximum egy embert. A nem tartós foglalkoztatásnak lehet az az oka, hogy a vállalkozás időközben megszűnt, de az is, hogy a vállalkozó nem főállásban dolgozott ott.

A statisztikai hivatal egy algoritmus alapján az árbevételből becsli, hogy mennyit dolgozhatott a vállalkozó. Mint magyarázták: ez „a becslő algoritmus csak bizonyos árbevételkorlát elérése esetén feltételezi, hogy megvolt a legalább hat havi személyes közreműködése az egyéni vállalkozónak, amely alapján az éves átlagos állományi létszám kerekített nagysága már eléri az 1 főt”.

Az ilyen apró, minimális bevételt produkáló vállalatok számának megugrását pedig elsősorban a kisadózó vállalkozások tételes adójának (a KATA-nak)*Ennek az adózási formának az a lényege, hogy a vállalkozó egy havi egyszeri 25 vagy 50 ezer forintos összeg megfizetésével az iparűzési adó kivételével kivált minden más járulékot és vállalkozást terhelő adót. az értékhatár-emelése okozta. Ezt az adózási formát korábban csak 6 millió forintos éves bevételig lehetett választani, 2017-ben azonban az értékhatárt a duplájára növelték, így valószínűleg többeknek vált vonzóvá. Legalábbis erre utal, hogy a KSH a KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetében tapasztalta a szervezetek számának növekedést.

 

Más kérdés, hogy az adatok alapján a többség nem használja ki ezt a bevételi határt. A közel 36 ezer 0 fős vállalkozás 2017-ben együttesen 199 milliárdos árbevételt ért el, ami 5,5 milliós átlagot jelent. Így ennek a vállalkozói körnek a gazdasági súlya sem túl nagy: az összes céges árbevétel mindössze 0,2 százalékát termeli, míg az előállított hozzáadott értékben 0,3 százalékos a részesedése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat foglalkoztatott isadózó vállalkozások tételes adója KATA KSH vállalkozás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.