Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 9. 17:01 Élet, Vállalat

Brutálisan megemelnék a műanyag evőeszközök, tányérok és szívószálak díját

Azt a kis műanyag tányért, amelyben például egy levest el lehet hozni a kifőzdéből, a vendéglős nagykereskedelmi áron jelenleg nettó 20-25 forintért szerzi be. Ebben most mindössze 0,4 forint a környezetvédelmi termékdíj, mert egy ilyen tányér tömege 7 gramm körül van, a díj pedig 57 forint kilogrammonként.

A kormány elé kerülő módosító javaslat azonban a termékdíjat brutálisan megemelné, 57 forintról 1900-ra, vagyis 33,3-szorosára. A kifőzdei példánál maradva ez azt jelenti, hogy 0,4 forint helyett több mint 13 forint lesz egyetlen tányér termékdíja, vagyis a teljes nettó ár a 1,5-szeresére emelkedik.

Ugyanez vonatkozhat majd az egyszer használatos műanyag kanalakra, villákra, késekre, a keverőpálcákra és a szívószálakra is. Abban a javaslatban ugyanis, amely 2021-től teljesen megszüntetné a műanyagzacskók forgalmazását, többek között ez is benne van.

A törekvés egyébként teljes mértékben összhangban van az uniós elképzelésekkel, erről korábban részletesen mi is írtunk ebben a cikkünkben. A szigorítás jó oka ugyanis az, hogy ezek az egyszer használatos műanyagok jelentős mértékben terhelik a környezetet, tonnaszámra kerülnek nemcsak a szemétlerakókba, de a tengerekbe is. Mindezt úgy, hogy például egy szívószálat vagy egy kávéba tett keverőpálcát általában még 10 percig sem használnak, ráadásul a szívószál használata az esetek döntő többségében értelmetlen, vagy csak kényelmi funkciója lehet.

Az evőeszközökkel, a tányérokkal és különösen az ételhordókkal azonban kicsit más a helyzet, hiszen ezek sokszor praktikus kellékek. Ezért arra lehet számítani, hogy a termékdíj drágulása önmagában nem fog a megszüntetésükhöz vezetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az EU kinyírja a műanyag evőeszközöket, mivel fogod enni a Balatonon a hekket?A fülpiszkáló papíros kiváltása egyszerűnek tűnik, a szívószál és az evőeszköz azonban érdekesebb menet lesz.

Egy 800-1000 forintos kiszállított ebédnél a nettó 15-20 forintos többletköltséget az éttermek simán a fogyasztókra fogják hárítani, vagyis ebben az esetben az állam díjbevétele fog jelentős mértékben emelkedni, és kevésbé lehet igaz, hogy a környezetvédelmi célok teljesülnek.

Ez pedig nem azért lesz így, mert az éttermek, a kifőzdék és főleg a csak kiszállításra főző nagy konyhák nem szeretnének környezettudatosak lenni, hanem azért, mert a műanyag evőeszköznek, tányérnak és szállításra alkalmas tároló edényeknek (egyelőre) nem terjedt el üzletileg racionális helyettesítője.

A jelenlegi legkézenfekvőbb alternatívát a papíripar kínálja, de amint a dobozos gyümölcsleveknél is látszik, a dobozok gyakran többrétegű szerkezetek, a 75 százalék papír mellett 20 százalékban műanyagot, 5 százalékban pedig alumíniumot szoktak tartalmazni. A rétegzett italkarton környezetvédelmi termékdíja egyébként a javaslat szerint 19 forint marad kilogrammonként.

Kapható Magyarországon cukornád és búzakorpa alapú környezetbarát tányér és evőeszköz is, ám ezek szélesebb körben való megismerésére még várni kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdeje volt már, hogy közellenség legyen a műanyag szívószálbólTöbbnyire semmi értelme a használatának, és nagyon szennyezi a környezetet. Meg is indult a szívószálellenes mozgalom.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat díjemelés evőeszköz környezetvédelem műanyag szívószál tányér termékdíj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.