Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. október 17. 06:52 Vállalat

A CBA nevet hanyagolva hasít az egyik CBA-vezető cége

Évtizedekig első ránézésre egyértelmű volt, melyik boltok tartoznak a CBA hálózatához. De ma már van olyan üzlet, amelyről ezt nem lehet elmondani: gyakorlatilag átlényegült, és hiába CBA, mégsem tűnik annak. A több Príma üzletet üzemeltető CBA-Újhegy Kft. Max Csoport néven van jelen az interneten, akciós újságja pedig színeiben is eltér a CBA esetében megszokottól. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért elképesztően jó eredményeket mutat fel.

Annyira jókat, hogy Magyarország egyik legjobban prosperáló élelmiszer-kereskedelmi cégéről van szó. A CBA-Újhegy Kft. 2017-ben 3,4 milliárd forintos árbevétel mellett 341 millió forintos üzemi eredményt ért el. A 10 százalékos profitráta nemhogy az élelmiszer-kiskereskedelemben, de bármilyen területen szép eredmény lenne. A magyar piacon gyorsan bővülő láncok, mint a Lidl (5 százalékos profitráta*az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosa) vagy az Aldi (1 százalék) a kanyarban sincsenek ehhez képest.

 

A cég több nagyobb és jó elhelyezkedésű budapesti élelmiszerboltot üzemeltet. Hozzájuk tartozik a Corvin és Duna Pláza Príma boltja, egy Príma a Havanna lakótelepen, a turisták által előszeretettel látogatott Pilvax a Városház utcában, valamint a Buda Gourmet a Kolosy térnél. 

Ki gondolná, hogy ez CBA-boltok újságja?

Ez utóbbi azért érdekes, mert igen éles szeműnek kell lenni ahhoz, hogy valaki kiszúrja a bolt CBA-s kötődését. Az üzlet teljes neve Buda Gourmet by Príma, de sem a tipográfia, sem a színvilág nem utal rá, hogy Príma boltban járnánk. A bejáratnál is a Max Csoportra utaló feliratokat látni, ahogy az akciós kínálatot bemutató újságban is.

Pedig látszólag nincs takargatnivalója az üzletnek, talán példaként is állhatna más magyar tulajdonú élelmiszer-kereskedők előtt, hiszen úgy néz ki, a magasabb színvonal üzletileg is sikeres lehet.

Kerestük a céget e-mailben, hogy miért nem a CBA nevet használják a kommunikációjukban, egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Attól igazán érdekes a Max Csoport esete, hogy a cég jelenlegi fő tulajdonosa Dienes Zoltán*A Di-Wa Kft.-n és az Újhegy Plusz Kft.-n keresztül., aki egyben a CBA Kft. felügyelőbizottságának a tagja 1996 óta, jelenleg pedig az fb elnöke. Dienes ennek a központi CBA-cégnek az ügyvezetője is volt 2011 és 2015 között.

A CBA-Újhegy Kft.-ben 2017 júniusáig a Merrington Investments Limited nevű angol cég volt Dienes tulajdonostársa. Ez tulajdonképpen egy offshore cég, hiszen a végső tulajdonosa a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Vernalty Trade Limited volt. Ezt megelőzően egy másik angol cég, a Unitpride volt tulajdonos 2005 és 2012 között. Ennek is egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett tulajdonosa volt, a Treborn Assets Ltd.

A diszkontláncoktól nemcsak a tulajdonosi struktúra átláthatóságában tér el a CBA-Újhegy Kft. Mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a diszkontoknál 60-80 millió forint árbevétel jut egy-egy dolgozóra. Az összes magyarországi, az élelmiszer-kereskedelmet főtevékenységként végző 7541 cégnél pedig 29 millió ez a szám. A fővárosi nagy üzleteket működtető CBA-Újhegynél 2017-ben 29 millió forint volt, tehát az országos átlagnak megfelelő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az igazi különbség a Lidl-Aldi-Penny és a CBA-Coop-Reál közöttKevesebb üzletük van, de azokban sokkal többet termelnek a diszkontok. Hiába a kormányzati hátszél, ez nem jó hír a magyar láncoknak.

A sikeres gazdálkodásban azonban fontos szerepe lehetett valami másnak. Az élelmiszer-kereskedő cégeknél egyre magasabbak a fizetések, tavaly már a Lidlnél és az Aldinál is bruttó 300 ezer felett kaptak átlagosan a dolgozók. A CBA-Újhegy Kft.-nél viszont csupán 168 ezer forint bruttó volt tavaly az átlagbér*A cég éves beszámolójának kiegészítő mellékletében szereplő alkalmazotti létszám és bérköltség alapján számított összeg.. Ez azért különösen érdekes, mert míg a diszkontláncoknál ez országos átlag, a CBA-Újhegy Kft.-nek csak Budapesten vannak üzletei, márpedig a fővárosban jóval magasabbak a bérek. Ezért igen ügyeseknek kell lenniük a cég vezetőinek, hogy ilyen alacsony munkabérek mellett is találnak munkavállalókat.
 
Hiába ment azonban jól tavaly a CBA-Újhegy Kft.-nek, sajnos a cégadatok alapján nem valószínű, hogy ez a széria folyatódni fog: a NAV legfrissebb adatai alapján ugyanis már csak 40 alkalmazottja van a cégnek a tavalyi 115 után. A létszám csökkenését részben valószínűleg az magyarázza, hogy a kőbányai Újhegy Bevásárlóközpontban lévő üzletet az Auchan idén átvette a CBA-Újhegy Kft.-től.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat CBA CBA-Újhegy Príma Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.