Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 25. 10:39 Vállalat, Világ

Váratlan fordulatot vett a Tesla-sztori, megjött a profit

Két vaskos meglepetéssel szolgált a Tesla, amikor bejelentette harmadik negyedéves számait. Egyrészt 311,5 millió dollár adózott nyereséget ért el, márpedig pozitív eredményre 2016 óta nem volt példa nála, másrészt ez azt is jelenti, hogy Elon Musk alapító-tulajdonos be tudta tartani az egyik üzleti ígéretét, amire szintén régóta nem volt példa.

Korábban mi is többször írtunk (például itt és itt) arról, hogy a Tesla számai egyre rosszabb képet festenek, megkérdőjelezhetik a jövőjét, Musk be nem tartott ígéretei pedig bizalomvesztéshez vezetnek. A probléma fő oka az volt, hogy a tömegterméknek szánt Model 3-as gyártása technikai malőrök miatt Musk sorozatos ígéretei ellenére sem akart kellő mértékben beindulni. Márpedig ez azt jelentette, hogy a cég égeti a pénzét, miközben nem jut elég bevételhez, és ha kifogy a tartalékaiból, akkor újabb tőkebevonásra szorul, vagy csődöt jelent, akár már idén.

Most, a harmadik negyedéves jelentés alapján viszont úgy tűnik, hogy a Model 3-as gyártása az utolsó pillanatban olyan lendületet kapott, amely kihúzhatja a csávából a Teslát.

A társaság három hónap alatt összesen 80 ezer autót gyártott, és azt mondja, hogy ennek 60 százaléka már Model 3-as volt.

Az adatok szerint a 80 ezres gyártásból 70 ezret ráadásul le is szállított, és ezzel Amerikában (darabszámban) megelőzte az Audit, az Acurát és az Infinitit is. Ahogy a Business Insider rámutat, a Tesla még így is elmarad a Lexus, a Mercedes és a BMW mögött, a BBC pedig azt is kiemelte értékelésében, hogy a cég egy teljes pénzügyi évben még sosem volt képes profitot elérni.

Az autógyártó jövője szempontjából a következő negyedév kulcsfontosságú lesz. Az elemzők most már arra kíváncsiak, hogy a kiugróan jó harmadik negyedév csak egyszeri bravúr, vagy stabilizálódik végre a gyártás és az értékesítés. Musk természetesen most is fogadkozik, hogy a negyedik negyedév hasonlóan jó lesz.

A Model 3-ast jövőre kezdik értékesíteni Európában és Kínában, a kereslet megfelelően nagy, ami azt jelenti, hogy ha a gyártás nem akadozik, akkor globálisan is meglódulhat a Tesla szekere. Az elmúlt időszak lesújtó hírei és Musk be nem teljesült ígéretei ellenére a számok szerint az amerikai megrendelők száma sem esett vissza lényegesen, ami az otthoni teljesítményre nézve is bizakodásra adhat okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBelebukhat a Tesla, hogy emberek helyett robotokkal akart gyártaniAz ember olcsóbban és jobban rakja össze az autót, mint a robot, a Tesla nagyon gyors ütemben égeti a pénzét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ elektromos autó model 3 profit tesla Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.