Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. november 1. 19:12 Élet, Vállalat

Hercegnők és hotdogok milliói rémisztgetik az amerikaiakat

Kész iparág épült az Egyesült Államokban a halloween köré. Az ottani Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) adatai szerint az amerikaiak a bulikra és édességgyűjtésre az idén 9 milliárd dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon 2572 milliárd forintot költenek. Ez egy kicsit kevesebb, mint amennyit a magyarok egész évben élelmiszerre fordítanak, annál viszont egy picit több, amit a magyar állam 2018-ban a teljes oktatási rendszer finanszírozására betervezett.

Pedig az idei 9 milliárd dollár nem is történelmi csúcs: tavaly ennél is százmillió dollárral többet szántak az ünneplésre az USA-ban. A költés elég szépen emelkedett az elmúlt években: 2003-ban, amikor az NRF először mérte fel, hogy mennyit szánnak az amerikaiak a halloweenra, akkor a jelenleginek alig több mint a harmada volt ez az összeg.

 


A legtöbb pénz, 3,2 milliárd dollár jelmezekre megy el, míg dekorációra 2,7 milliárdot fordítanak. Előbbi bő másfélszer annyi, amennyit mi tavaly egész évben ruhára költöttünk, míg utóbbi majdnem duplája a 2017-ben Magyarországon bútorra, lakástextília, világítóberendezés és festékre szánt összegnek. Az idén a korábban a Halloween lelkét adó édességre már csak 2,6 milliárd dollár jut az USA-ban, igaz ez még mindig több, mint amennyiért a magyarok az idei második negyedévben élelmiszert vásároltak.

Az NRF felmérése szerint az egyik legfontosabb trend, ami a jelmezeladásokat is hajtja, hogy most már nem csak az édességet követelő gyerekek, és a bulizó felnőttek bújnak maskarába. Több mint 31 millió amerikai a háziállatát is beöltözteti. Méghozzá igen kreatívan töknek, hotdognak, ördögnek, méhecskének, vagy éppen kutyának-macskának.

 

A jelmezválasztásból az is látszik, hogy a rémisztgetés mostanra a felnőttek kiváltsága lett. Az idősebbek többnyire még most is valami ijesztő dolognak öltöznek be, például boszorkánynak, vámpírnak vagy zombinak, a gyerekeknél azonban már teljesen más a trend. Közülük a legtöbben a hercegnőjelmezt húznak, és ebben még nincs is benne Elsa és Anna a jégvarázsból, ők ugyanis külön top10-es kategória. Nagyon hódítanak a szuperhősök és a Star Wars karakterek is, miközben a szellemek és a kalózok igencsak visszaszorultak.

A halloween ipar egyébként Magyarországon is elkezdett kiépülni az elmúlt években. Bár itthon hasonló összesítés a költésről nem készült, az ünnephez köthető termékek – ha nem is olyan mértékben, mint mondjuk Húsvétkor, vagy Mikulás idején, de – látványosan megjelentek a kiskereskedelmi láncok polcain.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Halloween jelmez kiskereskedelmi forgalom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.