Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 25. 11:06 Vállalat

A Negro cukorka a magyarok kedvence, pont ezért kell elvinni Magyarországról

Ma még két műszakban gyártják a Negro és a Halls cukorkákat a Győri Keksz Kft.-nél, de az üzem (és a márkák) tulajdonosa, a Mondelez úgy döntött, hogy jövő június végéig fokozatosan csökkenti a termelést és végül bezárja az üzemet. A magyar találmánynak számító Negro nem szűnik meg, de a gyártását Törökországba helyezik át.

A Negro magyarországi gyártásának sorsa egy másik, két és fél évvel ezelőtti beruházási döntésnél vált kérdésessé. Akkor választotta a Mondelez a Halls cukorkák új gyárának helyszínéül a lengyelországi Skarmibierz városát. Kertész Péter, a cég kommunikációs tanácsadója azt mondta nekünk, hogy a Wroclaw melletti lengyel település elsősorban logisztikai megfontolások miatt nyert (például Győrrel szemben), mert egyrészt Lengyelország sokkal nagyobb cukorka-felvevőpiac, másrészt a nagy európai fogyasztók is könnyebben elérhetőek onnan.

Bár a Mondelez nem közöl konkrét gyártási adatokat, a Negro nagyságrendekkel kisebb forgalmú termék, mint a Halls, és ez baj a Győri Keksz szempontjából. A Halls nélkül maradt Negrónak ugyanis nem éri meg egy külön üzemet fenntartani. Egy olyan nagy szereplőnél, mint a Mondelez, egy ilyen réspiaci terméket csak egy nagyobb üzemhez csatolva éri meg gyártani.

A réspiac ebben az esetben Magyarország, és elenyésző mértékben a környező országok magyarlakta területei, a Negrót ugyanis csak itt fogyasztják.

Erre a termékre lehet igazán mondani, hogy hungarikum, csak ez ebben az esetben nem üzleti előny, hanem hátrány.

A Mondelez mindenesetre megfutotta az ilyenkor szokásos tiszteletköröket, és több mint 10 potenciális vevőnek ajánlotta eladásra a győri gyárat. Csodák azonban nincsenek, ha a Mondeleznek nem éri meg a vélhetően csekély hasznot hozó önálló gyártás, akkor másnak se nagyon. Nem tudni, hogy meddig jutottak az egyeztetések a vevőjelöltekkel, de nem meglepő módon sikertelen lett a kísérlet.

Ezek után döntött úgy a Mondelez, hogy egy másik nagy gyártóüzemébe, Törökországba viszi a Negrót. A magyar gyár folyamatosan áll le, október végén elköltöztetik Győrből a Halls előállítását, majd jövő június végére a Negróét is.

A cukorkagyártás nem munkaerő-intenzív folyamat, ez egyértelműen arra utal, hogy nem a munkaerő költségével vert meg minket Lengyelország és Törökország sem. Győrben összesen 35 munkavállalónak kell majd felmondani, és Kertész Péter azt mondja, fel fogják nekik ajánlani, hogy Székesfehérváron, a csoporthoz tartozó csokoládé- és kekszgyárban álljanak munkába. A kekszgyártást szintén Győrből költöztették oda korábban, vagyis a Mondelez kivonulása Győrből nem új folyamat, már évek óta tart.

Ismerve azonban a magyar munkaerő mobilitási hajlandóságát, illetve annak elég nagy hiányát, nem valószínű, hogy a győri dolgozók átköltöznének Fejér megyébe. Annál is inkább, mert Győrben a cukorgyárihoz hasonló állást manapság elég könnyű találni, a város környéki üzemek szinte kivétel nélkül munkaerőhiánnyal küszködnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cukorka gyár Győr Győri Keksz Kft. Negro Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.