Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. november 5. 15:57 Élet, Vállalat

Van egy szektor Magyarországon, amely a válságnak köszönheti a növekedést

A 2008-ban kirobbant pénzügyi válságnak volt egy pozitív hozadéka a magyar gazdaság szempontjából: több nyugat-európai vállalat döntött úgy, hogy a kelet-közép-európai régióba helyezi át termelésének egy részét, javítva versenyképességét. Azért érte meg ideköltöztetni néhány gyártósort, mert itt olcsóbb a munkaerő, és sok esetben még állami támogatást is kaptak a cégek a beruházásaikhoz. Akkor még nem volt munkaerőhiány sem, válogathattak a dolgozók között. Nagyrészt az egyszerű gyártási, vagyis az alacsony hozzáadott értéket képviselő kapacitást hozták át a nyugati vállalatok a régióba.

Magyarországot leginkább a német cégek választották. A döntésben az is szerepet játszott, hogy itt már rengeteg autógyár és beszállítói üzem működött. Bár a külföldi vállalatok magukkal hozták a termelési technológiát, de a gyártósorok összehangolását és az új, automatizált gépsorok készítését esetenként már a helyi, vagyis a magyar cégekre bízták.

Ez a folyamat lehetőségeket teremtett az olyan hazai kis- és közepes vállalatok számára is, mint a veszprémi Flexmont Kft. A 80 százalékban az autóiparnak dolgozó cégnél olyan automata szerelősorokat készítenek, amelyek valamilyen részegységet gyártanak le. Az egyre több megrendelésnek köszönhetően a cég forgalma 2011-től dinamikus növekedésnek indult, hat év alatt megnégyszerezte árbevételét.

 

A vállalatnál jelenleg 126-an dolgoznak. Az üzemben nem egyszerű összeszerelés zajlik, hanem nagy hozzáadott értékű termelés, az automatizált gépsorok tervezése és legyártása ugyanis összetett feladat.

Miközben a legtöbb gyárban a fizikai dolgozók dominálnak, a Flexmontnál a mérnökök aránya 40 százalék, más osztályokkal együtt majdnem minden második munkatárs szellemi foglalkozású.

A megrendelők között olyan beszállítók vannak, amelyek biztonságiöv-feszítő rendszereket, ülésmagasság-állító berendezéseket, kerék- és kormányszenzorokat vagy éppen kamionok dobfékrendszerét készítik.

A Flexmont nem ma kezdte a szakmát, rendszerváltás előtti jogelődje a Bakony Művek volt. Az állami vállalat 1974-ben vásárolta meg a német Bosch egyik licencét, ezzel indult a gyártósorok építése a vállalatnál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat cégek Flexmont gyártósorok kkv Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.