Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 29. 10:36 Vállalat, Világ

Beleszakadt az IKEA az online terjeszkedésbe és a belvárosi boltnyitásokba

Elvitte az IKEA pénzét a cég új stratégiája. A svéd gyökerű globális csoport legnagyobb társasága, az Ingka Group az augusztus végén zárult pénzügyi évben ugyan két százalékkal növelni tudta a bevételeit, az adózott nyeresége azonban 40 százalékkal visszaesett.

A számok abszolút értékben továbbra is óriásiak, az éves forgalom 37 milliárd euró, a nyereség pedig 1,47 milliárd euró volt, csak a trend rossz. A cég rengeteg pénzt fektet az új üzletek nyitásába és az online értékesítésbe. 

Egy év alatt összesen 2,8 milliárd euró ment el arra, hogy az online kereskedelemhez 14 elosztóközpontot nyissanak, de a városszéli új áruházak mellett a világ jó néhány nagyvárosának központjában is megjelent az IKEA. Emellett megvett egy szélerőműparkot Finnországban, valamint erdőterületeket Lettországban és az Egyesült Államokban, hogy üzletmenetét a fenntartható fejlődés irányába terelje.

A stratégia az internetes eladás mellett arra a jövőképre épül, hogy a fejlett világban a városlakók egyre kevésbé fognak autózni, ezért a bútorboltoknak kell beköltözni a lakhelyek közelébe.

Az apadó profittermelő képességét egy nagyobb leépítés is támogatja majd, a cég nemrég jelentette be, hogy világszerte 7500 alkalmazottjától fog megválni. Jelenleg 160 ezren dolgoznak a társaságnál. A leépítés elsősorban nem a bolti, hanem az irodai dolgozókat érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ember, akinek mérhetetlenül sok pénze volt, de még a fodrászon is spóroltElhunyt Ingvar Kamprad, az IKEA alapító-tulajdonosa, aki annak ellenére is olyan egyszerűen próbálta élni az életét, mint egy Billy könyvespolc, hogy vagyona alapján bármit megengedhetett volna magának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA-alapító vagyonának töredékét örökölték csak gyermekeiKorábban 14,6 ezer milliárd forintra becsülték Ingvar Kamprad vagyonát, de mivel nagy része alapítványokban volt, örököseinek 19 milliárddal kell beérniük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bolt boltlánc bútor e-kereskedelem Ikea kiskereskedelem profit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.