Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. október 12. 12:29 Vállalat

A kormánnyal való kapcsolat miatt változik a Magyar Telekom menedzsmentje

Több mint nyolc év után távozik a Magyar Telekom menedzsmentjének egyik legfontosabb posztjáról Máthé Balázs jogi és társasági ügyekért felelős vezérigazgató-helyettes. Bár a pozíció megnevezése nem hangzik különösebben izgalmasan, mégis övé volt az egyik legfontosabb feladat a cégnél, a 2010-es évek eleje óta ugyanis Máthé tartotta a kapcsolatot a kormányzattal.

A vezérhelyettes leváltását egy ideje már tényként kezelik ágazati körökben, pedig a G7.hu értesülései szerint a folyamat nem volt teljesen zökkenő- és konfliktusmentes. Máthé távozása ugyanakkor lényegében valóban már nyáron eldőlt, és egyáltalán nem függetlenül a Magyar Telekom (MT) vezérigazgató-váltásától.

A cég élén ugyanis épp a nyár elején volt csere, miután némi meglepetésre, de saját kérésre távozott a 12 éve vezérigazgatóként dolgozó Christopher Mattheisen. Az új cégvezető Rékasi Tibor lett, aki korábban a számos állami megrendelést elnyerő T-Systems első embere volt, majd a teljes MT csoport lakossági szolgáltatásaiért felelt vezérhelyettesként. Rékasit nagyon agilis vezetőnek tartják, akinek nem mellesleg a kormányzati kapcsolatai sem rosszak, így vélhetően ezt az elég fontos feladatot is magánál tartaná.

Mattheisen idejében ez fel sem merült, az előző vezér ugyanis nem jött ki különösebben jól a hazai politikai elittel.

Így tulajdonképpen adottság volt, hogy a kabinettel nem közvetlenül ő tartja a kapcsolatot. Pedig különösen a Fidesz hatalomra kerülését követő években volt mit elsimítani, 2010-ben ugyanis az új kabinet páros lábbal szállt bele számos fontos ágazatba, köztük a távközlési szektorba is. A Magyar Telekom több új adót is kapott a nyakába, amelyek tízmilliárdokat vittek el a nyereségéből. Ebben az időszakban ment is az üzengetés a felek között, és nem abban a finom stílusban, ami az elmúlt éveket jellemzi.

A konfliktust tovább élezte az ekkor még az MT tulajdonában lévő origo.hu ügye. A függetlenül működő portál a 2010 és 2014 közötti kormányzati ciklus végére már nagyon komoly szálka volt a Fidesz vezető politikusainak szemében. Különösen azt a Lázár Jánost zavarta a lap működése, aki ekkor a kormányban még kifejezetten erős embernek számított, és akinek milliós külföldi útjai miatt pert indított a Miniszterelnökséggel szemben az origo.hu munkatársa.

A viszony annyira megromlott, hogy a német központból már 2013 tavaszán külön embert delegáltak a konfliktusok rendezésére. A magyar politikai életben otthonosan mozgó Kerstin Günther az elnöki pozíciót át is vette Mattheisentől, aki ugyan vezérigazgatóként továbbra is felügyelte az MT operatív működését, a kormányzati kapcsolatokkal már egyáltalán nem foglalkozott, az az új elnök feladata lett. Egészen pontosan az új elnöké, és – a menedzsment részéről – Máthé Balázsé. A 444.hu korábbi cikke szerint Máthé tárgyalt Lázár Jánossal is abban az időszakban, amikor a későbbi miniszter sokat panaszkodott az Origóra, és úgy tudjuk, Rogán Antallal is ő egyeztetett rendszeresen.

A kapcsolattartói változásokat követően a cég és a kabinet viszonya fokozatosan rendeződött.

A kormány és az MT 2014 elején stratégiai megállapodást kötött, amit az ilyen egyezségektől eltérően tartalommal is megtöltöttek: azt a célt tűzték ki, hogy 2018-ra minden háztartásba eljusson a nagysebességű szélessávú internet. Közben a kabinet, ha a korábbi ígéretekkel ellentétben az adókat nem is szüntette meg, tett gesztusokat a távközlési cégek, és különösen a Magyar Telekom irányába, aminek köszönhetően legalább nem emelkedett tovább a vállalat adóterhelése. Az abszolút fordulópont az volt, amikor az MT eladta az akkora kolonccá váló Origót annak a New Wave Media csoportnak, amit ma már Matolcsy György fia vezet.

 

A felek viszonya ma már kifejezetten békés, és a cég működését ismerő forrásaink szerint ebben komoly szerepe volt Máthé Balázsnak. A Telekom az elmúlt években is tett gesztusokat a kormány felé. Amikor az Orbán-Simicska háború miatt az összeomlás szélére került a veszprémi kézilabda, a távközlési vállalat lett a csapat főszponzora, évi százmilliókkal támogatva az együttest, és valószínűleg ennél is többet költenek a Ferencváros labdarúgócsapatára, amelynek szintén főtámogatói. Persze ezeket a megállapodásokat könnyen meg lehet indokolni piaci alapon, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy vezető fideszes politikusoknak imponáló együttműködésekről van szó. Különösen igaz ez a Fradi esetében, ahol épp a közelmúltban terjesztették ki a szponzorációt olyan területekre is, amelyek esetében már kevésbé érvényesül az üzleti logika.

Máthé munkájára tehát nem lehetett panasz, Rékasi Tibor kinevezése azonban kicsit feleslegessé tette a szerepét. Az új vezér ugyanis szintén jó kapcsolatokat ápol kormányzati szereplőkkel, sőt, ha lehet még jobbat, mint a konfliktusos időkből érkező Máthé.

Ennek ellenére a feladatok átadása nem volt teljesen evidens, és állítólag ebben nem is volt teljes egyetértés a vállalat menedzsmentjében. Valószínűleg ennek lett az eredménye Máthé távozása, aminek elfogadtatása azonban szintén nem ment teljesen zökkenőmentesen. Egy ilyen szintű döntést ugyanis az anyacégnél, a Deutsche Telekomnál is jóvá kell hagyni, el kell magyarázni a németeknek, ez pedig nem sikerült elsőre. Kint először nem is bólintottak rá, ezért is húzódott el a bejelentés mostanáig.

Sőt, Máthé nem is távozik azonnal: a Magyar Telekom nemrégiben kiadott közleménye szerint feladatait csak 2019 elejétől veszi át Rékasi Tibor, év végéig még marad a vezérigazgató-helyettes is. Ez arra utalhat, hogy mostanra rendeződtek a dolgok, és az elválás végül békésre sikerült.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Christopher Mattheisen Lázár János Magyar Telekom Máthé Balázs Rékasi Tibor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.